Újabb infók a Huawei Mate 30 mobilokról és a Google-appokról!

0

Szinte napról napra változik a helyzet azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a Huawei Mate 30 mobilokkal, kérdéses többek között az európai megjelenés, és persze a Google-alkalmazások, legfőképpen a Play Áruház telepíthetősége. Ember legyen a talpán, aki követni tudja a Huawei különféle nyilatkozatait, amelyek sokszor ellentmondásosak, ezért most igyekeztünk összeszedni a legfrissebb tudnivalókat.

Kezdjük a tényekkel! Az új Mate 30 mobilokon jelenleg nincs, és gyárilag nem is lehet Play Áruház és más Google-szolgáltatások. Ez sajnos nem olyan, mintha mondjuk egy bármilyen másik app hiányozna, nem lehet egyszerűen telepíteni utólag. A GMS (Google Mobile Services) egy olyan rendszer, ami mélyen integrálva van a mobilok szoftverébe, nagyon sok komponenst tartalmaz, és jó néhány Google-alkalmazás nem is fut rendesen enélkül. A Play Áruház is ilyen sajnos, nem lehet csak úgy feltenni.

Már a bemutatón is voltak egyébként ezzel kapcsolatos kijelentések, a Huawei fogyasztói üzletágának vezetője, Richard Yu meg is erősítette a riportereknek, hogy nem lehet majd telepíteni a Play Áruházat. Ezzel kicsit szembe megy a vezető későbbi nyilatkozata, mely szerint az eddigi gyakorlattal ellentétben engedélyezhetik majd a bootloader nyitását a telefonokon, így szabadabb teret nyújtanának a fejlesztőknek, de ezt azóta nyilatkozatban cáfolta a Huawei.

A gyártó tehát hivatalosan semmilyen segítséget nem tervez nyújtani a Google szolgáltatásainak telepítéséhez (nem is tehetnék meg), és ha esetleg valamilyen módon mégis megoldható lenne, ez a felhasználók nagy részének nem opció, ugyanis utánajárást, hozzáértést igényel majd. Egyébként vannak videók a neten arról, hogy néhány korai tesztmodellre sikeresen feltették a GMS-t és a Play Áruházat (de nincs rá garancia, hogy ez a később piacra kerülő készülékek esetében is működni fog):

Az viszont egy kis bizakodásra adhat okot, hogy ha esetleg idő közben az USA visszavonja a szankciókat, akkor a Huawei elméletileg egyetlen éjszaka alatt ki tudja küldeni a frissítést OTA-n keresztül a telefonokra, ami tartalmazza a Google szolgáltatásait. Egyelőre azonban nem tudni, hogy ez bekövetkezik-e valamikor.

Jelenleg a Huawei a saját szolgáltatásaival (HMS, vagyis Huawei Mobile Services) próbálja helyettesíteni a Google fejlesztéseit, ott van például az alkalmazásboltjuk, az AppGallery. Gyárilag csak ez lesz a Mate 30 mobilokon, és egyébként innen is rengeteg program tölthető le, de a Play Áruháznál azért nagyságrendekkel kisebb.

Ami még kérdéses, az az európai megjelenés. A Huawei bejelentette az itteni árakat, de arról nem esett szó, hogy mely országokban lesznek kaphatók az újdonságok, illetve hogy mikortól. Egyelőre valószínűleg kivár a gyártó, hátha visszavonja az USA az intézkedéseket. Viszont simán előfordulhat az is, hogy idén már meg sem jelennek Magyarországon a Mate 30 mobilok, ami mondjuk érthető is, Google-szolgáltatások nélkül nem sokan vennék őket.

Persze a gyártó így is nagy sikerre számít, akár 20 millió Mate 30 szériás készülék is gazdára találhat, viszont ez leginkább a kínai keresletnek lesz köszönhető. Kínában alapból is Google-alkalmazások nélkül kerülnek piacra a telefonok, tehát az ottani vásárlókat ez nem befolyásolja.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid