Szuperolcsó gamer telefonokba szánják a MediaTek Helio G25 és G35 lapkákat

0

A gamer és az olcsó szavak egymás mellett kicsit furcsán hangzanak, mégis ilyen jellegű okostelefonok belsejébe szánja legújabb lapkáit a tajvani MediaTek. Az újdonságok a MediaTek Helio G25 és Helio G35 neveket viselik, és a telefonok, amelyekben szolgálatot teljesítenek majd, állítólag nem lesznek drágábbak 100 dollárnál. És mégis mit tudnak akkor ezek a büdzsé gamer chipsetek? Teljesen jogos kérdés.

A MediaTek Helio G35 12 nanométeres gyártási eljárással készül, és kizárólag Cortex-A53 magokkal dolgozik, mégpedig összesen nyolc darabbal. A lapkakészlet legmagasabb órajele 2,3 GHz, a chipset összesen 6 GB RAM-mal párosítható, ezeknek maximum 1600 MHz-es LPDDR4x modulok lehetnek. Korábbi szabványú operatív memóriák is támogatottak, azonban csak 4 GB-ig. Ami a tárhelyet illeti, az egyetlen felhasználható opció az eMMC 5.1. A grafikus gyorsítást egy PowerVR GE8320 végzi, a GPU 680 MHz-es órajelen pörög.

A MediaTek HyperEngine motorja képes dinamikusan megváltoztatni a CPU és a GPU teljesítményét azok hőtermelése, valamint fogyasztása alapján. Amúgy a grafikus gyorsítót lehetett már másik MediaTek gyártmányú lapkában is látni, a Helio P35 esetében is ez a konstrukció felel a vizuális megjelenítésért.

A MediaTek Helio G25 pedig szinte ugyanerre az architektúrára épül, ám az órajel valamivel alacsonyabb. A CPU 2,0 GHz-en pörög, miközben a grafikus modul 650 MHz-re lett lefokozva. Egy másik nagy különbség, hogy a G35 támogatja a Full HD+ megjelenítőket, ám a G25 tudománya megáll a HD+ kijelzők vezérlésénél. Ami a kamerákat és a fotózási képességeket illeti, kapunk több képkockás zajcsökkentést, elektronikus képstabilizátort, illetve számos egyéb alapvető képjavítási opciót.

Amennyiben az adott telefonon van mélységérzékelő, akkor elérhető lesz a bokeh effektus is fényképek készitése során. A Helio G35 legfeljebb 25 MP-es kamerákat támogat, míg a Helio G25 esetében a legnagyobb felbontás a 21 MP. Mindkét lapkakészlet képes a Full HD felbontású videók rögzítésére maximálisan 30 képkockával másodpercenként, felvétel közben a H.264 kodeket használja a rendszer. Lejátszás esetén a H.265 kodek is támogatott.

Ami a kapcsolati lehetőségeket illeti, mindkét lapkakészlet egyenlő képességekkel rendelkezik. Támogatott a VoLTE és a ViLTE is, ráadásul mindkét 4G kártyával egyszerre, már ha duál SIM támogatott mobilban teljesítenek szolgálatot, de a legtöbbször ez így szokott lenni. A HyperEngine képes akár 13 milliszekundum alatt váltani LTE és Wi-Fi hálózatok között, ha a szükség úgy kívánja, ez főleg akkor lehet fontos, ha valamilyen online játékkal játszik az ember.

Az új lapkakészletek támogatják a Wi-Fi 5 és a Bluetooth 5.0 szabványokat, és mindegyik esetében elérhető az FM rádió is, ami hasznos kis többlet lehet olyan időkben, amikor az ilyesmi már kvázi ritkaságszámba megy.

A Helio G25 elsőként a Redmi 9A-ban bukkant fel, a G35 pedig megtalálható a Redmi 9C-ben, valamint a Realme C11-ben is. A későbbiekben persze számos más készülékben találkozhatunk az új lapkákkal.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid