Mégis jöhet Hongmeng OS-t futtató Huawei mobil, ráadásul még idén!

0

Ha kicsit össze vagy zavarodva, nem csodálkozunk, mi is nehezen igazodunk ki a Huawei saját rendszerével kapcsolatos hírek között. Eleinte hatalmas tervekről lehetett olvasni, utána azt mondták, hogy nem is mobilokra készül, most pedig arról szólnak a legújabb hírek, hogy mégiscsak fut majd telefonokon is, és még idén megjelenik az első ilyen készülék.

A Global Times friss jelentése szerint az Android leváltására (is) tervezett Hongmeng OS hamarosan bemutatkozik, és már 2019 utolsó negyedévében meg is érkezhet az első okostelefon, amelyen ez fut. Az újdonság nagyjából akkor debütálhat, amikor a Mate 30 modellek, de ez nem egy csúcskategóriás versenyző lesz. A forrás szerint olyan 2000 jüanba kerülhet majd a telefon, ami átszámolva nagyjából 83.000 Ft.

Azt egyébként a legfrissebb hírek is elismerik, hogy a Hongmeng OS nem olyan lesz, mint az Android, sokkal inkább a Google most még fejlesztés alatt álló rendszerére, a Fuchsia OS-re hasonlíthat. Ez azt jelenti, hogy nem egyfajta készüléktípuson fut majd, hanem rengeteg különféle eszközön (mobilok, laptopok, routerek, szerverek, IoT eszközök, stb.), vagyis egy sokkal általánosabb felhasználásra szánt szoftverről van szó.

Persze azért egyelőre arra kicsi az esély, hogy a Huawei egy valódi Android-alternatívával tud előállni, az pedig fölöttébb érdekes, hogy nemrég a vállalat egyik magas beosztású embere olyasmit nyilatkozott, hogy a Hongmeng nem mobilokra készül. Korábban persze arra is tettek utalásokat, hogy igen, szóval egyelőre elég sok az ellentmondó információ.

Mindenesetre hamarosan pont kerülhet az ügy végére, ugyanis pár nap múlva (augusztus 9-én) lesz egy fejlesztői konferenciája a Huaweinek, amelyen a szoftveres újításokon lesz a hangsúly, és szinte biztos, hogy elárulnak majd jó pár részletet a Hongmengről is.

Az pedig egy másik érdekes kérdés, hogy mi lesz az USA szankcióival. Donald Trump korábban ígéretet tett arra, hogy feloldja ezeket, ám azóta sincs konkrét döntés, sőt, újabb viták vannak az Egyesült Államok és Kína között. Tehát még az is előfordulhat, hogy valóban szüksége lesz a Huaweinek a saját rendszerére, ugyanis ha nem rendeződik a helyzet, akkor a kínai vállalat nem biztos, hogy hozzáfér a jövőben a Google fejlesztéseihez, szolgáltatásaihoz.

Via PhoneArena, AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid