Nem meríthetők víz alá a Sony Xperia Z5 modellek

6

A Sony Xperia Z mobilok egyik legnagyobb előnye a por- és vízállóság, és ezt a gyártó mindig ki is hangsúlyozza a reklámokban. A nemrég bemutatott Xperia Z5 modellekkel azonban valami megváltozott, aminek sokan nem fognak örülni.

Mindhárom Xperia Z5 modell IP68-as tanúsítvánnyal bír, azaz elvileg jól bírják a port és a vizet, ezzel azonban ellentétes a készülékek hivatalos termékoldalán található figyelmeztetés:

You should not put the device completely underwater or expose it to seawater, salt water, chlorinated water or liquids such as drinks. Abuse and improper use of device will invalidate warranty.

Konkrétan arról van szó, hogy a Sony óva int minket attól, hogy az új készülékeket víz alá merítsük, és elvileg semmilyen tengervíznek, sós víznek, klóros víznek vagy üdítőnek nem tehetjük ki a mobilokat. Ha ezeket nem tartjuk be, akkor ugrott a garancia.

A Sony Xperia Z5 család

A Sony Xperia Z5 család

Egy másik helyen szintén arra figyelmeztet minket a Sony, hogy egyáltalán ne használjuk a készülékeket víz alatt (pl. fotózásra), kizárólag a ráfröccsenő víz vagy egyéb folyadék, illetve a vizes kézzel való használat megengedett.

Nem csodálkozom, ha neked is az az első reakciód, hogy: Mi van???

Mindez teljesen ellent mond az IP68-as tanúsítvány fogalmának, ami elvileg azt jelenti, hogy a mobil akár 30 percet is kibír a víz alatt.

És az egészben az a legérdekesebb, hogy a korábbi Xperia Z modelleknél a Sony kifejezetten támogatta a víz alatti használatot, rengeteg reklámanyagon vannak víz alatt a mobiljaik, sőt, a víz alatti fotózás is megjelenik.

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3

Sony Xperia M2 Aqua

Sony Xperia M2 Aqua

Sony Xperia Z1

Sony Xperia Z1

A Sony úgy magyarázza az Xperia Z5 korlátozott vízállóságát, hogy a tesztelés mesterséges, kísérleti környezetben zajlik, ahol finoman helyezik a készülékeket víz alá, és finoman is veszik ki őket onnan. Ha azonban bevisszük magunkkal például úszni a mobilt, akkor nem tudják garantálni, hogy azt is kibírja.

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy nem sokat ér az IP68-as tanúsítvány, hiszen a Sony sem bízik benne. Így viszont akár azt is mondhatnánk, hogy az Xperia Z5 modellek nem is igazán vízállóak, hanem csak cseppállóak.

Sony, Xperia Blog

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid