Új 200 MP-es mobilos kamerát jelentett be a Samsung

0

A Samsung bejelentette új 200 megapixeles okostelefonokban szánt érzékelőjét, amely az ISOCELL HP3 nevet viseli. A gyártó szerint a modul rendelkezik az iparág legkisebb képpontjaival, mindössze 0,56 μm-es a fizikai pixelméret, vagyis 12 százalékkal kisebb, mint az előd, a HP1 esetében. A friss modul ezenkívül egy újfajta autofókusszal és még tisztább HDR-rel kecsegtet.

A Samsung ISOCELL HP3 9 hónappal azután debütált, hogy leleplezték az első okostelefonokhoz tervezett 200 megapixeles modult, az ISOCELL HP1-et, amelyet azóta sem láttunk egyetlen mobil hátoldalán sem. A fejlesztés ennek ellenére nem állhatott meg, a dél-koreai gyártó azóta sikeresen csökkentette a pixelméretet 0,64 μm-ről a már említett 0,56 μm-re. Ennek okán az új kameraszenzor 1/1,4 colos lett, vagyis nagyjából 20 százalékkal kisebb méretű, mint az elődje (1/1,22 col).

A 4:1 arányú pixelösszevonás 1,12 μm-es képpontokat eredményez 50 megapixeles felbontás mellett. Az igazán kedvezőtlen fényviszonyok között készített fotókhoz pedig biztosítva van a 16:1 arányú összevonás is, amely óriási méretű, 2,24 μm-es effektív képpontokat, valamint 12,5 megapixeles képek rögzítését jelenti.

A Samsung ISOCELL HP3 egyik leginkább promózott újdonsága a Super-QPD automatikus fókuszálási megoldás. Ennek köszönhetően minden egyes képpont külön autofókusz képességgel bír, és minden négyes csoport közös lencsével rendelkezik, amely képes azonosítani a vízszintes és függőleges irányú fáziskülönbségeket. Ami pedig a mozgóképek készítését illeti, a Samsung új érzékelője képes másodpercenként 30 képkockával rögzíteni a 8K felbontású videókat, 4K felbontás mellett pedig akár 120 fps is lehet a képkockasebesség, úgy, hogy a veszteség a látómezőből minimális lesz, legalábbis a gyártó állítása szerint.

Továbbfejlesztették a Smart-ISO Pro funkciót is, amely mostantól képes összevonni három különböző fázis, az alacsony, a közepes és a magas ISO mód információit, így növelve a HDR-es teljesítményt. A Samsung ISOCELL HP3 támogatja a 14 bites színmélységet, vagyis 64-szer több színt képes rögzíteni, mint az elődje.

A Samsung, ha minden igaz, már készen áll arra, hogy az érzékelőből mintákat biztosítson a partnerei részére, a modulnak pedig várhatóan még az idén megkezdődik a tömeggyártása.

Egyébként azt beszélik, hogy a jövőre megjelenő Samsung Galaxy S23 Ultra hátoldalán egy 200 megapixeles képrögzítő egység foglal majd helyet, de a hírek szerint ez nem a most bemutatott HP3 lesz.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid