Samsung Galaxy Xcover 3 teszt

1

Egy kifejezetten érdekes strapamobil futott be hozzánk, név szerint a Samsung Galaxy Xcover 3, és természetesen azonnal le is teszteltük. Egy középkategóriás modellről van szó, ami a masszív kialakítás ellenére egész kompakt lett, ráadásul nem is néz ki rosszul. De vajon megéri az árát?

Csomagolás, külső

A csomagolásról nem igazán tudok nyilatkozni, hiszen nem az eredeti dobozában érkezett a mobil, de a gyári tartozékok között olyan alap dolgok vannak, mint egy adatkábel, egy töltőfej és némi leírás, viszont headset például már nem jár a mobilhoz. Persze mindez kevésbé fontos, a lényeg maga a készülék.

Samsung-Galaxy-XCover-3-01

A Galaxy Xcover 3 egyáltalán nem egy szokványos strapatelefon, hiszen a zord külső helyett sokkal inkább egy szemrevaló, kézbeillő mobil fogad minket, ami kifejezetten kompakt és nem is túlzottan nehéz. Egész pontosan 132.9 x 70.1 x 10 mm-es dimenziókat és 154 grammos súlyt kapunk a gyári adatok szerint.

Az előlap nagy részét a 4.5 colos kijelző uralja, ami fölött megtaláljuk a szokásos beszédhangszórót és frontkamerát. Van itt két másik szenzor is, amik közül az egyik a közelségérzékelő, a másik pedig fényérzékelőnek tűnhet elsőre, de mivel nincs automata fényerő beállítási lehetőség, így valószínűleg valami másról van szó. Ami még kimaradt, az az értesítési LED, kár érte. Alul három fizikai gomb fogad minket (Alkalmazásváltó, Home és Vissza), ezek kicsit kiállnak az előlapból, ami egyáltalán nem baj.

Samsung-Galaxy-XCover-3-06

A készülék oldalait és sarkait egy masszív műanyag keret védelmezi, ami nem fog egykönnyen összetörni vagy lepattanni, ráadásul ez egy picit túl is ér a kijelzőn, így ez is nagyobb védelmet kap egy esetleges leejtés során.

Samsung-Galaxy-XCover-3-03

Jobb oldalt csak a bekapcsológomb fogad minket, a hangerőgombok pedig balra kerültek. Ez utóbbiak felett van mégy egy extra, kék színű Xcover gomb is, ami tetszőleges funkcióval ruházható fel (alapértelmezetten rövid megnyomásra bekapcsolja a zseblámpát vagy exponál, hosszú megnyomásra pedig a kamerát indítja). Fentre csak a 3.5 mm-es Jack csatlakozó került, alulra pedig a microUSB port és a beszédmikrofon.

Samsung-Galaxy-XCover-3-04Samsung-Galaxy-XCover-3-05

A hátlap elég érdekes lett, a felülete kapott egy finom, pontozott textúrát, illetve széltében bordázott, tapintásra pedig nem a szokványos műanyagot érezzük, kicsit gumírozottnak tűnik. Összességében nagyon pozitív a hatás.

Samsung-Galaxy-XCover-3-07

Felül középen a kamerát találjuk, jobb oldalán egy rendkívül erős LED villanóval, ami zseblámpaként is tökéletes, bal oldalán pedig a hangszóróval.

Samsung-Galaxy-XCover-3-10

A hátlap levehető és a portok nyitottak (nincs sehol fölösleges zárósapka), ennek ellenére természetesen vízálló lett a mobil. Egész pontosan IP67-es szabványt kapunk, ami azt jelenti, hogy ellenáll a finom pornak a mobil, illetve akár 30 percet is kibír 1 méter mélyen a víz alatt. Nyugodtan elvihetjük tehát a mobilt zuhanyozni, használhatjuk esőben, de akár a strandon is bevihetjük a vízbe. Ha pedig koszos lesz, akkor elég csak a csap alá tartani.

Samsung-Galaxy-XCover-3-16

És ez még nem minden, ugyanis az MIL-STD-810G katonai szabványnak is megfelel az Xcover 3, ami azt jelenti, hogy még egy rakat dolgot kibír. Egy igazi “munkás” telefonról van tehát szó, amit nem igazán kell félteni, akármit is csináljunk.

Kijelző

A telefon egy 4.5 colos megjelenítőt kapott, azaz mai szemmel nézve kifejezetten kompaktnak mondható. A panel típusa PLS, ami az IPS-hez áll a legközelebb. A színek talán egy picit fakóbbak, de azért még így is elég szép a képe.

Samsung-Galaxy-XCover-3-11

A betekintési szögek is rendben vannak, egyik irányból nézve sem torzulnak a színek. A fényerő pedig kiemelkedő a kategóriában, ami remek napfényben való láthatóságot eredményez. Automata beállítási lehetőség ugyan nincs, de választhatjuk az “Utcai” módot, ami még a maximális beállításnál is fényesebb valamivel.

Samsung-Galaxy-XCover-3-15

Ami sajnos nem lett túl izmos, az a felbontás, ugyanis csak 800×480 képpontot kapunk, ami a 4.5 colos képátlón 207 ppi pixelsűrűséget eredményez. Normál használatra persze ez is elég, de azért senki se számítson tűéles képre, főleg ha szöveg van a képernyőn, itt látszanak ugyanis leginkább a képpontok. Azt is érdemes megemlíteni, hogy ugyan vízálló a mobil, de vizes kézzel nem fogjuk tudni használni a kijelzőt.

Hardver

A Galaxy Xcover 3-ban egy négymagos, 64 bites chipset dolgozik, ám nagy meglepetésre nem a Snapdragon 410, hanem a kevésbé ismert Marvell Armada PXA1908. Ez ugyanúgy négy darab, 1.2 GHz-es Cortex-A53-as magot jelent, a grafikus gyorsító azonban különbözik. Jelen esetben egy Vivante GC7000 GPU-t kapunk, ami megfelelően teszi a dolgát, de valamivel gyengébb, mint a konkurens megoldások. RAM-ból 1.5 GB került a gépezetbe, ami nagyon pozitív, hiszen sok középkategóriás készülékbe csak 1 GB jut, a belső tárhely pedig 8 GB-os. Ez utóbbiból alapesetben nagyjából 5 GB-ot tudunk felhasználni, de szerencsére MicroSD kártyával bármikor bővíthetünk.

galaxy-xcover-3-antutu

A mobil teljesítménye nagyjából megegyezik a középkategóriás készülékek többségével, a hardver könnyedén kihajtja a készülék WVGA kijelzőjét. A menürendszer kellően gyors, általános használatnál kielégítő a mobil sebessége, egyedül a komolyabb 3D-s játékoknál érződik a GPU gyengesége, ezeknél már előfordulhat akadozás.

Adatkapcsolati téren nem lehet panaszunk a készülékre, simán tudja, ami a kategóriában elvárható. A legfontosabb az LTE támogatás, amivel akár 150 Mbps-os letöltési sebesség is elérhető 4G hálózaton keresztül, de van természetesen Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 4.0 és GPS is. Ez utóbbi mondjuk nem a leggyorsabb, de azért használható. A 2.0-s microUSB csatlakozó támogatja továbbá az OTG funkciót, azaz különböző külső eszközök csatlakoztathatók a mobilhoz, és nem maradt ki az FM rádió sem.

Szoftver

A készülék gyárilag 4.4.4-es rendszerrel érkezik, ami ugyebár a legfrissebb KitKat verzió. Lollipop sajnos (még?) nincs, de egyébként már a megújult TouchWiz fut a mobilon, legalábbis annak egy leegyszerűsített verziója. A kinézet tehát nagyjából olyan, mint bármely más Samsung mobil esetében, az apróbb részletek persze azért eltérhetnek.

Samsung-Galaxy-XCover-3-13

Amit érdemes megemlíteni még így az elején, hogy a sebességgel nincs gond, a menürendszer kellően gyors, az alkalmazások sem indulnak lomhán, és böngészésnél is gyors a görgetés. Persze nem egy erőmű dolgozik a motorháztető alatt, így lehetnek megakadások, de ez a csúcsmobiloknál sem példa nélküli.

galaxy-xcover-3-lezart-verzio

A kijelző felélesztése után a lezárt képernyő fogad minket, ami egy egyszerű ujjhúzással feloldható, vagy azonnal előhozható a kamera a jobb alsó sarokban lévő ikonnal. Feloldási mechanizmusból egyébként szokás szerint többől is választhatunk.

galaxy-xcover-3-kezdo

A kezdőképernyőn az ikonok 4×4-es elrendezést kaptak, és így elég méretesek, legalul pedig egy rögzített sort találunk, ami szerkeszthető. A felső sávot lehúzva a gyorskapcsolók és az értesítések fogadnak minket. Itt egyetlen gombnyomással ki- és bekapcsolhatunk olyan dolgokat, mint a Wifi, a mobilnet, a GPS és hasonlók. Ezen kívül beállíthatjuk itt a fényerőt is.

galaxy-xcover-3-appvalto

Az alkalmazásváltó a kijelző alatti bal gomb megnyomására jön elő, ez elég egyszerű elrendezést kapott (nem a megújult Lollipopos kinézet), oldalra történő húzással lőhetjük ki az appokat, vagy akár az összeset is eltüntethetjük egyszerre. Ugyanezen gomb hosszú megnyomására pedig a felület beállításait hozhatjuk elő.

galaxy-xcover-3-beallitasok

A Beállítások menüje sincs túlbonyolítva, az összes opció egymás alatt helyezkedik el csoportosítva. Van itt minden, de azért túl sok extra funkciót igazából nem kapunk. Ami említésre érdemes, az az Xcover gomb testreszabási lehetősége, itt beállíthatjuk, hogy rövid, illetve hosszú megnyomásra melyik app induljon el. Ez azonban csak aktív képernyőnél működik, kikapcsolt kijelzőnél vagy lezárt képernyőnél nem. Másik hasznos extra az Ultratakarékos mód, ezzel jelentősen megnövelhetjük az üzemidőt a funkciók lekorlátozása árán (bővebben az Üzemidő résznél).

galaxy-xcover-3-takarekos

Kamera

Egy középkategóriás strapamobil kamerájától nem várhatunk túlzottan sokat, hiszen egyértelműen nem ez a mobil leghangsúlyosabb része, de az Xcover 3 azért ezen a téren sem mond csődöt. A hátlapon egy 5 megapixeles szenzort találunk, amit egy nagyon erős villanó támogat, az előlapra pedig egy 2 megapixeles szenzor jutott.

galaxy-xcover-3-kamera-1

A kamera kezelőfelülete meglehetősen egyszerű, de azért elég sok testreszabási lehetőséget kapunk. Meg is van szinte minden, amire szükségünk lehet, leginkább csak a HDR hiányzik.

galaxy-xcover-3-kamera-2  galaxy-xcover-3-kamera-3

A képek minősége átlagosnak mondható, lehet jó fotókat lőni a mobillal, de azért messze elmarad a teljesítmény a komolyabb készülékekétől. Nappal nincs gond, gyenge fénynél viszont már vegyesebb a kép, ilyenkor jöhet jól az erős vaku.

Az alábbi tesztfotók készültek:

2-xcover-3-kamera-9xcover-3-kamera-1xcover-3-kamera-2xcover-3-kamera-3xcover-3-kamera-51-xcover-3-kamera-83-xcover-3-kamera-10xcover-3-kamera-7 xcover-3-kamera-6

A fenti képek le lettek kicsinyítve, a teljes méretű fotókat itt nézheted meg.

A szelfikamera 2 megapixeles, ez általános használatra elég, de gyengébb fényviszonyoknál már nem teljesít túl jól. Szoftveres téren szerencsére itt is kapunk pár extrát, ilyen például az arcszépítés, vagy az önfotók kézmozdulattal való ellövésének lehetősége.

galaxy-xcover-3-kamera-4

Videót HD-ben rögzíthetünk a hátlapi kamerával, az előlapi egység pedig VGA (640×480) mozgóképek felvételére alkalmas.

Üzemidő

A Galaxy Xcover 3 a kompakt méretének megfelelően nem kapott túlzottan nagy akksit, a 2200 mAh nagyjából átlagosnak mondható a kategóriában. Szerencsére ennek ellenére nincs gond az üzemidővel, egy töltéssel 1-1.5 napot bír ki a készülék közepes használattal (kb. 4 órás kijelzőidővel). Folyamatos, Wifi-n keresztüli YouTube videózással pedig valamivel több, mint 8 órát teljesített a mobil közepes fényerő mellett, ami egyáltalán nem rossz.

Samsung-Galaxy-XCover-3-08

Üzemidő terén tehát maximálisan hozza a mobil azt a szintet, ami a középkategóriában elvárható, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy strapamobilról van szó, akkor azért kicsit jobb teljesítményt is el tudtunk volna viselni.

Normál energiatakarékos funkció nincs, csak az ultratakarékos mód, amivel az alap funkciókra korlátozódik a telefon szoftvere, és még a kijelző is átvált szürkeárnyalatosba. Cserébe viszont sokszorosára növekszik az üzemidő, ami nagyon jól jöhet alacsony töltöttségi szintnél.

Összegzés

Eleinte nem vártam túlzottan sokat az Xcover 3-tól, de a teszt során sok pozitív csalódás ért. A Samsung kiválóan ötvözte a középkategóriás mobilok képességeit a strapabírósággal, azaz egy elfogadható hardverrel szerelt telefont kapunk, ami könnyedén ellenáll a különböző fizikai behatásoknak, illetve a természet viszontagságainak. Ehhez ráadásul kellemes dizájn és kompakt méret társul.

A mobil jelenleg 50 és 70 ezer Ft közötti áron vásárolható meg újonnan, de ha komolyabb, Samsung garanciát szeretnénk, akkor inkább a magasabb összeg lesz a mérvadó. Ha csak az alapvető hardveres jellemzőket nézzük, akkor ez az összeg sok lenne egy ilyen mobilért, de az IP67-es védelem, illetve az ütésálló kivitel sokaknak megérheti a felárat.

Hogy tetszik a Samsung strapamobilja?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid