Napelemes vs üzemanyaggal működő generátorok: melyik az előnyösebb?

0

Válasszuk a legmegfelelőbb eszközt kültéri energiaellátásra és az áramkimaradások ellen, avagy a napenergiás vagy a benzines/dízeles generátor a jobb?

A generátorok kritikus fontossággal bírhatnak olyan vészhelyzetek során, mint az áramkimaradások, de akkor is jól jöhetnek, amikor szabadtéri tevékenységeket végzünk, az elektromos hálózattól távol. Amikor ki kell választani, hogy ezekben a helyzetekben milyen eszköz legyen a szolgálatunkra, általában két opció jön fel: a napelemes, akkus generátorok, valamint azok a megoldások, amelyek valamilyen üzemanyaggal működnek (benzin, diesel, stb.). Ebben a cikkben megpróbáljuk összehasonlítani a két típust, hogy az olvasók megalapozott döntést hozhassanak.

Hogyan működnek a generátorok?

Napelemes generátorok esetében ez egyszerű: csillagunk, a Nap által kibocsájtott fény energiáját használják fel az áramtermeléshez. Ezek a konstrukciók általában egy inverterből, MPPT-vezérlőből, valamilyen akkumulátorból és fotoelektromos panelekből állnak. Utóbbiak alakítják át a napfényt használható energiává, amelyet később egy akkumulátor fog tárolni.

Az üzemanyag-alapú generátorok ezzel szemben a benzin vagy gázolaj kémiai energiáját alakítják át mechanikai, majd később elektromos energiává. Ezek a szerkezetek általában egy motorból, generátorból, egy tartályból, valamint további mozgó alkatrészekből állnak. A működtetésükhöz üzemanyag szükséges, viszont azonnal felhasználható energiát szolgáltatnak.

Ezeket a generátorokat többféle szempont szerint is összehasonlíthatjuk.

Biztonság

Napelemes generátorokat általában sokkal biztonságosabbnak tartják, mivel a működtetésükhöz nem szükséges tűzveszélyes üzemanyagot használni, így kiküszöbölhetőek az olyan rizikófaktorok, mint az üzemanyag szivárgása, vagy a károsanyag kibocsátás. Ugyanakkor egy napelemes konstrukció használata sem feltétlenül veszélytelen, a nem megfelelő töltési metódus alkalmazása még mindig okozhat baleseteket, égést, vagy akár robbanást is.

Az üzemanyaggal működő generátorok ezzel szemben jóval több biztonsági kockázattal rendelkeznek, arról nem is beszélve, hogy kipufogógázt bocsátanak ki, így aztán a beltéri használat teljesen kizárt.

Funkcionalitás

A napelemes generátorok általában többféle egyen- és váltakozó áramú energiaellátási opciót kínálnak, amelyek segítségével a legtöbb modern eszköz áramellátása megoldható. Ugyanakkor a nagy teljesítményű berendezések működtetésekor korlátokba ütközhetünk, mivel ezen a napelemes konstrukciók használhatósága teljes mértékben a begyűjtött napfény mennyiségétől függ.

A benzines generátorok ezzel szemben képesek nagy teljesítményt nyújtani, ugyanakkor a kimeneti csatlakozók száma és típusa jóval korlátozottabb. Azt viszont senki nem veheti el tőlük, hogy napszaktól, időjárási körülményektől függetlenül tudnak egyenletes áramellátást biztosítani.

Felhasználói élmény

Talán elsőre nem egyértelmű, de az is egy megfontolandó szempont, hogy egy adott eszközt mennyire könnyű, élvezetes használni. A napelemes generátorok működése teljesen csendes, egyértelmű, idegen kifejezéssel élve: plug and play. Minimális karbantartást igényelnek és többféle méretben kaphatók, sokkal hordozhatóbbak, mint egy aggregátor.

Az üzemanyaggal működő generátorok zajosak lehetnek, belső rendszerük komplex felépítésű, amely rendszeres karbantartást igényel, illetve állandóan gondoskodni kell az üzemanyag utánpótlásáról, mert anélkül lehetetlen őket működtetni. Habár ezek a szerkezetek sokszor rendelkeznek valamilyen acélkerettel, netán kerekekkel, sokkal nehezebb mozgatni őket.

Költségek

A napelemes generátorok magasabb induló költségekkel bírnak a fejlett napelemes panelrendszerek, illetve az akkumulátoraik miatt. Azonban miután kifizettük a kezdeti költségeket, ezek a szerkezetek teljesen ingyenes napenergiát biztosítanak, üzemeltetésük pedig sokkal csekélyebb működési költségekkel jár.

Egy üzemanyag-generátor beszerzése olcsóbb, viszont akárcsak a járműveket, ezeket is rendszeresen meg kell tankolni, ami a jelenlegi üzemanyagárak mellett nem igazán számít költséghatékonynak. Ráadásul ezek az árak idővel változhatnak, és arra nem igazán emlékszünk, hogy olyan túl sűrűn csökkentek volna…

Fenntarthatóság

A napelemes generátorok környezetbarát és fenntartható rendszerek, mivel a Napból érkező megújuló energiát hasznosítják. Nem termelnek káros anyagokat, a gázkibocsátásuk nulla, nem járulnak hozzá a légszennyezéshez. (A gyártásuk során nyilván igen, de hosszabb távon kárpótolnak ezért.)

Ezzel szemben a benzines vagy dízel megoldások fosszilis üzemanyaggal működnek, amelyek nem megújuló energiaforrások, és bizony hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, valamint a klímaváltozáshoz is.

Milyen típusú generátorra van szükségünk?

A számunkra megfelelő generátor kiválasztása egyszerű feladat abban az esetben, ha már meghatároztuk az energiaigényünket, illetve azt, hogy konkrétan mire szeretnénk használni ezeket a szerkezeteket. A két legelterjedtebb, legáltalánosabb felhasználási mód a következő:

Otthoni elektromos ellátás biztosítása áramkimaradások esetére

Még ha nem is élünk olyan helyen, ahol rendszeresek a természeti katasztrófák, lakóhelyünkön előfordulhatnak hóviharok, nagyobb szelek stb. Olyan környezetben, ahol rendszeresen előfordulnak az áramkimaradások, érthető, ha szeretnénk felkészülni az ilyen eshetőségekre, és üzemben tartani az olyan fontos készülékeket, mint a hűtőszekrény, a fűtőberendezés, illetve a világítás sem hátrányos. Ilyen esetekben egy benzines generátor ideális választás lehet, mert olcsó és ha csak néhány alkalommal van szükségünk azonnali áramellátásra, tökéletesen meg fognak felelni a célra.

Ha viszont gyakoribb használatra van szükségünk, érdemes megfontolni az olyan napelemes generátorokat is, mint a BLUETTI által gyártott AC300 vagy az AC500. Ezek a szerkezetek 3000 és 5000 wattos kimeneti teljesítményre képesek, a szünetmentes táp funkciójuk pedig mindössze 20 ezredmásodperc alatt lehetővé teszi, hogy megtörténjen az átállás az elektromos hálózatról. A téli, hosszabb áramkimaradások esetén is kiválóan teljesítenek, és akár több napig is biztosíthatják a szükséges áramot. A generátorok beépített akkumulátorát további akkupakkok hozzáadásával bővíteni is lehet, így akár 18 432 wattórás tartalék is a rendelkezésünkre állhat.

Hordozható energiaellátás kültéri tevékenységekhez

Képzeljük el, hogy hétvégi kempingezésre indulunk a barátainkkal. Miközben éppen verjük fel a sátrat, eszünkbe juthat, hogy de jó lenne feltölteni a telefont vagy egy hordozható hangszórót, hogy zenét hallgathassunk, az italok felmelegedése ellen pedig jól jönne egy mini hűtőszekrény – és a többi. A kültéri nyugalom és a friss levegő élvezete nem feltétlenül jelenti azt, hogy le kellene mondani a civilizációs vívmányokról. Egy ilyen helyzetben a napelemes generátorok lesznek az egyértelmű győztesek.

Többféle konnektort, kimeneti portot biztosítanak az eszközök csatlakoztatásához, és mivel napelem-panelek révén gyűjtik be a szükséges energiát, az áramellátás teljesen ingyenes lesz, arról nem is beszélve, hogy csörömpölés, zaj- és károsanyag kibocsátása nélkül érhetjük el mindezt. Rengeteg kiváló felszereltségű és könnyen hordozható megoldás van a piacon, ilyenek a BLUETTI AC200MAX és az AC200P. Ezek a 2000 wattos teljesítményükkel és a 2000 wattórás kapacitásokkal kiváló hordozható energiaforrások lehetnek a szabadtéri tevékenységek mellé.

Konklúzió

Amikor egy napelemes és egy üzemanyaggal működő generátor között választunk, figyelembe kell vennünk egyedi igényeinket, össze kell hasonlítanunk mindkét opció lehetséges előnyeit, hátrányait. Általánosságban kijelenthető, hogy a napelemes generátorok sokkal megfelelőbbek otthoni tartalékenergia biztosítására, vagy általános áramforrás gyanánt a szabadtéri tevékenységekhez. Tény, hogy a kezdeti költségeik magasabbak, de megújuló energiát hasznosítanak, és hosszabb távon sokkal kevesebbe kerül a fenntartásuk.

Ugyanakkor az üzemanyaggal működő generátorok, aggregátorok nagy teljesítményt nyújtanak, képesek működtetni az akár egészen nagy áramfelvétellel bíró eszközöket is. Habár olcsóbban beszerezhetők, biztosítani kell számukra az üzemanyagot, illetve rendszeres karbantartást is igényelnek. Mozgó alkatrészeik miatt a tulajdonosoknak nagyobb biztonsági kockázattal kell számolniuk, arról nem is beszélve, hogy ezek a szerkezetek szennyezik a környezetet. Ha pedig drágább lesz az üzemanyag, a fenntartásuk is többe kerül majd.

Forrás: Bluetti

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás
NapiDroid