Nem jött be a MediaTek számítása, ezért nagy változások lesznek

0

A MediaTek ott van a legnagyobb mobilos chipgyártók között, és bár az idei évük egyáltalán nem sikerült rosszul, bizonyos szempontból mégiscsak kudarc érte őket, amire komoly stratégiaváltással válaszolnak.

A tajvani vállalat mindig is a belépőszintű és a középkategóriás lapkáiról volt ismert, de egy ideje már a felsőkategóriába is próbálnak betörni – sajnos nem túl nagy sikerrel. Az utolsó próbálkozás a Helio X30 volt, ami a jelenlegi legfejlettebb, 10 nm-es gyártástechnológiával készül, és a 10 magos processzornak köszönhetően a teljesítménye is jó, mégis szinte egyik gyártó sem akar ezzel szerelt mobilt kiadni. Az egyetlen telefon, amelyben Helio X30 van jelenleg, az a Meizu Pro 7 Plus, de emögött is inkább az áll, hogy a MediaTek a Meizu egyik fő befektetője.

A Helio X30-ban rengeteg modern technológia található meg, amelyek miatt méltó helye lehetne a csúcskategóriában, de van pár probléma vele. A 10 magos processzor többmagos teljesítménye nagyon jó, de összességében mégis elmarad a legjobbaktól, mivel 4 helyett csak 2 nagy teljesítményű mag (Cortex-A73) van benne. A fogyasztás egész alacsony a 10 nm-es csíkszélesség miatt, de a lapka sajnos nem támogat néhány LTE sávot, amelyek fontosak lennének a nemzetközi piacra. A GPU pedig inkább az energiatakarékosságra lett kihegyezve, mintsem a nagy teljesítményre, így ezen a téren is alul marad az X30 a konkurenciától. A fő hátránya pedig, hogy nem lett elég olcsó, így az árérzékenyebb piacokon sincs értelme ezzel szerelt mobilt kiadni.

Éppen ezért a MediaTek bejelentette, hogy kicsit pihentetik a csúcskategóriás processzorok fejlesztését, helyette sokkal inkább a középkategóriára, vagyis a Helio P szériájukra koncentrálnak. A Helio P25 például már számos okostelefonban megtalálható, és nagyon korrekt teljesítmény nyújt az árához képest.

forrás: AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid