Már maszkban is azonosít a kínai kormány arcfelismerő programja

0

Egy a kínai kormánynak dolgozó ottani cég kifejlesztett egy olyan rendszert, amely képes azonosítani az akár csak részlegesen felfedett arcot is. A technológiai fejlődést a koronavírus járvány kényszerítette ki, a kínai polgárok ugyanis már egy ideje különböző egészségügyi maszkokkal próbálják elfedni arcukat a fertőzést elkerülése végett. Mivel a kínai állam által telepített, és gyakorlatilag mindenhol ott lévő megfigyelőrendszer képtelen volt a maszkos polgárok azonosítására, ki kellett találni valamilyen megoldást.

A Hanwang Technology nevű cég oldotta meg a kérdést, az általuk fejlesztett rendszer állítólag képes azonosítani a helyi lakosokat akkor is, amikor azok arcát védőmaszk takarja. A fejlesztőcsapat vezetője nemrégiben interjút adott a Reuters újságírójának, állítása szerint a technológiájuk lehetővé teszi akár 30 ember egyidejű azonosítását a tömegben mindössze egyetlen másodperc leforgása alatt. A metódus megbízhatósági aránya 95%-os, vagyis kicsit elmarad az eredeti megfigyelőrendszertől, ami 99,5 százalékos arányban képes felismerni a járókelők arcát (de csak maszk nélkül).

Huang Lei, a Hanwang Technology alelnöke azt is elárulta, hogy egy nagyjából 20 fős csoport dolgozott a projekten tavaly január óta, és a kutatás alapjait olyan technológia szolgáltatta, amelyet az elmúlt 10 év során fejlesztettek ki. A rendszer alapvetően egy hatmillió maszk nélküli arcot magában foglaló adatbázisra épül, amelyet aztán kiegészítettek ugyanezen arcok maszkos verzióival is. A cég vezetője úgy véli, hogy ezzel az eljárással a kínai hatóságok képesek lesznek összevetni a saját adatbázisukat a rendszerben lévő képekkel, egyúttal azonosítva a polgárokat. A technológia állítólag arra is képes, hogy a megfigyelt egyének testhőmérséklete alapján kiderítse, vajon van-e lázuk, vagy sem. 1-től 10-ig ez mennyire ijesztő szerintetek?

Forrás: GizChina

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid