A Samsung készen áll az újgenerációs 4 nanométeres chipek gyártására

0

A Samsung Semiconductor, vagyis a vállalat félvezetőkkel foglalkozó részlege engedélyezte a 4 nanométeres chipek harmadik generációjának gyártását, állítják a helyi források. A gyártónak sikerült jó eredményt elérnie az új generációs lapkakészletek előállításakor, ami hozzájárulhat az energiafogyasztás csökkentéséhez az előállítás során.

A bennfentesek beszámolói szerint a tömeggyártási folyamat várhatóan még az idei év első felének vége előtt, vagyis nagyjából 2-3 hónap múlva meg is kezdődhet. Korábban a hvaszongi gyárban rendkívül alacsony volt az egy szilícium-ostyára jutó hozam, ezért a chipgyártó cégek kénytelenek voltak a TSMC-re bízni magukat, amennyiben legyártva szerették volna látni a 4 nanométeres konstrukcióikat.

Míg a tajvani cég ostyáinak nagyjából 70-80 százaléka volt használható, addig a Samsung esetében ugyanez az arány alig érte el a 60 százalékot. Mivel a partnerek nem a lapkákért, hanem a teljes szilícium-ostyákért fizetnek, célszerű azzal a vállalattal üzletet kötni, amelyiknek kevesebb a gyártási hulladéka.

Ami magát a gyártástechnológiát illeti, a következő nagyobb ugrás a 3 nanométeres chipek lesznek, példának okáért az iPhone 15 készülékeket már ilyen lapkák hajthatják. A Business Korea a Counterpoint elemzőinek kutatására hivatkozva azt írta nemrég, hogy a mobil eszközök 22 százalékában valamilyen 4 vagy 5 nanométeres chip teljesít szolgálatot, ezeket a konstrukciókat a 6 és 7 nanométeres lapkák követik a maguk 16 százalékos részesedésével.

A jövőben még több 4 nanométeres lapkát fognak majd gyártani, mivel a Samsung és a TSMC is olyan csarnokokat létesít az USA-ban, amelyekben ilyen chipeket állítanak elő. Ezek az üzemek a tervek szerint jövőre már készen állnak majd a gyártásra, csökkentve az ázsiai vállalatoktól való függést, arról nem is beszélve, hogy rengeteg munkahelyet teremtenek majd.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid