5.5 colos, 4K felbontású kijelzőt jelentett be a Sharp

2

A telefonok kijelzőinek felbontása hihetetlen sebességgel nő, és bár a jelenlegi csúcsmodellek megjelenítőjén még a QHD a sláger, hamarosan eljöhet a 4K-s panelek korszaka. A japán Sharp a mai napon egy 5.5 colos, IGZO technológiával készült 4K (pontosabban UHD), azaz 3840×2160 képpontos kijelzőt jelentett be, ami egy újabb mérföldkövet jelent a szűnni nem akaró pixelháborúban.

A fejlődés megállíthatatlanságára egyébként nem csak a Sharp által bejelentett kijelzőpanel utal, hanem a Samsung Galaxy Note 5 körüli legújabb pletyka is, mely szerint a dél-koreaiak következő generációs phabletje egy UHD felbontású Super AMOLED kijelzőt kaphat. A Sharp újdonsága azonban nem holmi spekuláció, hanem nagyon is valóságos, még ha az új megjelenítő által kínált 806 ppi képpontsűrűség már-már szinte hihetetlen is.

Sharp-IGZO-4K-smartphone-display

Az okostelefonok felbontásnövelése egyébként már csak azért is visszás, mert sokszor még az egészen jól felszerelt notebookokat is a manapság már egyre inkább idejétmúltnak számító 1366×768-as TN+film képernyőkkel kínálják. Ezen túlmenően számos kifogásolnivaló akad ezekkel a magas felbontású mobil megjelenítőkkel kapcsolatban. Az első az, hogy ilyen képpontsűrűséget már aligha érzékel a szemünk, bár a Qualcomm mérnökei ezzel is vitába szállnának.

Sharp-IGZO-4K-smartphone-display (1)

A másik nagy probléma az ilyen készülékek energiaellátásában gyökerezik, és bár már vannak előremutató eredmények az akkumulátorok világában, a gyártók még mindig ugyanazt az elavult lítium-ion technológiát használják, mint eddig. Ha a másik oldalról nézzük, a fejlődés és a verseny az mindig jó dolog, és legtöbbször a vásárlóknak kedvez. A virtuális valóságot megjelenítő sisakok például kifejezetten igénylik a kicsi, ám magas felbontású kijelzőket.

A Sharp 4K IGZO paneljének tömeggyártása jövőre indulhat meg, de minden bizonnyal még idén megjelenik az első ilyen felbontású kijelzővel szerelt mobilt.

PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid