Xiaomi JIMMY JV85 vs JV85 Pro porszívó teszt – Megéri az olcsóbb modellt venni?

0

A csúcsmodellnek számító Xiaomi JIMMY JV85 Pro után eljutott hozzánk az alap JV85 is, ami kedvezőbb áron kínál hasonló teljesítményt és funkciókat. Az alábbiakban összehasonlítjuk a két vezeték nélküli porszívót, hogy megkönnyítsük a választást.

Elöljáróban annyit érdemes megemlíteni, hogy mindkét modell a felső kategóriát képviseli, a JV85 debütált korábban, majd ezt követte a Pro verzió, ami ugyanazokra az alapokra épül, de egy kicsit még fejlesztettek rajta.

Az alábbi tesztben igyekszünk az eltérésekre helyezni a hangsúlyt, mivel a JV85 Pro-ról már készítettünk részletes tesztet, ezt itt olvashatod. Arra keressük a választ, hogy a JV85 mennyivel tud kevesebbet, és hogy megéri-e ezt venni a kedvezőbb ára miatt.

Íme az aktuális árak, EU raktárról:

A porszívók pár nap alatt megjönnek futárral a Geekmaxi európai raktárjából, és garantáltan nem lesz vámolás!

Csomagolás, tartozékok

A két modell gyakorlatilag ugyanolyan csomagolásban jött, de a tartozékok listájában már akad némi különbség.

Ezek voltak a JV85 dobozában:

 • Jimmy JV85 porszívó
 • akkumulátor (cserélhető)
 • egyenes hosszabbító cső
 • elektromos szőnyeg- és padlótisztító fej forgó kefével
 • kisebb elektromos fej ágyakhoz, kanapékhoz, szintén forgó kefével (atkák ellen is jó)
 • egyszerű hosszúkás kefés fej (résporszívó)
 • egyszerű széles kefés fej
 • falra szerelhető konzol
 • extra hengerkefe kárpittisztításhoz (a nagyobb elektromos fejbe való)
 • EU szabványos töltő
 • használati útmutató

A JV85 Pro előnye, hogy az egyenes hosszabbító itt nem fix, van középen egy könyök, így meg lehet hajlítani, illetve jár hozzá három extra tartozék:

 • flexibilis hosszabbító cső
 • rövid könyök (állítható szög)
 • lágy kefés fej

Külső, kialakítás

A Xiaomi Jimmy JV85 gyakorlatilag teljesen ugyanúgy néz ki, mint a JV85 Pro, külsőre megegyezik a két készülék, mindössze egyetlen látható különbség van: előbbi kék, utóbbi pedig lila színű, a szürke részek mellett.

A pontosabb részleteket elolvashatod a JV85 Pro tesztünkben, de a lényeg röviden annyi, hogy minőségi műanyag házat kapunk nagyméretű, átlátszó, könnyen üríthető portartállyal, két vezérlő gombbal (ki/bekapcsolás, fokozat) és egy kijelzővel, ami mutatja a pontos töltöttséget, illetve az erősségi fokozatot.

A szűrőrendszer is teljesen ugyanaz, több részből áll, van benne HEPA filter is, és minden kivehető, mosható, cserélhető. Az akkumulátor pedig továbbra is eltávolítható, ami elég nagy pozitívum.

A továbbiakban az összehasonlítást három részre bontjuk, a fő eltéréseket vizsgálva: használat, teljesítmény és üzemidő.

Használat

Itt leginkább a tartozékokból eredő különbségekkel kell számolnunk. A Jimmy JV85-tel szinte mindent meg tudunk csinálni, amit a Pro verzióval, néhány apró különbséget leszámítva.

A legnagyobb eltérés, hogy a nagy hosszabbító cső fix, nem lehet középen “megtörni”, emiatt kicsit nehézkesebb alacsony helyekre benyúlni vele. A gyakorlatban ez a legtöbbször annyit jelent, hogy jobban le kell hajolnunk.

Három dolog hiányzik a JV85 dobozából:

 • Flexibilis hosszabbító cső: néha jól jöhet nehezen elérhető, zegzugos helyekhez, például autó takarításnál.
 • Rövid könyök: el lehet lenni nélküle, nagyon speciális esetekben jöhet jól.
 • Lágy kefés fej: szerintem ennek sem annyira nagy gond a hiánya, nem igazán használtam a Pro modellnél. Esetleg polcot leporolni vagy függönyökhöz lehet jó.

A normál otthoni munkák 95-98%-át tehát ugyanúgy el lehet végezni a sima JV85-tel is, néhány speciálisabb esetben jöhetnek jól a Pro extra tartozékai, leginkább autó takarításánál vagy más kényelmetlenebb helyeken. Ez persze nem jelenti azt, hogy az alap verzióval ne lehetne kocsit porszívózni, megoldható azért az egyszerű rövid fejekkel is.

Az egyéb használati módokról már írtunk a JV85 Pro cikkben, a sima JV85-nél gyakorlatilag ugyanazt kapjuk a már említett eltéréseket leszámítva.

Íme néhány illusztráció a JV85 használatáról:

Teljesítmény

A Pro verzió kicsit nagyobb teljesítménnyel rendelkezik a gyári adatok alapján. Míg az alap JV85 egy 500W-os motorral és 23.000 Pa szívóerővel bír, addig a Pro változatnál 600W-tal és 26.500 Pa-val számolhatunk. Kérdés, hogy ez érezhető-e használat közben.

A teszt során nem sikerült látványos különbséget kimutatnom a két porszívó között, már ami a teljesítményt illeti. A Pro egy minimálisan tényleg erősebb (leginkább Max fokozaton), de normál használatnál (Eco és Turbo módban) nincs észrevehető különbség, hiába próbáltam egymás mellett a két eszközt többféle módon. Ez egyébként korántsem akkora probléma, mindkét masina rettentően erős más akkus porszívókhoz képest, viszont az egyértelműen látszik, hogy nem a plusz teljesítmény miatt éri meg a Pro változatot vásárolni.

A legtöbb vezeték nélküli porszívó egyébként 15.000 és 20.000 Pa közötti szívóerővel rendelkezik, tehát már a sima JV85 számai is nagyon meggyőzők, és használat során is látszik, hogy van benne kakaó, akárcsak a JV85 Pro-ban.

Üzemidő

Mindkét porszívó üzemideje nagyban függ a használt erősségi fokozattól, de a legtöbb esetben már az alacsonyabb (Eco) mód is elegendő szívóerőt biztosít. A JV85-nél a gyártó 60 perces maximális üzemidőt ígér, a Pro változatnál pedig 70 percet, és a teszt során nem is tapasztaltam jelentős eltéréseket. Folyamatos használat mellett az előbbi készülék 58 percet, az utóbbi pedig 71 percet ment el egy töltéssel, mielőtt kikapcsoltak volna (Eco módban). Ez 22%-os különbség a Pro változat javára, ami azért már számottevő.

Vegyes használattal (többféle erősségi fokozat, motoros és sima fejek váltogatása) persze ezeknél rövidebb lesz az üzemidő mindkét porszívó esetében, de az arányok nagyjából maradnak. Nálam olyan 35-40 percet sikerült kihozni a JV85-ből, a Pro modellből pedig olyan 45-50 percet.

A JV85 Pro hosszabb üzemidejének oka természetesen az akkumulátorban keresendő. Bár méretre megegyező a két telep, de az alap változaté 63 wattórás, a Pro verzióé pedig 72 wattórás.

A töltés hasonló időt vesz igénybe, 4-5 óra, és mindkét készülék esetében a fali tartó segítségével oldható meg. Ha valóban a falra szereljük a konzolt, akkor ez egy rettentően praktikus és kényelmes megoldás, csak fel kell tenni a helyére a porszívót, és már tölt is. Ha viszont nem szeretnénk a falra szerelni, akkor kicsit nehézkesebb így a töltés, mivel a töltőt nem lehet közvetlenül a porszívóba vagy az akkumulátorba dugni, csak a konzolba, és ezt kell a készülék aljához érinteni a megfelelő pozícióban.

Árak, összegzés – Melyiket vegyem?

Mindkét porszívó nagyon erősnek számít a kategóriáján belül, és bár a Pro papíron kicsit izmosabb, a mindennapi használat során ez nem igazán észrevehető, tehát csak a plusz teljesítmény miatt nem biztos, hogy megéri ezt választani.

Ott van viszont az extra üzemidő, ami valóban megmutatkozik használat közben. Bár a JV85 sem vall szégyent ilyen téren, azért sok esetben jól jöhet a plusz működési idő. Az extra tartozékok szintén a Pro változat felé billentik a mérleget, de meg is kell fizetni ezeket az előnyöket.

Íme az aktuális árak, EU raktárról:

A porszívók pár nap alatt megjönnek a Geekmaxi európai raktárjából, és garantáltan nem lesz vámolás!

Azt nyilván mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyiket választja. Mindkét porszívó felső kategóriás, tehát nem a legolcsóbb típusok, de ár/érték arányban abszolút megállják a helyüket, hiszen tudásban már a sokkal drágább Dyson modellekkel versenyeznek.

Ha nem érzed úgy, hogy feltétlenül szükséged van arra a pár plusz tartozékra, illetve maratoni takarításokat sem tervezel, akkor nyugodtan válaszd az alap JV85-öt, ugyanis már ez is egy remek készülék, és egy töltéssel simán kitakarít egy átlagos lakást. Ha viszont úgy gondolod, hogy mindenképpen kell a hosszabb üzemidő, illetve a plusz dolgokat is tudnád hasznosítani, és mindez megéri neked a felárat, akkor bátran válaszd a Pro változatot, mert egy valódi csúcsmodellt kapsz a pénzedért.

További infókért és részletesebb bemutatóért olvasd el a bővebb Xiaomi Jimmy JV85 Pro tesztet.

A porszívókat a teszthez a Geekmaxi biztosította, köszönjük!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid