Egy kutatás szerint hússzor több adatot gyűjt az Android, mint az iOS

0

Egy nemrégiben publikált kutatás szerint az Android operációs rendszer nagyjából hússzor több adatot gyűjt rólunk, mint az Apple által fejlesztett iOS. Az almás cég már régóta központi elemként használja marketingjében az adatvédelmet, és számos egyéb mellett a világ legbiztonságosabb okostelefonjaként hivatkozik az iPhone-ra. Az dublini Trinity College munkatársa által készített kimutatás megerősíti ezt az állítást, ám a Google erősen vitatja annak eredményeit.

A kutatást az írországi Trinity College munkatársa, Douglas Leith végezte, és eredményként a bevezetőben is említett különbségre bukkant a két operációs rendszer között. A zöld robotos ökoszisztémához tartozó készülékek hússzor több adatot továbbítanak a Google szervereire, mint egy Apple okostelefon. A vizsgálat lényegében úgy történt, hogy a telefonokon lévő előre telepített applikációk által a nyugalmi állapotban közvetített adatokat mérte a dublini kutató. Az egyik legérdekesebb tapasztalata az volt, hogy mind az Android, mind az iOS küld adatokat, mégpedig akár a felhasználó beleegyezése nélkül, olyan szimpla műveletekről, mint például egy hálózati kártya behelyezése a készülékbe, de akkor is történik adattovábbítás, amikor éppen a Beállítások menüben nézelődünk.

Az almás rendszer az olyan gyári appokat használja automatikus adatgyűjtésre, mint a Safari, az iCloud, vagy a Siri, az Android pedig ugyanezt teszi a Chrome, a YouTube, vagy a Google Dokumentumok révén, de még az Óra alkalmazást is beveti a célra. Az operációs rendszerekben az a közös, hogy miután az adott telefon bekapcsolt, azonnal megkezdődik az adattovábbítás.

Nyugalmi állapotban az Android nagyjából 1 MB adatot juttat el cirka 12 óránként, ehhez képest a iOS csupán 52 kB-ot. Az ír szakember eredményei szerint az USA-ban a Google naponta 1,3 TB adatot gyűjt össze mindössze fél nap leforgása alatt, miközben az Apple csak 5,8 GB-ot. Leith mérései szerint nyugalmi állapotban a két rendszer nagyjából négy és fél percenként lép kapcsolatba a szerverekkel.

A Google szerint az alkalmazott vizsgálati módszer alapjait tekintve hibás, és egy hivatalos közleményben reagált a kutatásra. A keresőóriás azt írja, hogy a dublini elemző módszerei nem megfelelők, és nem értenek egyet azzal sem, hogy egy Android rendszert futtató készülék hússzor több adatot továbbítana, mint egy Apple gyártmányú eszköz. Az általuk lebonyolított vizsgálatok során teljesen más számok jöttek ki, mint amit az ír kutató közzétett, és már jóval az eredmények publikálása előtt tudatták módszertani aggályaikat. A Google még azt is hozzátette, hogy rengeteg különböző eszköz futtat Androidot, épp ezért sokkal több adat szükséges a rendszer finomhangolásához, mint amennyit az iOS igényel.

Forrás: MacWorld

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid