Így állnak most az Android Oreo frissítések (2018. július)

0

A Google minden hónapban közzéteszi, mennyi jelenleg is aktív Android rendszert futtató készülék létezik globálisan, illetve azt is, hogy ezek az eszközök a zöld robot melyik verzióját futtatják. Különös módon júniusban nem publikálták a szokásos kimutatásukat, amit most hiánytalanul pótoltak a keresőóriás munkatársai.

Az utolsó statisztikát május 7-én tették közzé, szóval már tizenegy hete várunk egy aktuálisabb felmérésre, amiből ki lehet olvasni miként viszonyulnak most egymáshoz a különböző Android verziók. A jelenlegi legfrissebb változat, az Android Oreo a készülékek mindössze 12.1 százalékán fut, miközben a legelterjedtebb változatnak a Nougat számít a maga 30.8 százalékos arányával. A Lollipop sem egy mai csirke, mégis több masina futtatja, mint az Oreo-t, mostanában az eszközök 20.4 százalékán bootol ez a korábbi főverzió.

A Google végül is jobban teljesít a fragmentáció elleni harcban a tavalyi állapotokhoz képest, mert akkor az aktuális rendszer csupán az aktív készülékek 11.7 százalékán futott, az Oreo jelenlegi 12.1 százaléka így előrelépésnek mondható, még ha nem is korszakalkotó az eredmény. Tavaly amúgy a Nougat volt az aktuális Android kiadás az évnek ebben az időszakában. Mindenesetre nem fitymálni akarjuk a Google törekvéseit, amelyek között ott van például a Project Treble is, bár ez egyelőre csak az Oreo rendszert futtató modellek esetében érinti a gyártókat. Ugyanakkor klassz lenne, ha az Android P cirka 11 hónappal az útjára bocsátása után nem csak a gépek 12 százalékán futna jövő ilyenkor, de egyelőre nem marad más számunkra, mint az események kivárása.

Mit szóltok egy kis nosztalgiához? Lássuk a többi rendszert! A Google diagramja szerint a Marshmallow az eszközök 23.5 százalékán fut, miközben a KitKat egy 9.1 százalékos szeletet követelhet magának az androidos tortából. Jelenleg a legkevésbé használatban lévő rendszerek a Jelly Bean, a Gingerbread és az Ice Cream Sandwich, melyek bázisa hónapról hónapra a nulla felé konvergál. Ezek a korábbi Android rendszerek hamarosan meg sem fognak jelenni a Google kimutatásában, oly csekély számú készüléken futnak…

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid