Németországban betiltották az Oppo és a OnePlus mobilok forgalmazását

0

Egy szabadalmi per miatt leállt az Oppo és a OnePlus mobilok értékesítése Németországban. A jogi eljárást a Nokia indította, szerintük ezen gyártók telefonjai sértik az egyik tulajdonukban lévő 5G szabadalmat. A vita nem csupán Németországra érvényes, így hamarosan más régiókban is tiltások jöhetnek.

Nokia alatt most nem a HMD Global által menedzselt márkát értjük, hanem a finn céget, az eredetit, ami anno eladta a telefonos részlegét a Microsoftnak, hogy aztán az – szeretnénk szebben fogalmazni, de nehéz – mindenestül a levesbe menjen. Ez persze nem jelentette a cég végét, továbbra is foglalkoznak telekommunikációval, hálózati eszközöket fejlesztenek és gyártanak. Szóval ők perlik az Oppo-t és a OnePlus-t, és ennek a jogi eljárásnak köszönhetően szünetel a két gyártó okostelefonjainak forgalmazása Németországban.

A márkák német weboldalára lépve azt fogja tapasztalni a potenciális vásárló, hogy nem áll módjában új mobilt vásárolni tőlük. A tiltás egyelőre csak a Németországban értékesített új okostelefonokra érvényes, és nincs hatással azokra a készülékekre, amelyek már valamely felhasználó birtokában vannak. Vagyis a mobilok működnek rendesen, nem kell parázni.

A Nokia már évek óta azzal vádolja a két gyártót, hogy olyan 5G technológiát alkalmaznak, ami az ő szabadalmukra épül. Mivel a vállalatok nem fizettek azért, hogy jogszerűen használják ezeket a technológiai megoldásokat, a finn cég most a bíróságon szeretné ezt kiharcolni, és az volt a javaslatuk, hogy amíg a végére nem járnak a dolognak, addig álljon le az érintett mobilok értékesítése. Ráadásul egy német bíróság a Nokia oldalára állt, vagyis ha az Oppo és a OnePlus szeretne telefonokat árulni Németországban, akkor bizony fizetniük kell, amennyiben pedig eltávolítják a kérdéses technológiát a jövőben megjelenő készülékeikből, mentesülnek a fizetési kötelezettség alól.

Utóbbi szépen hangzik, de nem oldja fel a mostani modellek forgalmazásának tiltását, így aztán a két cégnek valamit ki kell találnia, ha szeretnének újra mobilokat eladni a német vásárlóközönség részére. Forrásaink úgy tudják, ez a per nem csak a nemet piacra korlátozódik, akár más európai országok is a Nokia oldalára állhatnak a jogi eljárás során, pláne most, hogy a németek precedenst teremtettek. Amennyiben az Oppo és a OnePlus arra kényszerül, hogy még több, vagy akár az összes EU-s országban szüneteltessék a termékeik forgalmazását, az óriási gondot fog okozni számukra. Reméljük a felek valamilyen módon megegyeznek egymással.

Forrás: AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid