A Samsung Galaxy S széria története (2. rész)

0

Az előző cikkben a Galaxy S-től az S5-ig jutottunk, a későbbi S szériás modellek azonban már egy teljesen új dizájn köré épülnek, ugyanis prémiumabb lett a kivitel, és megjelentek a hajlított kijelzők is.

De mielőtt belevágnánk tegyünk egy kis kitérőt, ugyanis a következő csúcskészülék előtt bemutatásra került a Galaxy Alpha, ami a Samsung első olyan készüléke, ahol fém keretet alkalmaztak. Ezzel a lépéssel szakítottak a megszokott műanyag használatával, és elindultak a minőségibb anyaghasználat irányába. A készülék külsőre nagyon meggyőző lett, viszont hardverileg inkább átlagosnak számított.

A hajlított kijelző

A Samsung első hajlított kijelzős mobilja a Galaxy Note Edge volt, de itt még csak a készülék jobb oldalán volt lekerekítve a képernyő. Az új technológiai megoldás miatt csak limitált számban értékesítették az új külsővel rendelkező telefont.

Samsung Galaxy S6 Edge és Galaxy S6

Az S5 sikertelensége és gyenge eladási száma miatt a Samsungnak nagy újításra volt szüksége, hogy újra uralni tudja a piacot. A Galaxy S6 és S6 Edge készülékek teljesen új dizájnt és prémium anyaghasználatot kaptak, a keret most már valódi fémből, míg a hátlap üvegből készült. Az előlapot az 5.1 colos kijelző uralta, ami már QHD (1440×2560 pixel) felbontású volt, továbbra is a megszokott Super AMOLED technológiát használva. Az S6 Edge különlegessége, hogy a képernyő mindkét oldala hajlított, ezzel nagyon egyedi megjelenést sikerült alkotni.

Az eszközök hardverileg is a csúcsot hozták, ugyanis mind a kettőbe 8 magos saját fejlesztésű Exynos 7420-as processzor dolgozott 3 GB RAM-mal. A QHD felbontású kijelző meghajtását a Mali-T760MP8 grafikus gyorsító végezte. A hátlapon 16 megapixeles kameraszenzor kapott helyet gyors autofókusszal és optikai képstabilizátorral, ennek köszönhetően könnyedén lehetett remegésmentes 4K felbontású videókat készíteni. Az előlapi kamera is sokat fejlődött az elődhöz képest, ugyanis egy 5 MP-es egység került beépítésre, ami HDR támogatást is kapott.

De azért bizonyos területen történtek visszalépések is, az első és leglényegesebb az akkumulátor kapacitásának csökkenése, ugyanis a sima változat 2550 mAh-s az Edge pedig 2600 mAh-s telepet kapott, így egy töltéssel maximum egy napos üzemidőt lehetett elérni. A második a memória növelést érintette, most először úgy döntött a Samsung, hogy kihagyja a memóriakártyás bővítés lehetőségét, mert az lassítaná a telefonok működési sebességét. A harmadik negatívum a strapabíróságot érintette, a készülékeket Gorilla Glass 4 védte a külső sérülésektől, viszont a víz- és porálló minősítést nem kapták meg.

Egy kis Plusz

Samsung Galaxy S6 Edge Plus

A Galaxy S6 Edge Plus a Galaxy Note 5-tel egy időben került bemutatásra, ez a készülék az S6 Edge felnagyított változata. A kijelző mérte 5,7 colra növekedett és maradt a QHD felbontás. Teljesítményben megegyezik a kisebb változattal, viszont 3 helyett már 4 GB RAM-ot kapott. További jó hír, hogy az akkumulátor mérete növekedett, de a nagyobb képernyő miatt az üzemidő továbbra sem volt túl erős. Pozitívum, hogy ebbe a készülékbe is az újfajta ujjlnyomat-olvasó került, ami már sokkal jobban működött, mint az S5-ben bemutatott változat.

Javított változat

Samsung Galaxy S7 Edge és Galaxy S7

2016 februárt írtunk, amikor a Samsung leleplezte következő csúcskészülékét, amelyből szintén kétféle kivitel kaptunk. A Galaxy S7 hagyományosnak mondható sík képernyőt, míg a Galaxy S7 Edge, ahogyan a neve is utal rá, mind a két oldalán hajlított kijelzőt kapott. Ami a dizájnt illeti, nagy változás nem történt az előző modellhez képest, és az anyaghasználat továbbra is prémium minőségű maradt. A két változat között most már méretbeli különbség is volt, ugyanis az Edge modell egy nagyobb 5,5 colos kijelzőt kapott, míg a normál változat “csak” 5,1 colosat, viszont mind a kettő QHD felbontással jött. A teljesítményért a 8 magos Exynos 8890-es felelt, ami 1,6 GHz és 2,6 GHz közötti órajellel működött, az amerikai és kínai változatokban pedig a Snapdragon 820-as processzor dolgozott. A RAM mérete maradt 4 GB, de a grafikus feladatokat már az új Mali-T880MP12 végezte. Kamera terén nagy meglepetés volt, amikor bejelentették, hogy 12 megapixeles a főkamera, ugyanis ez első hangzásra visszalépésnek tűnt a korábbi 16 MP-es szenzorhoz képest. De a technikai fejlődésnek köszönhetően mégis jobb felvételeket lehetett készíteni mint az előddel. Megjelent a duál pixel technológia, ami nagyon gyors fókuszolást tett lehetővé, és az f/1.7-es rekeszértékkel rendelkező érzékelő több fényt tudott beengedni, ezzel elősegítve a még jobb felvételek rögzítését akár rossz látási viszonyok között is.

Pótolva az előd hibáit lehetőség volt memóriakártyát helyezni a készülékbe, ezzel növelve a memória méretét, és hála a tökéletes illesztéseknek és a szigetelésnek, újra por- és vízálló (IP68) minősítést kaptak a készülékek.

Az akkumulátor mérete is jelentősen növekedett, az S7 3000mAh-s, míg az S7 Edge 3600 mAh-s telepet kapott, így az üzemidő nagymértékben javult.

A végtelenbe

Samsung Galaxy S8

Az eladási számok és a vásárlói vélemények nagyon jól mutatták, hogy az embereknek jobban bejött az Edge modell a simával szemben, ezért a Samsung 2017-ben úgy döntött, hogy az S8-ból nem készíti el a normál változatot, helyette csak Edge kiadás lesz, de kétféle méretben. A két készülék nevéből kihagyták a Edge szót, ugyanis fölöslegessé vált, helyette a nagyobb modell egy + jelet kapott, ezzel utalva a nagyobb, 6,2 colos képernyőméretre. Mind a két telefonba az új Infinity kijelző került, ezáltal nagyon egyedi megjelenést biztosítva, ugyanis csak felül és alul található egy kis káva. Az előlapot most már tényleg a kijelző uralta olyannyira, hogy a Home gomb és még a Samsung felirat is eltűnt, előbbinek a helyét egy virtuális gomb vette át. Mind a két megjelenítő 1440×2960 pixeles felbontású, és a megszokott 16:9-es képarány 18.5:9-re változott.

Ami a teljesítményt illeti, újra a csúcsot sikerült a készülékekbe tenni, az amerikai modellbe a Snapdragon 835, az európai változatokba pedig az Exynos 8895  processzor került, amelyek körülbelül 25 százalékkal erősebbek az előző generációhoz képest. A grafikus gyorsító is nagyot fejlődött, a Mali-G71MP20-as felelős az animációk és 4K-s tartalmak zökkenőmentes lejátszásáért. A 4 GB RAM kicsit kevésnek tűnhet, de így is elegendő több alkalmazás egyszerre való futtatásához, még a DEX dokkoló használatával is, ami képes számítógépet varázsolni a telefonból.

Kamera fronton nagy változás nem történt, maradt a 12 MP-es duál pixeles főkamera, de a szoftveren sokat javítottak ezzel előcsalogatva a még jobb minőséget. Az előlapi kamera viszont már 8 megapixeles és képes 4K-s videókat is rögzíteni. Az ujjlenyomat-olvasó a készülékek hátoldalára került a főkamera mellé, ami elég nehezen elérhető helyen van, ezért sok kritikát kapott a gyártó, de a képernyő felett elhelyeztek egy íriszolvasót is, ami a felhasználót a szeme alapján azonosítja, és egész jó hatásfokkal működik még sötétben is. Az akkumulátor mérete a kisebb 5,8 colos változat esetében 3000 mAh, a nagyobb S8+ esetében pedig 3500 mAh, ami jól bírja a használatot de mégis kisebb visszalépésnek számít. A külső sérülésektől a Gorilla Glass 5 védi a készüléket, és továbbra is megmaradt az IP68-as por- és vízállóság. Ez volt az első modell, amibe belekerült a Bixby asszisztens, ami még saját gombot is kapott a hangerőszabályzó alatt.

A jelen

Samsung Galaxy S9+ és S9

Nos, elérkeztünk 2018-ba, idén is az MWC-n (Mobile World Congresss) mutatta be a Samsung az aktuális csúcskészülékeit, a Galaxy S9-et és a Galaxy S9+-t. Az új telefonok stílusa szinte teljesen azonos a Galaxy S8-cal, annyi különbséggel, hogy alul és felül a kávát sikerült kisebbre venni, de ez alig észrevehető mértékű. A kijelző mérete továbbra is 5,8 és 6,2 colos 1440×2960 pixeles felbontással és 18.5:9-es képaránnyal.

A teljesítmény javult az elődhöz képest, köszönhetően az Exynos 9810-nek és a Snapdragon 845-nek. RAM-ból 4 GB jutott az S9-be, de a +-os változat már 6 GB RAM-mal gazdálkodhat. Grafikus téren mind a kettőbe a Mali-G72MP18 gyorsító került, mely szintén jóval nagyobb teljesítményre képes az S8-hoz képest.

A két változat között kamera téren is van különbség, a nagyobb modellben két kamerás rendszer dolgozik, így lehetőség van optikai zoomot használni. De szerencsére a kisebben is elérhető a másik új funkció, amellyel lehetőség van a rekeszértéket változtatni f/1,5 és f/2,4 között, így nappal és éjszaka is kiváló minőségű felvételeket lehet készíteni. Sikerült az ujjlenyomat-olvasónak is megfelelő helyet találni, továbbra is a hátlapon van, de már a kamera alatt kapott helyet, így könnyebben és praktikusabban használható. Az akkumulátor kapacitása továbbra is a gyengepontja a készülékeknek, mind a kettőbe ugyanakkora kapacitású telep került, mint az elődjükbe, így az üzemidő terén javulást nem igazán várhatunk.

Köszönöm, hogy végig olvastad ezt az elég hosszúra sikerült cikket.

Előzmény:

A Galaxy S10 bemutatója még odébb van, és talán nem is ezen a néven debütál majd, de a legfrissebb híreket, pletykákat ezen az oldalon megtalálod róla.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid