Wanbo Mozart 1 Pro projektor teszt – Az olcsó videóprojektorok mércéje

0

A Wanbo egy fiatal kínai márka, amely a Xiaomi termékek széles ökoszisztémájába tartozik. A cég a CES 2024-en mutatta be a Mozart 1 Pro projektort, amely a nevéhez illő hangzást, és az intelligens képbeállítási funkciók mellett Android TV 11 OS-t kínál Google Assistant, valamint Chromecast rendszerrel, 4K dekódolási támogatással, valamint Widevine DRM L1 minősítéssel a Netflix HD-hoz. 

  • A gyártó legdrágább projektora, a Wanbo Mozart 1 Pro most az NNNWBMOZT1P kupon használatával egy kicsit olcsóbban, 377,50 dolláros áron szerezhető be, ami 131 ezer forint.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (8,96 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

A Wanbo cég kizárólag projektorokra specializálódott, és nem túlzás kijelenteni, hogy az olcsó videóprojektorok mércéje lett. A Wanbo-nál az „olcsó” nem az alacsony minőség szinonimája, ezt jól példázza a jelenlegi zászlóshajó modelljük, új tesztalanyunk, a Mozart 1 Pro.

Korábban járt már nálunk Wanbo projektor, elégedettek voltunk vele, a zárt Linux OS rendszer és az alacsonyabb fényerő ellenére is. A most hozzánk érkezett Pro verzió a 2023 szeptemberében kiadott Wanbo Mozart 1 továbbfejlesztett változata. A modell számos frissítést kapott elődjéhez képest, beleértve a 4K dekódolást és az Android TV 11-et Chromecasttal és a Google Asszisztenssel.

A kivetítő dupla csomagolásban érkezik, a belső fehér kartondoboz belülről habszivaccsal van bélelve, hogy optimálisan védje a projektort. Az egyetlen feltűnő dolog itt az, hogy a „Mozart 1 Pro” név sehol sem szerepel a csomagoláson. A tartozékokat illetően csak a legszükségesebbeket kapjuk, amelyek ebben az esetben kimerülnek a hálózati adapterben (19 V/ 9,47 A), a távirányítóban (elemek nélkül) és néminemű papíráruban.

Vizuálisan, ahogyan az elődje is, a Mozart 1 Pro nagyon emlékeztet a Wanbo TT-re. Van egy nagyrészt sötétkék házunk, fekete borítással a projektor lencséje körül. A Mozart 1 Pro azonban lényegesen nagyobb és nehezebb, 17,6 x 20,9 x 22,3 cm-es és 3,3 kg tömegű. A TT-vel ellentétben már nem alkalmas hátizsákban való szállításra.

A kivitelezés is jó, és összhangban van a márka többi modelljével. Feltűnő az oldalán található passzív membrán, amelyre a Wanbo & Acoustics felirat van nyomtatva. A tetején középen egy aranyszínű bekapcsológomb található, amely vizuálisan nem igazán illeszkedik a készülék többi részéhez. A projektor bekapcsolásakor itt is látható a fényes Wanbo logó.

A „Mozart” név is arra utal, hogy itt nagyobb hangsúlyt fektetnek a hangszórókra, és jobb hangzást ígérnek. Egy önálló multimédiás, 16 wattos sztereó rendszert kapunk két, egyenként 8 wattos hangszóróval és az oldalán található passzív membránnal. A hangszórók tisztán szólnak, és a basszus sem hiányzik, így összességében a hangzás nagyon kiegyensúlyozott. Simán hozza egy olcsóbb soundbar hangzásvilágát.

A csatlakozók a hátsó fronton, a hangszórók felett találhatók: egy DC tápcsatlakozó, egy USB 2.0, egy HDMI 1.4 és egy 3,5 mm-es jack formájában. A legnagyobb bosszúság, hogy nincs a projektor alján 1/4 hüvelykes furat, pedig így egyszerűbb lenne tripod-ra felfogatni.

Azért függőlegesen is rögzíthető a Mozart 1 Pro, a gumitalpak eltávolítása után előkerül a szabványos négypontos rögzítés, így konzolra azért felszerelhető a kivetítő. Az alsó részen van még egy kihajtható láb is, amivel a dőlésszög maximum 7°-ig állítható.

A projektor az első indításkor automatikus trapéztorzítás-korrekciót végez, és 7 másodpercen belül megbízhatóan fókuszál. A kivetítő nagyrészt éles képet képes előállítani. Csak a kép szélei jelennek meg kissé elmosódva. A Bluetooth-távirányító hozzáadása, valamint a kezdeti beállítások (nyelv, régió, Wi-Fi hálózat kiválasztása és Google-fiók beállítása) után, igény esetén tovább finomíthatunk a képbeállításokon.

A Mozart 1 Pro az Android TV 11 operációs rendszert használja, amelynek felülete sok közös vonást mutat az okostelefonok operációs rendszerével. A kezdőképernyő tetszés szerint testreszabható, egyes telepített alkalmazások eltávolíthatók (a „beágyazott” szolgáltatások azonban nem eltávolíthatók), a szükségesek pedig a Google Play Store-on keresztül telepíthetők. A navigáció továbbra is egyszerű, a kiválasztott alkalmazások már kedvencként jelennek meg. A hivatalos Google Play Áruházban csak az Android TV-re optimalizált alkalmazásokat, játékokat találjuk, a menük a távirányítóval történő navigáláshoz vannak optimalizálva. Ha szeretnénk más alkalmazásokat telepíteni, az APKPure, vagy egy alternatív alkalmazásbolt, például az Aptoide TV segítségével megoldható.

A rendszer egy picit lassú, de igazából ez szinte minden Android TV OS-t használó TV-re, projektorra elmondható. Egy kis visszalépés történt a belső tárhely tekintetében, 32 helyett csak 16 GB a tárhely, amelyhez 2 GB RAM társul.

A távirányító sem támogatja a menüben történő gyors navigációt, van egy kis késés a távirányító gombjának megnyomása és a képernyőn megjelenő művelet között.

Az új Pro verzió ugyanazzal a natív 1080p felbontással rendelkezik, mint a Mozart 1, de most már képes dekódolni egy 4K-s videoforrást. Változatlanul a PixelPro 5.0 teljesen zárt optikai motort használja a Pro is, amelynek csúcsfényereje 900 ANSI lumen, élettartama azonban 30 000 órára nőtt. Az LCD projektor 1,2-es vetítési aránnyal, 3000:1 kontrasztaránnyal, HDR10 támogatással és a DCI-P3 színtér 90%-os lefedettséggel rendelkezik. A képminőség nagyon jó az árához képest. A Wanbo sötétített és teljesen sötét szobában erős, élénk színeket és (kissé túl) kontrasztos képet mutat.

Nappal vagy felkapcsolt villanynál már kevésbé szép a kép, ami lentebb lévő képen jól látható, ide egy drágább projektorra lesz szükség.

A projektor 40 és 120 hüvelyk közötti vetítési felületeket képes megjeleníteni. Az 55 hüvelykes képhez 1,49 méteres távolság, a 120 hüvelykes (266 × 149 cm) vetítéshez pedig 3,25 méteres távolság szükséges. A projektor vetítés közben nagyon csendes, a gyártó 35 dB-t említ, ami határozottan szerény érték. Átlagosan 130 wattot fogyaszt működés közben, ez még elviselhető érték.
Az egy kattintással elvégezhető képernyőigazítás az automatikus fókuszálással és az automatikus trapéztorzítás-korrekcióval nagyon jól működik. Az intelligens akadályelkerülés sem rossz, észrevette a próbaként a vetítővászon széléhez rakott állólámpát és arrébb pozicionálta a képet. Az automatikus képernyőillesztéssel nem mindig voltunk elégedettek, bár ez inkább az olcsó projektorvászonnak volt köszönhető.

A  vetítővásznat kibontás után vasaláskönnyítő programon kimostuk, majd kivasaltuk.

A gyűrődések nappal láthatóak, de ez filmnézés közben, a sötét szobában nem feltűnő. A 120 hüvelykes vászon mindössze 45 dollár (16 ezer Ft), annyit megér, de többet ne adjunk érte.

A Wanbo Mozart 1 Pro Netflix-tanúsítvánnyal rendelkezik, természetesen támogatja a Widevine Level 1-et, amely a DRM-támogatás legfelső szintje. A Widevine L1 nélkül a streaming platformokon a felbontás korlátozása nélkül nézhetjük a filmeket.

Mi az Apple TV+, az HBO Max és a SkyShowtime tartalmait néztük, ezeket szépen vitte.

A YouTube 4K-videók sem jelentettek problémát.

További bónuszként ez az eszköz beépített Chromecasttal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy gyorsan és egyszerűen tükrözhetjük a mobilunk/tabletünk képét a projektorra.

A Wanbo processzorról részletesebb információ nem található, de az elődjében lévő támogatta a Wi-Fi 6-ot, a Pro verziónál be kell érnünk az alap, kétsávos Wi-Fi-vel. Ennek ellenére a Wi-Fi jel mindig stabil volt a tesztidőszak alatt, és a routertől távolabb (2 fal és kb. 12 méter) is korlátozás nélkül tudtuk használni a projektort. A kivetítő az 5.0-s verzióban támogatja a Bluetooth-t, hibát itt sem tapasztaltunk.

A Wanbo projektor nem játssza le az AC3, DTS, DTS-HD térhatású hangsávokat. Egy modern kivetítőtől ezt elvártuk volna, főleg, hogy 4K tartalmat is simán dekódol. A Google Play Áruházból gyorsan letölthető VLC lejátszó segíthet a problémán.

A Wanbo Mozart 1 Pro a márka zászlóshajója, amely nevéhez illő hangminőséget és 900 ANSI lumen fényerőt kínál, így akár nappal is használható a szoba enyhe árnyékolásával.

Az intelligens képbeállítási funkciók mellett Android TV 11 OS, a Google Assistant, valamint a beépített Chromecast funkció, a 4K dekódolási támogatás, valamint Widevine DRM L1 tanúsítvány a Netflix HD-hoz magasabb polcra helyezik a terméket.

A gyártó legdrágább projektora, a Wanbo Mozart 1 Pro most az NNNWBMOZT1P kupon használatával egy kicsit olcsóbban, 377,50 dolláros áron szerezhető be, ami 131 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 napon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás (8,96 dollár) nem kötelező, de ajánlott!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid