2018. március 22.
Szerviz
Kezdőlap » Android mobilok » Könnyen meghekkelhető az Android mintás képernyőzára
Könnyen meghekkelhető az Android mintás képernyőzára

Könnyen meghekkelhető az Android mintás képernyőzára

Egyetemi kutatók kifejlesztettek egy módszert, amivel könnyen bejuthatnak olyan androidos telefonokba, amelyeket minta alapú képernyőzárral védtek le. A módszer kifejezetten érdekes, de ha olyan megoldásra vársz, amit te is fel tudsz használni, akkor kár tovább olvasni.

A minták megfejtését egy számítógépes algoritmus végzi, és mindössze egy videó szükséges hozzá, amelyen a tulajdonos feloldja a készülékét. Így könnyű feltörni egy telefont, gondolhatnánk, de a módszer úgy is működik, ha a felvétel viszonylag távolról készült az illetőről, és egyáltalán nem látszik rajta a mobil kijelzője. A szoftver az ujjmozdulatokat figyeli, és ez alapján fejti meg a mintát.

A kutatók 215 személlyel és 120 különböző mintával tették próbára az algoritmust, amely az esetek 95%-ában 5 próbálkozásból sikeresen megfejtette a feloldáshoz szükséges mintát. Érdekesség, hogy bonyolultabb mintákat ugyanúgy felismert a szoftvert, sőt, ezeknél még nagyobb volt a eredményesség.

A minta alapú képernyőzár tehát nem túlzottan biztonságos (bár ezt eddig is tudtuk), de az ujjlenyomat-olvasó vagy az írisz-szkenner is viszonylag egyszerűen átverhető. Talán a PIN kód vagy a jelszó a legjobb választás, ha érzékeny adatokat tárolsz a mobilodon.

forrás, via AndroidAuthority

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!

Szerző: Szakos Péter

Szakos Péter
Informatikus, online marketinges, újságíró, blogger és a Napidroid.hu alapítója.