2018. január 22.
Szerviz
Kezdőlap » Általános » Ismerd meg az eSIM-et, ami leválthatja a hagyományos SIM-kártyákat
Ismerd meg az eSIM-et, ami leválthatja a hagyományos SIM-kártyákat

Ismerd meg az eSIM-et, ami leválthatja a hagyományos SIM-kártyákat

A mobiltelefonok tömeges elterjedésével ezek a kis kártyák is meghódították a világot, ugyanis nélkülük nem tudnánk a GSM hálózathoz csatlakozni. Az okostelefonok elterjedésével ezek mérete egyre kisebb lett, olyannyira, hogy a következő években el is tűnhetnek, és helyüket az új generációs eSIM veheti át.

A SIM kártya

A SIM egy angol rövidítés (Subscriber Identity Module), amely jelentése “előfizető azonosító modul”. Az első kártyák 1991-ben jelentek meg, de akkor még sokkal nagyobbak voltak a mostani társaiknál, ugyanis azok még bankkártya méretűek voltak. Az idő előrehaladtával a mobilgyártók egyre könnyebb és vékonyabb készülékeket gyártottak, ezáltal a SIM kártyáknak is fejlődésre volt szükségük. Méretük egyre kisebb lett, manapság a legkisebb méretű a Nano SIM, amely 12.30 mm hosszú és 8.80 mm széles. Azonban eljött az idő, amikor már ez a méret is “nagynak” számít, ezért jön a következő generáció, az eSIM.

Mi is az az eSIM?

Embedded SIM vagyis egy beépített SIM, amelynek mérete még kisebb a Nano kártyáétól, így mindössze 6 mm hosszú és 5 mm széles. Ez a fajta virtuális kártya egyből az alaplapba van integrálva, így nem lehet eltávolítani a hagyományos módon. Előnye, hogy a felhasználónak telefon vásárlásakor nem kell a szolgáltatóhoz mennie, hanem saját eszközén maga is ki tudja választani, hogy melyik szolgáltatót és annak melyik díjcsomagját szeretné használni. Ez persze nem azt jelenti, hogy megszűnik a hűségidős szerződés vagy bármikor lehet szolgáltatót váltani. További nagy előnye, hogy egy külföldi út során nincs szükség helyi SIM-et vásárolni, ugyanis egy kártyán több szolgáltatás is futhat.

Kétségtelenül a eSIM a jövő, viszont az átállás nem lesz annyira gyors, ugyanis egyelőre még csak néhány okosórában, táblagépben és a nemrég bemutatott Google Pixel 2 és Pixel 2 XL telefonban található ilyen virtuális kártya, ám ezekben is csak korlátozottan működik. De abban biztosak lehetünk, hogy a következő években egyre több olyan készülék jelenik meg, amibe már nem lesz helye a fizikai kártyának.

GAMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!

Szerző: Szabolcs

 • Zsolt Czimer

  És mi van olyankor, ha pl. szervízbe kell küldenem a telefonom és a fiókból előveszem a tartalékot?

  • killuminati

   Akkor bekapcsolod a másik e-simes telefonod, felhasználónév+kóddal aktiválod az e-simed. Ha pedig nincs másik e-simes telefonod, mehet bele a kártya, mindemellet az egészet lehet a weben menedzselni.

 • Elvira Leila Szilágyi

  Vissza ternek a gyökerekhez.1990.. ilyen volt az iphone 3Gm amit usa-bol küldtek.de akar tablagepel is tudtam telefonalni,ami nem volt gsm.mashogy kapcsolodott a terminalhoz.

  • killuminati

   Kár, hogy az iphone 3g 2008-ban jelent meg. 😂

   • Elvira Leila Szilágyi

    Azt ki vitatja? Próbáld meg értelmezni.azt írtam,hogy a iphone 3G idejében sim kártya nélkül jött ki az usa-ba.ne légy buta.

    • killuminati

     Rendben, megpróbálok nem buta lenni, ha te is megpróbálsz:
     1.) Érthetően fogalmazni
     2.) Helyesen írni

     Sok sikert, jó felkészülést! 😂

 • SenandungSutera

  Ezt már Jobs is akarta csak nagyon ellenkeztek a szolgáltatók….