MX10 TV Box teszt – profi médialejátszó és TV okosító

0

Az MX10 TV-okosító egy olcsó és remek megoldás, amely a régi televíziók előtt is utat nyit az online világba.

Nyugodtan kijelenthető, hogy minél nagyobb a kijelző, annál kényelmesebb a tartalomfogyasztás, hiszen több minden elfér rajta. Lehet multimédiás tartalmakat telefonon, esetleg kicsit nagyobb megjelenítővel rendelkező tableten is fogyasztani, de ha lehetőség van rá, miért ne néznénk inkább egy sokkal nagyobb eszközön, mondjuk egy TV képernyőjén keresztül? Manapság a cipőtől kezdve a fogkeféig bezárólag minden okos, de mi történik akkor, ha mondjuk régebbi, buta TV-nk van, és nem szeretnénk újat vásárolni?

Ilyenkor jön szóba valami alternatív lehetőség, mint például tesztalanyunk, az MX10 Android TV Box, ami lényegében egy tévéokosító médiabox. Ezt a kis apróságot a televízióhoz kötve máris szörfölhetünk a neten, elérhetjük a YouTube-ot, külső forrásból vagy a hálózatra csatlakoztatott adattárolóról nézhetünk filmeket, de akár játszhatunk, pont mint a telefonunkon, csak épp mindezt egy nagy kijelzőn.

A termék egy fekete dobozkában érkezik, rajta arany színnel felírva az okosító neve és a specifikációk, melyek igencsak ígéretesnek tűnnek. A dobozt felnyitva elsőként magával a TV boxszal találkozhatunk, alatta találjuk a távirányítót, amely két darab AAA-s elemmel kelthető életre, a HDMI kábelt és az angol nyelvű felhasználói utasítást.

A lejátszó formavilága finoman fogalmazva sem túl érdekes, de a fekete polikarbonát házat azért némiképp feldobja az MX10 felirat. Alul gumitalp segíti, hogy ne csúszkáljon ide-oda a kütyü, valamint a szellőzőnyílások is itt találhatók. A jobb oldalon a memóriakártya olvasó, 2 darab USB 2.0 és 1 darab USB 3.0 port kapott helyet. Célszerűen a hátsó részen találjuk az 5V-os töltőcsatlakozót, a 10/100 standard RJ-45 Ethernet csatlakozót, a HDMI 2.0 kimenetet, a 3,5 mm-es jack és az SPDIF portot, valamint még egy USB 2.0 csatlakozót. A box befoglaló méretei egyébként 115 x 115 x 26 mm ráadásul légiesen könnyű, 148 gramm, tehát hordozható is.

A készülék lelke egy 4 magos Rockchip RK3328 processzor, 5 magos Mali-450 grafikus gyorsítóval és 4 gigabájt RAM-mal kiegészülve. Belső tárolóegységből 64 gigabájt áll rendelkezésünkre, amiből 57 gigabájt használható fel, viszont akár egy 128 gigabájtos SD kártyát is gond nélkül bepattinthatunk. A 4 darab USB portnak hála egy seregnyi eszköz használható vele egyidejűleg, mint billentyűzet, egér vagy légegér, gamepad, külső merevlemez.

Szoftveres részről egy teljes értékű és abszolút friss, fluid működésű Android 9.0 található a fedélzeten, bár ebből nem sok minden látszik alapértelmezetten. A nyitóképernyő könnyen átlátható és személyre szabható a Windows féle csempés felületnek hála. A Google fiókunk beállítása után a Play Áruházból már tölthetjük is le kedvenc alkalmazásainkat.

Az MX10 beüzemelése gyerekjáték, csupán annyi a dolgunk, hogy bedugjuk a HDMI kábelt mind a TV-be mind a TV boxba, csatlakoztatjuk a hálózati adaptert, és már indulhat is a móka. A kütyü villámgyorsan (8-10 másodperc alatt) a beállító képernyőre ugrik, ahol a nyelvet, a képernyő igazítását – amire nálam nem volt szükség, automatikusan jó volt – , a WiFi kapcsolatot állíthatjuk be, valamint a kezdőképernyő elrendezését és a távirányító működését nézhetjük meg.

A TV boxot teljes körűen tudjuk irányítani a hozzá kapott távirányítóval, melynek iránygombjait akár egér kurzorként is használhatjuk. Ez így természetesen egy picit nehézkes, így érdemes beszerezni valami USB-s egeret és billentyűzetet a komfortos vezérléshez. Egér használata esetén a bal klikk a szokott módon működik, a jobb klikk viszont nem, az vissza gombként funkcionál.

Az MX10 médialejátszóként nagyon jól teljesít, mind h264 és h265 (HEVC 4K) kódolást folyamatosan, akadások nélkül vitte, valóban UltraHD képes, a manapság fellelhető általános formátumokkal, kódolásokkal szépen megbirkózott. A KODI is remekül funkcionált, ami egy minden igényt kielégítő, komplex média center alkalmazás. Monitorra kötve akár régi, gyenge és zajos számítógépünket is kiválthatjuk vele, ha csak internetezésre használjuk. A játékok futtatása csak korlátozott mértékben lehetséges, az androidos játékok jellemzően érintőképernyőre készülnek, így nem mindig kényelmes a távirányítóval, egérrel vagy billentyűzettel történő irányítás, de megoldható.

A repertoárból csak a Bluetooth és a kisebb lefedettségű, de sokkal gyorsabb 5 GHz-es WiFi támogatása hiányzik. A 4K minőségű tartalmak fogyasztása WiFi-n így is, úgy is felejtős, maximum YouTube esetén működőképes, de az ugyebár messze van a minőségi forrásanyagtól. A dupla WiFi antenna miatt jó minőségű kapcsolat épül fel, de ha van lehetőség, inkább a stabilabb LAN kábeles összeköttetést válasszuk.

Összességében az MX10 egy remek megoldás lehet azoknak, akik egy kicsit többet szeretnének kihozni új, de legfőbb képen régi TV-jükből, komolyabb anyagi ráfordítás nélkül. Az eszköz ráadásul funkcionalitásban is elég gazdag, támogatja a 4K-t, a telefon képernyőjének tükrözését, megfelelő a hardver egyszerűbb játékok futtatására, filmek lejátszásán túl akár számítógépként is használható, az Android alkalmazások telepítésével pedig a régi televíziók előtt is utat nyit az online világba.

Az MX10 TV Box most 65 USA dolláros áron vásárolható meg. A szállítási mód kiválasztásánál a Duty Free Shipping opciót érdemes választani, ami plusz 14 dollár, így a végső összeg 79 dollár, ami 22 ezer forint. Korlátozott ideig az XYLBX kuponkódot használva, a fentebb írt vámmentes szállítással 67,42 USA dolláros áron bezsákolható az MX10, ami 19 ezer forint!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid