A világ első 7 nm-es chipje lett a Kirin 980

0

Szinte már hagyományos módon az idei IFA kiállításon mutatta be új csúcslapkáját a kínai Huawei. A HiSilicon Kirin 980 várhatóan az ősszel érkező Mate 20 család tagjaiban debütál. A chipsetet a tajvani TSMC gyártósorain készítik, és egyelőre ez az egyetlen 7 nanométeres csíkszélességű lapka.

A Kirin 980 egy nyolcmagos processzornak ad otthont, amelyben két nagy teljesítményű Cortex-A76, valamint két energiatakarékosabb Cortex-A76 mag dolgozik az egyik klaszterban. Az utóbbi magok valószínűleg alacsonyabb órajelen dolgoznak, és igyekeznek kihasználni az ARM által fejlesztett DynamIQ architektúrát. A többi négy mag alacsony fogyasztású Cortex-A55. A Huawei kifejlesztett egy Flex-Scheduling elnevezésű technológiát, amelynek köszönhetően mindig a megfelelő magok végzik az adott számítási feladatot. A magok órajele egyelőre nem publikus, de a vállalat állítása szerint magasabbak, mint az előző generáció esetében.

A grafikus gyorsítást egy Mali-G76 GPU egység végzi, amit még idén májusban jelentettek be. A GPU számottevő növekedést tudhat magáénak a teljesítményt és a hatékonyságot illetően az előd Mali-G72-höz képest, ami a Kirin 970 lapkakészletben dolgozott. A sajtóanyagok szerint 46 százalékkal nőtt a teljesítménye, és 178 százalékkal több energiát spórol az új grafikus gyorsító. Az új órajel szabályzó technológia pedig akkor fog jól jönni, ha quvalaki a mobilon grafikailag terhelő játékot játszik, ilyenkor megnövekszik a GPU teljesítménye. Ez összességében 37 százalékkal jobb teljesítmény biztosít, mint a Kirin 970 esetében, ami a P20 és a P20 Pro belsejében található, többek között.

Persze az az igazi kérdés, hogy a lapkakészlet hogyan teljesít a Qualcomm Snapdragon 845-höz képest. A Huawei állítása szerint az újdonság 37 százalékkal erősebb és 32 százalékkal energiatakarékosabb, mint a 10 nanométeres csíkszélességű felsőkategóriás Qualcomm lapka.

A Kirin 980 esetében nem csupán a gyártási eljárás az, ami miatt figyelemre méltó ez a lapkakészlet. Ez az első olyan konstrukció, ami támogatja a 2133 MHz-es LPDDR4X memóriamodulokat, és magában foglal egy NPU chipet is. A Huawei utóbbit Dual Brain Power-nek nevezi, állítása szerint a chipben található mesterséges intelligencia képes percenként 4500 kép azonosítására, ami 120 százalékkal gyorsabbá teszi a Kirin 970-es NPU chipjénél. Mindenképpen említésre méltó továbbá a Cat.21 LTE modem, amelynek elméleti letöltési sebessége 1.4 Gbps, de a Wi-Fi is szupergyors a maga 1732 Mbps-os le- és feltöltési sebességével.

A Huawei P20 Pro csodálatos fotózási képességeinek hátterében többek között az előző generáció ISP chipje van, ami az új lapka esetében még tovább fejlődött. 46 százalékkal növekedett az adatfeldolgozási képesség és még többet javult a többkamerás támogatás. Új HDR színfeldolgozási technológiát kapott, és sokkal fejlettebb zajszűrési metódust.

Egyelőre nincsenek benchmark eredmények, sem üzemidő tesztek, ezek nélkül pedig nehézkes objektív ítéletet alkotni a Kirin 980-ról – mutatnak rá forrásaink. Hivatalos módon erre viszont mindaddig nem lesz lehetőség, ameddig októberben be nem mutatják a Huawei Mate 20 és Mate 20 Pro készülékeket.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid