Tippelj, melyik volt az utolsó Android verzió, ami elérte az 50%-os részesedést!

0

Idén lesz 10 éve, hogy bemutatták az első androidos mobilt, a T-Mobile G1-et (más néven HTC Dream), és most érkezett egy remek ábra, amely összefoglalja az azóta megjelent összes Android verzió terjedését.

Az első nyilvános verzió az 1.5 Cupcake volt, amelynek gyorsan átvette a helyét az Eclair (2.0 és 2.1), majd a 2.2-es Froyo. Akkoriban még fél évente érkezett nagyobb verziófrissítés, mégis viszonylag gyorsan megkapták a készülékek az aktuális rendszert.

Az utolsó verzió, ami elérte, sőt, meg is haladta az 50%-os részesedést, a Jelly Bean (4.1-4.3) volt, ez a fénykorában a készülékek 60%-án futott.

A 4.4-es KitKat már csak 40%-ig jutott, és jól látszik, hogy azóta folyamatosan romlik a helyzet.

Az Android Oreo például már fél éves, és csak most lépte át az 1%-ot, a másfél éves Nougat pedig 28.5%-on áll. Összességében tehát a készülékeknek durván a 70%-án 2 évnél régebbi rendszer fut.

A Google tisztában van a problémával, ezért az Oreóban bevezetett egy fontos újítást. Ez Project Treble névre hallgat, és a lényege, hogy különválasztják a chipgyártók (pl. Qualcomm) által írt alacsony szintű kódot az Android saját programkódjától. Így a mobilgyártóknak könnyebb lesz elkészíteni az aktuális frissítéseket, hiszen csak magával az Android rendszerrel kapcsolatos változásokat kell átvenniük. A gond csak az, hogy ezt a legtöbb vállalat kihagyta a saját Oreo frissítéséből. Csak reménykedni tudunk abban, hogy később nagyobb szerepet kap ez a remek fejlesztés.

Forrás

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid