Telefonajánló a csúcskategóriában – avagy megéri-e az S5 az árát?

0

Milyen készüléket érdemes választani a felső kategóriában?  Ez egy olyan kérdés ahol nagyon megoszlanak a válaszok. A gyártók mostanra eljutottak egy olyan szintre, hogy a csúcstelefonjaikat gyakorlatilag ugyanazzal a hardverrel szerelik, így mondhatjuk, hogy hogyha a legek telefonjait egymás mellé tesszük, akkor a szintetikus tesztekben szinte semmi különbség nincs, illetve inkább az optimalizálás és a telefon köré épített szoftver határozza meg a felhasználói élményt.

A másik, amivel el lehet csábítani a vásárlókat az a külső. A nagyobb gyártók mára kialakították a rájuk jellemző külsővel rendelkező telefonokat, így a későbbiekben kitárgyalt HTC, LG, Samsung és Sony telefonoknak is abszolút egyedi vonásaik vannak, nem igazán összetéveszthetőek még távolról sem.

Néhány itthon elérhető csúcstelefon, amit érdemes számításba venni vásárláskor:

  • HTC ONE  (hamarosan elérhető lesz a HTC ONE új verziója, ám sajnos még nem beszerezhető)
  • LG G2
  • Samsung S5
  • Sony Xperia Z1 Compact

Hamarosan kitárgyaljuk a készülékek erősségeit és hátrányait, ám ne szaladjunk még ennyire előre.

Érdemes figyelembe venni, mielőtt készüléket választunk, hogy mire fogjuk használni azt. Például filmezésnél nyilván a minél nagyobb és minőségi kijelző a fontos. Játékoknál a minél erősebb hardver. Még általános használatra, sok telefonálásra, egy kisebb méretű kompaktabb készülék a praktikus, amely jól hordozható, és sokáig bírja a normális használatot.

Menjünk sorba az elérhető csúcskészülékeken, melyek jelenleg a leget képviselik és milliók használják őket, maximális megelégedéssel.

 

HTC ONE

Cikkünk leggyengébb szereplője jelenleg, mely annak tudható be, hogy már 14 hónapja megjelent. Ebből kifolyólag a leggyengébb hardverrel van szerelve, ugyanis a lelkét a Snapdragon 600 adja. Ez 4 magot tartalmaz, egyenként 1,7 Ghz-en. Emellé 2 GB memóriát és 32 GB belső tárhelyet kapunk, ami sajnos nem bővíthető. A 4,7”–os kijelző az egyik legjobb a piacon, Full HD felbontás, nagyon szép színek és hatalmas betekintési szög jellemzi. Külsőre e legmeggyőzőbb versenyző, hiszen a teljes készülékház alumínium, és így kézben tartva nagyon elkapja az embert a prémium érzet. Amiről még érdemes beszélni, az a kamera, ami egy új úgynevezett ultrapixel technológiát használ. A vélemények megoszlanak, kellemes képeket lehet vele készíteni, ám a hasonló árkategóriás készülékek azért lekörözik a HTC-t ezen a téren. A másik nagy hátránya a telefonnak az akkumulátor. Sajnos csak 2300 mAh-s akkut tudtak belegyömöszölni, az igényes külső mögé. Ez a következőkre elég nagyjából: 13 óra 40 perc beszélgetés 3G-n, vagy közel 10 óra böngészés, vagy 10 óra filmezés.

HTC One_Silver_3V

Pozitívumként kell még megemlíteni a HTC által megalkotott Sense felületet, ami az android felhasználók körében nagy elismerést váltott ki, és az egyik legjobb és leggyorsabb felületnek tartják.

A legnagyobb hátránya ennek a készüléknek az árazása. Tudásához képest, sajnos majd egy 20-30%-al túl van árazva a hasonló kategóriás telefonokhoz képest.

Hamarosan jön egyébként a telefon frissített verziója, az új HTC One (M8), amely mindenben többet ajánl majd. Sajnos még nem elérhető. így ebben a cikkben nem térünk ki rá, de már most borítékolható, hogy személyében egy igazi trónkövetelő érkezik majd. Persze ez az árban is meg fog mutatkozni, hiszen előreláthatólag 250 ezer forintot kell leszurkolnia érte a leendő tulajoknak.

[divider]

LG G2

Nem egy friss darab, akárcsak a HTC készüléke, hiszen már 8 hónapja elérhető. Mégis sikerült olyan készüléket letennie az asztalra az LG–nek, ami még most is az abszolút csúcson helyezkedik el teljesítményben. A Snapdragon 800-as SOC adja a készülék alapjá, ami 2,26 GHz-en üzemelő magokat, és egy Andreno 330-as grafikus gyorsítót tartalmaz. Ez már jóval fejlettebb a HTC modelljében lévő GPU-nál. Memóriából szintén 2 GB található meg benne, viszont a háttértár a Magyarországon beszerezhető modellnél csak 16GB, ami sajnos SD kártyával sem bővíthető.

lg-g2

A kijelző 5,2”, ami egy hatalmas teljesítmény az LG-től, hiszen ezt a hatalmas képernyőt egy a többivel közel hasonló méretű házba tudták beletenni. Ennek következtében az oldalsó gombok teljes egészében a készülék hátuljára költöztek. A kijelző egyébként IPS, ami szintén a piac egyik legjobbja, bár a betekintési szöge kicsit gyengébb a HTC megoldásánál. A készülék szemből nézve nagyon szép, olyan mintha egy nagy képernyő lenne az egész, és ha nem áll kézre a hátsó gomb, akkor sem kell megijedni, hiszen a képernyőre kettőt koppintva ki és bekapcsolhatjuk azt. Hátulról sajnos nem ilyen jó a helyzet, elég gyenge műanyag a telefon hátulja, ami sajnos gyűjti az ujjlenyomatot, és csúszik is nagyon. Mivel a telefon szinte egy nagy képernyő, ezért ki kell azt is emelni, hogy elejtés esetén elég könnyen törik, azaz érdemes tokot beszerezni hozzá. A kamera 13 megapixeles, és elegendő fény esetén nagyon szép képeket tud készíteni.

A készülék másik nagy erőssége az akkumulátor mely 3000 mAh-s. A mostani csúcstelefonok közül ez a csúcs. Nagyjából 25 óra beszélgetésre elég, vagy 11,5 óra netezésre vagy akár 12 óra filmezésre.

Árban egyébként az LG zászlóshajója a legkorrektebb. 120-130 ezer forint körül lehet kifogni a szolgáltatóknál, és ezért gyakorlatilag az egyik legjobb telefont kapjuk.

[divider]

Samsung Galaxy S5

A legfrissebb versenyző, amire milliók vártak, hiszen a Samsung jelenleg a legnépszerűbb telefongyártó. Sajnos azonban sokan csalódtak a premier után. Hardveresen abszolút csúcson van a készülék, a Snapdragon 801-es SOC hajtja, amiben a magok már 2,5 Ghz-en futnak. Emellett szintén Andreno 330 van, így gyakorlatilag 5-10%-al gyorsabb csak az előző generációnál. Memóriából itt is 2 GB-ot kapunk, még a belső tárhely lehet 16 vagy 32 GB, amit MicroSD kártyával bővíthetünk is akár.

Samsung-Galaxy-S5

A kijelző mérete 5,1”, ez szintén Full HD, ám a Samsung által preferált AMOLED technikát használja. Ennek sok előnye, de sajnos hátránya is van. Nagy betekintési szög jellemzi, és a fekete valóban fekete, nem úgy, mint a többi kijelzőnél, ahol a megvilágítás miatt inkább szürkés. A színek viszont egy kicsit túlszaturáltak, és ez sokaknak nem tetszik, illetve sajnos az AMOLED hajlamos a beégésre is, tehát ha a képernyőn egy elem sokáig ugyanott található, akkor halványan beég és más háttérnél is látható lesz (pl. állapotsáv egy teljesen homogén háttérnél egy idő után észrevehető). A készülék külseje minimálisan változott az előző Samsung modellekhez képest. A fényes műanyag hátsót, felváltott egy mattabb lyukacsos hátlap, oldalról pedig egy krómozott fémhatású műanyag felület öleli körbe a telefont. Előröl semmi újdonság, nagyon hasonló az S4-es modellhez. Jó hír viszont hogy a telefont IP67-es szabványnak megfelel, azaz mérsékelten víz- és teljesen porálló. A fotókért egy 16 megapixeles kamera felel, ami talán a mezőny egyik legjobb megoldása, és 1-2 Nokiát leszámítva, talán a legjobb képeket készíti.

A 2800 mAh-es akkumulátor elég impresszív, de ebben az LG versenyzője erősebb, ha számokat nézzük: 21,5 óra beszélgetésre elég, vagy 9,5 óra böngészésre,  vagy akár 11 órát filmezhetünk rajta.  Érdemes még megemlíteni néhány extrát, amivel a gyártó próbálta kelendőbbé tenni a készüléket: beépített ujjlenyomat olvasót kapunk, valamint pulzusmérőt.

A mobil jól sikerült, ám sajnos nem tudott kiemelkedni a mezőnyből, mint azt sokan várták. A legnagyobb problémája az árazás: 200 ezer forint körüli áron lehet hozzájutni, ami lássuk be elég magas a csúcskategóriában, hiszen 40-50%-al többet kérnek el érte, mint a többi gyártó modelljéért.

[divider]

Sony Xperia Z1 Compact

A Sony egyik legújabb készüléke, amire rengetegen vártak már. Elterjedt az utóbbi évben az a szokás, hogy az újabb szériás telefonok egyre nagyobbak, és ez sokak ellenszenvét váltotta ki, hiszen nem mindenki akar egy tepsivel mászkálni. Sokan szerettek volna már egy csúcskészüléket a megfelelő méretben, és ezért lett nagy siker a Sony terméke, de csak részben. Sajnos a készülék nem sokkal lett kisebb mint a jóval nagyobb kijelzővel szerelt társaik. Vegyük pl. az etalonnak vett LG megoldását: a G2 egy 5,2”-os kijelzőt kapott, ami a Sony 4,3”-as kijelzőjéhez képest kb. 45%-al nagyobb, mégis mindössze 1 cm-el hosszabb, és csak 0,5 cm-el szélesebb a készülék.

xperia-z1-compact

Mindazon által a Sony mobilja is egy jól sikerült darab. A hardver megegyezik az LG-ben találhatóval, azaz ugyanúgy Snapdragon 800 hajtja, 2,26 Ghz-es magokkal, és Andreno 330-al. Memóriából szintén 2 GB van a készülékben, a háttértár pedig 16 GB, melyet kedvünk szerint microSD kártyával bővíthetünk. A 4,3-as kijelző IPS technológiát használ, ami végre egy jó megoldás, mivel a Sony korábbi modelljei sima TFT-re épültek. Szerencsére a Sony is észlelte ezt, és jó irányba halad. A felbontás ugyan csak sima HD (720*1280), de ekkora kijelzőre ez is bőven elég. A készülékház igényes, oldalról teljesen fém, hátulról viszont sajnos műanyag borítás kapunk. Ennek ellenére is IP58-as, azaz fokozottan víz- és porálló a telefon. A kis készülékház alá nagyot mert álmodni a Sony, hiszen 20,7 Megapixeles kamera került bele, ami papíron a legerősebb versenyző a mezőnyben, ám minőségben jobbnak érezzük a Samsung megoldását.

Akkumulátorból 2300 mAh-eset kapunk, ami papíron gyenge, de köszönhetően a kisebb kijelzőnek és a Sony energiatakarékos megoldásainak, elég jól bírja a készülék. Ez nagyjából 21 óra beszélgetésre, vagy 12,5 óra böngészésre, vagy akár 10 óra filmezésre is elegendő.

140 ezer forint környékén juthatunk a készülékhez, ami ahhoz képest, hogy most jelent meg, nincs elszállva árban a vetélytársakhoz és a realitásokhoz mérve, miszerint egy igazi csúcsmobillal van dolgunk.

[divider]

Összegzés

Nos akkor jöjjön a verdikt, melyet elég nehéz megfogalmazni. Sokan hajtogatják, hogy egy-egy telefon jobb a másiknál ebben vagy abban. Ez valójában így is van. Ha elfogulatlanul tudunk a fenti telefonokra nézni, akkor nem nehéz észrevenni, hogy mindegyik kiemelkedő valamiben, ám sajnos továbbra sem tökéletes egyik sem, pedig lassan elvárható lenne, hogy a csúcskategóriában, ilyen áron szinte tökéletes telefont tegyenek le a gyártók. Kijelenthető, hogy mindenki megtalálhatja magának a legmegfelelőbb telefont, azon tulajdonságok figyelembe vételével, amik számára a legfontosabbak.

Ha pl. a kompakt méretet  tartjuk előnyősnek, akkor a Sony megoldás áll legközelebb a megfelelőhöz, bár ha a többi gyártó is elkezd a kompakt irányba menni, akkor biztos, hogy jóval kisebb telefonokkal is fogunk még találkozni a csúcskategóriában.

Ha sokat fényképezünk, akkor a Samsung megoldása lehet a legjobb. Talán ennél a készüléknél kell jelenleg a legkevesebb kompromisszumot kötni, hisz a kijelző elég nagy hogy kedvenc sorozatunk vagy egy filmet is élvezhetően tudjunk megtekinteni utazás közben. Hardverből is a jelenlegi legerősebb, így például játékokban is kiemelkedik, ám csak minimálisan 5-10%-al erősebb a többinél. Ezzel ellentétben azonban nagyon megkérik az árát, és tényleg csak azoknak ajánlott jelenleg, akiknek nem számít a pénz, hisz nem annyival jobb a többi telefonnál, mint amennyivel drágább.

Ha mindenképpen ajánlani kéne egy telefont, akkor az LG G2 mellett tennénk le a voksunkat. Természetesen ennek is megvannak a hibái. A bővíthetőség hiánya sokaknak probléma, ám a fennmaradó 10-11 giga belső tárhely bőven elegendő lehet a zenéinknek és képeinknek. Filmekhez pedig megoldás lehet egy egyszerű OTG-s pendrive, amit már 6 ezer forint körül beszerezhetünk 32 GB-os változatban. A külső felemás, hiszen előröl nagyon szép, és tényleg elkapja az embert az érzés hogy szinte csak egy képernyőt tart a kezében. Hátulról viszont gyenge minőségű, amit egy tokkal orvosolhatunk. Ez a nagy képernyő miatt is ajánlott, mivel ha fejmagasságból leesik, akkor nagy valószínűséggel búcsút mondhatunk a kijelzőnek, aminek a cseréje nem olcsó móka. Tudásához képest az árazást jól eltalálták, már ha beszélhetünk erről egy 120 ezer forintos készüléknél.

A HTC ONE egy érdekes kakukktojás a jelenlegi mezőnyben. A legrégebben megjelent készülék, így belsőben elmarad a többi modelltől, és sajnos az ára is nagyon magas még most is. Ám ha az új változat kijön, az ára lehet, hogy lejjebb megy, és 100 ezer forint körül egy prémium külsővel rendelkező telefont kaphatnánk, aminek a hardvere mindenhez elég, még a legmodernebb játékokhoz is akár. Kíváncsian várjuk az új ONE-t is, ami sajnos nagyon magas árral fog nyitni, ám amint kicsit lejjebb megy, nagyon komoly alternatíva lehet. Akiknél a Samsung Galaxy S5 szóba jöhet a mostani árazással, azok mindenképp várják meg, és próbálják ki a HTC új modelljét is!

telefonok

Hirdethetnénk kategóriákkénti győzteseket is, hogy a legjobb kijelző, a leggyorsabb modell, vagy a leginnovatívabb telefon, de ezek viszonyítás kérdései. Biztosak vagyunk benne, hogy az összes modellel maximálisan elégedett lenne szinte akármelyik felhasználó, nem véletlen, hogy a fenti készülékek jelenleg az androidos telefonok csúcsai! A fentiek ellenére azt javasoljuk, ha valaki egy ilyen csúcskészülék beszerzésén gondolkozik, mindenképp próbálja ki őket egy barátjánál, vagy akár egy üzletben, ahol ki vannak állítva.

Ti melyiket választanátok?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid