A Mate 40 processzora még elkészülhet, de utána nagy bajban lesz a Huawei

0

Az USA nemrég újabb szigorításokat vezetett be, ami miatt veszélybe került a Huawei saját Kirin processzorainak a gyártása. A korábbi hírekkel ellentétben úgy néz ki, hogy a Mate 40 mobilokban debütáló Kirin 1020 lapkák még nem érintettek, később viszont komoly gondokkal kell szembenéznie a vállalatnak.

A Kirin processzorokat eddig a TSMC gyártotta, ám mivel a tajvani vállalat amerikai felszereléseket és szoftvereket is használ, ezért már ők sem üzletelhetnek a Huaweijel. Kizárólag a már korábban leadott megrendeléseket teljesíthetik, és azokat is legfeljebb 120 napig.

Eddig úgy nézett ki, hogy a TSMC gyártósorai le vannak terhelve, ezért nem fogják tudni időben legyártani a Kirin 1020 lapkákat. A legfrissebb hírek szerint azonban az 5 nm-es és a 12 nm-es gyártósorokon még van szabad kapacitás, így bizonyos processzorokat még elkészülhetnek.

A Huawei Mate 40 modellekben debütáló Kirin 1020 már a legújabb 5 nm-es eljárással készül, tehát ebből még tudnak készletet felhalmozni. A korábbi lapkákból is beraktározott valamennyit a vállalat, így az év végéig talán még megoldott a processzorok kérdése, utána viszont komoly bajban lesznek.

Ha az USA nem enyhít a szankciókon, akkor alapvetően két lehetősége marad a Huaweinek. Az egyik, hogy feladják a Kirin processzorokat, és más chipsetek után néznek. Állítólag már tárgyalnak is a MediaTekkel, akiktől prémium 5G-s lapkákat rendelhetnek, illetve a kínai UNISOC is szóba került, mint lehetséges partner.

A másik lehetőség, hogy a Kirin procik gyártását a TSMC helyett a Samsungra bízzák, de valószínűleg a dél-koreai vállalat is rengeteg amerikai szabadalmat használ, így nem biztos, hogy ez megoldható lesz.

Via GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid