A OnePlus bejelentette az Oxygen OS 13-at, ezek a készülékek fogják megkapni

0

Mint azt tudjátok, a nemzetközi piacokon megjelenő OnePlus mobilokon Oxygen OS rendszer fut, amelynek nemrég bejelentették a 13. kiadását új funkciókkal és mindenféle érdekességgel. A cikk végén azokat a készülékeket is sorra vesszük, amelyek megkapják az új verziót.

Korábban egy egészen gyári kinézetű Android felület volt az Oxygen OS, amelyet számos extra funkcióval turbóztak fel a kínai gyártó szakemberei, az új kiadás viszont már egész sokat merít az Oppo Color OS interfészéből. Ez nem meglepő azok számára, akik tudják, hogy a két cég egy közös befektetői csoport tulajdona. Az Oxygen OS 13 külsejét az úgynevezett “aquamorphic design” határozza meg, ez lényegében azt jelenti, hogy a dizájnnyelvet a víz fodrozódása ihlette, ami egyszerre próbál természetes, sokoldalú és megnyugtató lenni.

Az egyik ilyen megnyugtató funkció egyébként éppen az, hogy a felület reggel világosabb lesz, az esti órákban pedig egy sötétebb külsőt ölt magára. Van némi hasonlóság a Samsung évekkel ezelőtti, természetközeli TouchWiz felületével, de a OnePlus megoldása valamivel visszafogottabb külsővel, és gördülékenyebb működéssel kecsegtet, habár utóbbiról nyilván csak a rendszer kipróbálása után győződhetünk meg.

Természetesen nem csak a külső újult meg, vannak friss funkciók is szép számmal. Az egyik legjelentősebb újítás talán az, hogy az Oxygen OS 13 lehetővé teszi, hogy a mappákat nagyobbra méretezzük a kezdőképernyőn. Továbbá megvan az a lehetőség is, hogy az alkalmazásokat anélkül indítsuk el, hogy megnyitnánk az őket tároló mappákat.

A rendszer másik újítása, hogy az Always On Display funkció mostantól több háttérinformációt jeleníthet meg, illetve további testreszabási lehetőségeket kapunk a szóban forgó funkcióhoz. Az előbbi extrát nyilvánvalóan az Apple ihlette, ha emlékeztek, a nemrégiben bejelentett új iOS rendszer még több widgetet és hasznos funkciót biztosít az iPhone-ok lezárt képernyőjén. Az alkalmazások gyors elérése és a könnyebb egykezes használat érdekében a rendszer kapott egy oldalsávos eszköztárat is, ami szintén jól jöhet.

A Color OS rendszerből átjön néhány hanggal kapcsolatos újítás is, mint például a Google Audio Switch technológia támogatása, a Spatial Audio/Dolby Atmos kompatibilitás, illetve a Fast Pair integráció. Azt érdemes megjegyezni, hogy a térhatású hang, vagyis a Spatial Audio csak akkor fog működni, ha a telefonhoz olyan hangeszközt, fejhallgatót vagy hangszórókat párosítunk, amely támogatja ezt a szabványt.

Ami még az Oxygen OS 13 kapcsán említést érdemelhet, az a továbbfejlesztett fájlbiztonság, vagyis a Privacy Safe 2.0, az fájlok közeli eszközökkel való megosztását roppantmód megkönnyítő Nearby Share, de kapunk egy mesterséges intelligenciára épülő rendszeroptimalizáló eszközt, illetve ott van még az App Streaming is, ami lehetővé teszi a tartalmak átvitelét a Chromebookok kijelzőjére.

Konkrét megjelenési dátumot nem kaptunk a OnePlus részéről, csupán egy ígéretet, hogy a OnePlus 10 Pro hamarosan, a OnePlus 10T pedig még az idén megkapja az új rendszert. Azt viszont nem titkolták el, hogy mely további készülékek kapják meg a stabil Oxygen OS 13 frissítést valamikor a jövőben. Az alábbiakban ezeket soroljuk fel:

 • OnePlus 8, OnePlus 8 Pro
 • OnePlus 8T
 • OnePlus 9, OnePlus 9 Pro
 • OnePlus 9R
 • OnePlus 9RT
 • OnePlus 10 Pro
 • OnePlus 10R
 • OnePlus 10T

Az alacsonyabb árkategóriákban hódító, Nord sorozatba tartozó mobilok sem maradnak le az új rendszerről, az alábbi modellek mindenképpen frissülni fognak:

 • OnePlus Nord 2
 • OnePlus Nord 2T
 • OnePlus Nord CE
 • OnePlus Nord CE 2
 • OnePlus Nord CE 2 Lite

Az amerikai vásárlókat valószínűleg fel fogja bőszíteni, hogy az év elején megjelent Nord N20 nem kapja meg az Oxygen OS 13 frissítést. Igen valószínű, hogy a OnePlus a Motorola által alkalmazott politikát követi, ha a kedvező árú készülékek szoftverfrissítéséről van szó, vagyis azok nem igazán kapnak ilyet, vagy ha mégis, nem túl sokáig. Vélhetően most a Nord N200 tulajdonosokban is van némi hiányérzet, mert hozzájuk sem jut el az új rendszer, pedig az a modell sem egy őskori lelet, 2021 júniusában debütált.

Forrás: AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid