Egy új okostelefonos rendszer fejlesztését fontolgatja az indiai kormány

0

Az elmúlt hetekben sorra számoltunk be arról, hogy régi, akár szó szerint legendás mobil operációs rendszerek szűntek meg létezni, és az Android-iOS páros konkurenciái egyre csak fogynak, kvázi nem is léteznek. Persze a legtöbben megelégednek ezzel a két választási lehetőséggel, mások viszont aggasztónak tartják ezt a tendenciát, illetve a választási lehetőségek szűkösségét. Utóbbiak közé tartozik az indiai kormányzat is, amely fontolgatja egy új okostelefonos rendszer fejlesztését, illetve annak támogatását.

A The Economic Times elnevezésű online médium értesülései szerint a jelenleg regnáló indiai kormány és az Elektronikai és Információs Technológiai Minisztérium egy saját fejlesztésű, okostelefonokra fejlesztett operációs rendszer létrehozásának lehetőségeit vizsgálja. Ez a szoftveres ökoszisztéma az Android és az iOS kihívója lehetne, illetve vélhetően biztosítana némi függetlenséget a helyi érdekeltségű gyártók számára.

A koncepció egyelőre még csak a tervezőasztalon létezik, a kormányzat munkatársai jelenleg olyan startupokat és akadémiai intézményeket keresnek, amelyek hajlandóak volnának részt venni egy ilyen operációs rendszer kifejlesztésében. Rajeev Chandrasekhar, az elektronikai és informatikai államtitkár úgy vélekedik, hogy a piacon bőven akadna hely egy új operációs rendszer számára, és a fejlesztést megalapozó stratégia már kidolgozás alatt áll.

A múltban volt számos próbálkozás arra, hogy egy méltó alternatívát fejlesszenek ki az Androiddal és az iOS-szel szemben, de sem a Samsung, sem a BlackBerry, de még a szinte végtelen anyagi erőforrásokkal rendelkező Microsoft sem járt sikerrel. Jelenleg csak a Huawei által kreált Harmony OS tekinthető valódi, aktív versenytársnak. Persze, ahol az egyik kudarcot vallott, a másik még learathatja a siker babérjait. Az indiai egy óriási okostelefonos piac, érdekes lesz látni tehát, hogy mire jutnak ott a fejlesztők, ahol a kormányzat teljes támogatását élvezik.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid