TOP 5 újítás az Android 12-ben

0

Már javában folyik az Android 12 éles tesztelése, nemrég jelent meg a második béta verzió. Már kezd körvonalazódni, hogy milyen lesz a végleges rendszer, és most mutatunk egy látványos összeállítást a fontosabb újításokról.

Az egyik legnépszerűbb techvideós, Marques Brownlee (MKBHD) szedte össze az Android 12 eddigi legjobb újításait, és meg is mutatja ezeket működés közben. Ha nem annyira jó az angolod, akkor sem kell aggódnod, a videó alatt röviden mi is felsoroljuk, hogy mikről van szó.

A videóban az alábbi 5 újítás hangzik el:

  • Gyorsabb és folyamatosabb működés: elcsépeltnek tűnhet, hiszen szinte minden új frissítésnél ezt ígérik a gyártók, de az Android 12-ben jelentős változtatásokat vezettek be a motorháztető alatt, a rendszer okosabban használja ki a CPU erőforrásait, legyen szó akármilyen hardverről, így érezhető lesz a sebességnövekedés. Az animációk finomhangolásával pedig tovább fokozzák a felhasználói élményt.
  • Megújult widgetek: egyrészt teljesen átszabták a widget választó felületet, sokkal logikusabb lett az egész, appok szerint csoportosítva tudunk böngészni, és egyből látszik, hogy melyik hogyan fog kinézni a képernyőn. Továbbá a már meglévő gyári widgetek (pl. óra, dátum, stb.) is teljesen új dizájnt kaptak.
  • Adatvédelem: ez talán sokakat nem érdekel annyira, pedig rettentően fontos újításokat hoz az Android 12. A Privacy Dashboard, azaz adatvédelmi irányítópult egy olyan hely lesz, ahol egyértelműen látjuk, hogy milyen appok milyen erőforrásokat használnak, időrendben visszakövethető lesz például, hogy mik fértek hozzá a helyzetünkhöz, a kameránkhoz, a mikrofonunkhoz, stb. Ha pedig illetéktelen hozzáférést veszünk észre, akkor azonnal tudjuk tiltani az adott programot. A Privacy Indicators, vagyis adatvédelmi jelzések pedig azonnal, valós időben mutatják a készülék jobb felső sarkában, ha egy app éppen hozzáfér a kameránkhoz vagy mikrofonunkhoz. Új gyorskapcsolók is vannak, egy gombnyomással ki lehet iktatni például a kamerát vagy a mikrofont, ha azt akarjuk, hogy semmi ne férhessen ezekhez.
  • Új gyorskapcsolók: az egyik leginkább látványos változás a rendszer kinézetében. Hatalmas gombokat kapunk kissé csempés beütéssel, és a csúszkák is megvastagodtak (pl. fényerő és hangerő állítás). Lesz továbbá egy új gyorsgomb a kikapcsoló menü eléréséhez, illetve kapunk egy Internet Panel részt, ahol együtt tudjuk kezelni a mobilnetes és a WiFi-s beállításokat.
  • Új Material You kinézet: gyakorlatilag az egész rendszer dizájnja megváltozik. 2014-ben vezette be a Google a Material Design fantázianévre hallgató kinézetet, és ezt váltja most a Material You, ami egy sokkal barátságosabb, emberközpontúbb, személyreszabhatóbb felületet kínál. Gyakorlatilag minden megváltozik, a már említett widgeteken és gyorskapcsolókon kívül például az animációk, az értesítések, a kikapcsoló menü, a beállítások menü, stb. Az egyik legérdekesebb funkció pedig az, hogy az egész felület képes arra, hogy a színeket az éppen beállított háttérképhez igazítsa, erről nemrég bővebben is írtunk.

Forrás: MKBHD

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid