A OnePlus szerint már túl erősek a mai telefonos processzorok

0

A OnePlus nemrég azzal került be a hírekbe, hogy törölték a gyártó új mobiljait a Geekbench nevű tesztprogram adatbázisából, mégpedig csalás vádja miatt. A vállalat már korábban is reagált, most pedig részletesebben is leírták, hogy miért döntöttek a processzor működésének “optimalizálása” mellett.

A OnePlus úgy alakította ki a 9-es széria modelljeinek szoftverét, hogy körülbelül 300 népszerű alkalmazás futtatásakor kisebb teljesítményen pörögjön a processzor. A Geekbench ezt problémásnak találta, hiszen a tesztprogramnál nem volt ilyesfajta korlátozás, így nem minden esetben a valós teljesítményt tükrözték a pontszámok.

A kínai gyártó viszont azon az álláspontos van, hogy a Snapdragon 888 egyszerűen túl erős, és olyan alap feladatoknál, mint egy weboldal vagy közösségi app görgetése, kisebb teljesítmény is bőven elegendő a folyamatos működéshez. Így a OnePlus szerint csökkenthető a fogyasztás és a melegedés, ami jobb felhasználói élményt eredményez.

Az olyan appoknál pedig, ahol szükség lehet a plusz kakaóra (pl. komolyabb játékok, tesztprogramok), nem alkalmaznak korlátozást. A gyártó célja tehát korántsem a benchmark eredmények manipulálása volt, egyszerűen csak az appok igényeihez igazították a processzor teljesítményét, hogy optimálisabb működést érjenek el.

“A OnePlus 9 és 9 Pro esetében az alkalmazások vagy nehéz játékok megnyitásakor a Snapdragon 888 processzor, beleértve a szupererős X1 CPU-magot is, teljes sebességgel fut, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa. De az olyan műveleteknél, amelyek nem igénylik a maximális teljesítményt, mint például egy weboldal olvasása vagy a Twitter és az Instagram görgetése, nem szükséges, hogy a CPU közel 3 GHz-es órajelen fusson, hogy ezt zökkenőmentesen elvégezze. A OnePlus 9 és 9 Pro ezekben a helyzetekben csökkenti a CPU frekvenciáját, hogy csökkentse az energiafogyasztást és a hőtermelést, miközben fenntartja a zökkenőmentes élményt.”

Ez mind nagyon jól hangzik, de továbbra is vannak kritikus vélemények, amelyek szerint kicsit sántít a vállalat érvelése. Az egész “botrányt” kiváltó AnandTech cikk szerzője szerint ezzel a szoftveres trükközéssel valójában nagyon minimális, elhanyagolható mértékben javul az üzemidő. Ráadásul ha a vállalat szerint gyorsan merül, vagy esetleg túlzottan melegszik a készülékük, akkor nagyobb akkut vagy jobb hűtést kellene beszerelni, nem pedig szoftveres korlátozásokat bevezetni.

Egy ismert fejlesztő viszont a OnePlusnak adott igazat, szerinte logikusan jártak el, és valójában a Qualcomm a hibás, mert a Snapdragon 888 egy “túlárazott sz@r”, amelynél a nagy teljesítmény az üzemidő rovására megy, és melegedési problémák is vannak. A gyártók pedig választhatnak, hogy letiltanak magokat az optimálisabb működés érdekében, vagy pedig a már említett gondjaik lesznek.

Via

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid