Megérkeztek a MediaTek Helio G96 és G88 chipsetek

0

Kétségtelen, hogy a MediaTek 5G modemmel szerelt Dimensity lapkái jelentik a jövőt a cég portfóliójában, de egyelőre messze a nap, amikor mindenütt elérhető lesz az újgenerációs hálózati szabvány. Így aztán továbbra is szükség van hagyományosabb, LTE modemes processzorokra, vagyis a Helio G széria tagjaihoz hasonló konstrukciókra. A sorozat most két vadonatúj chippel bővült: ám a Helio G96 és a Helio G88 a nevük ellenére nem feltétlenül jelentenek előrelépést a korábbi G95 és G85 modellekhez viszonyítva.

A most bemutatott Helio G96, akárcsak a G95 két 2,05 GHz-es órajelű Cortex-A76 magot és hat Cortex-A55 magot foglal magában. A grafikus gyorsító viszont csak egy Mali-G57 MC2, ami egyértelmű visszalépést jelent a korábban alkalmazott G76 MC4-hez képest. Szerencsére azért akadnak előrelépések, fejlesztések is. Érdemes megemlíteni, hogy az új lapkakészlet immáron támogatja a 120 Hz-es kijelzőket, amelyek lehetnek LCD és OLED megoldások egyaránt, már amennyiben nem nagyobb a felbontásuk Full HD+-nál. A MediaTek Helio G95 esetében a maximum 90 Hz volt. A támogatott kamerák maximális felbontása is megnőtt, a lapkakészlet képes kezelni a 108 megapixeles érzékelőket, habár a videórögzítés továbbra is legfeljebb 4K felbontásban, másodpercenként 30 képkockával történhet.

A MediaTek Helio G96 már gyorsabb LTE kapcsolatokat tesz lehetővé, támogatott a Cat.13 letöltést sebesség, megjelent továbbá az UF 2.2 kompatibilitás, illetve immáron elérhetőek a Bluetooth 5.2 kapcsolatok.

A MediaTek Helio G88 sokkal közelebb van elődjéhez, ugyanazt a kettő, 2,0 GHz-en futó Cortex-A75 magot kapta, mint a korábbi generáció, ehhez csatlakozik be 6 db energiahatékony Cortex-A55 mag. A grafikus gyorsító szerepét a Mali-G52 MC2 tölti be, ez ugyanaz a modul, mint korábban, és ugyanúgy 1 GHz-en pörög. Még a RAM (LPDDR4x, 1800 MHz) és a tárhelytámogatás (eMMC 5.1) is egyezik, az LTE modem szintén változatlan.

Ami eltérés jelent az előző generációhoz képest, az az, hogy a Helio G88 támogatja a 90 Hz-es kijelzőket legfeljebb 1080p+ felbontásig, illetve mostantól az elsődleges kamera felbontása lehet 64 megapixel is, ami azért érzékelhető előrelépés a korábbi 48 megapixelhez képest.

Mindkét új lapkakészlet frissült HyperEngine 2.0 Lite-ra, ez a MediaTek rendkívül alacsony késleltetéssel és megszakítások nélküli kapcsolattal kecsegtető, gamingre kiélezett optimalizálási technológiája. A chipsetek új képfeldolgozási opciókat is támogatnak, a MediaTek Helio G96 például hardveres 3DNR-t, valamint MFNR zajcsökkentést is kapott.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor találkozunk olyan okostelefonokkal, amelyek burkolata alatt már az újdonságok teljesítenek szolgálatot, de nem lennénk meglepve, ha erre még az idén sor kerülne.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid