FlashFish P63 hordozható töltőállomás és FlashFish TSP100 napelem teszt – Max-ra töltve

0

Kompakt kialakításának és kis súlyának köszönhetően a FlashFish P63 ideális mobil energiatároló eszköz hobbihoz és munkához. A hozzá társított napelem pedig korlátlan zöldenergia-megoldássá modifikálja a pakkot. Közelebbről is megnéztük a párost, merüljünk is el akkor a részletekben.

  • FlashFish P63 Power Station megvásárlásához a BGXIFD853 kupon használatával, szállítási biztosítással 379,43 dollárra lesz szükségünk, ami 130 ezer forint.
  • A FlashFish TSP100 napelem panel a BGXIFD843 kuponkóddal, szállítási biztosítással 134,94 dollár, ami 46 ezer forint.
  • FlashFish P63 hordozható töltőállomás és FlashFish TSP100 napelem egyben is megvásárolható, ehhez használjuk a BGXIFD854 kódot, így szállítási biztosítással együtt 512,81 dollárt, vagyis 175 ezer forintot kell a kasszánál hagynunk.
  • A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 munkanapon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás nem kötelező, de ajánlott!

A FlashFish sok éves tapasztalattal rendelkezik a töltés és akkumulátor technológia területén, nem is olyan régen járt nálunk a gyártótól egy power station, most egy másik, a P63 is befutott. Igazából ezeket a napelemes generátorokat arra találták ki, hogyha elmegyünk kirándulni, sátorozni vagy bármilyen más egy olyan helyre, ahol nincs elektromos áram, és tölteni szeretnénk a kütyüinket, akkor az megoldható legyen. Egy vidéki nyaralóban, tanyán, kint a kertben, szabadtéri tevékenységek alkalmával és különösen egy áramszünet esetén jól jöhet egy ilyen pakk. Az energiaválság miatt azoknak, akik nem férnek bele a 2523kWh/év keretbe és nincs lehetőség egy napelemes rendszer kiépítésre, szintén megfontolandó lehet egy napelemes töltéssel kombinált hordozható töltőállomás beszerzése.

A kínai cég a minőség és a jó ár-érték arány révén igyekszik bővíteni piaci jelenlétét Európában. A termékportfólió számos hordozható töltőállomás mellett napelemeket is tartalmaz. A FlashFish TSP 100 W-os napelemmel a cél az, hogy az ügyfeleknek költséghatékony alternatívát kínáljanak áramtermelésre bárhol, amikor napsütés áll rendelkezésre.

A FlashFish P63 egy feliratok nélküli kartondobozban érkezett, benne még egy dobozzal, melyen sematikus rajzot, illetve információkat láthatunk a benne lévő tartalomról. A vastag, fekete szivacságyba burkolt töltőállomás mellett, külön fekete tárolóegységben egy 90 wattos hálózati töltő EU dugós csatlakozóval, egy 12 V-os szivargyújtós töltő (25 wattos töltési teljesítménnyel) és egy, a képről lemaradt felesleges papírárú, a használati utasítás bújt meg.

Az új családtag, a 9 hetes Max (minden további teszt háttérszereplője) is a FlashFish P63 újrahasznosított dobozában érkezett, egyelőre abban is érzi magát a legnagyobb biztonságban. Senki nem vádolhat azzal, hogy a kutyát sem érdekli legújabb tesztalanyunk. A viccet félretéve, nézzük meg inkább a napelem-panelt.

A FlashFish TSP100 napelem-panel esetében nem tolták túl a csomagolást. Mindenféle jelölést nélkülöző dobozban, a Solar Panel mellé egy zacskóba egy 1,5 méter hosszú DC kábelt (5.5×2.1mm) és négy darab adaptert csomagoltak, meg persze a képen szereplő használati utasítást.

306 x 200 x 176 milliméteres méretekkel operáló, szürke-fekete színvilágú energiakocka egészen jó benyomást kelt az emberfiában. A test felső részén van egy lehajtható fogantyú, ezáltal könnyedén hordozható, amit a 6,256 grammos tömeg azért gátolhat.

A kihajtva 1560 × 402 × 15, összecsukva pedig 415 × 402 × 50 milliméteres dimenziókkal és 2700 grammos súllyal, valamint hordozófogantyúkkal, illetve akasztó gyűrűkkel rendelkező napelem-panelt könnyedén magunkkal vihetjük a világ végére is.

A P63 ipari minőségű műanyag háza jól össze van csavarozva. Az előlap bal szélén fent a töltésre szolgáló Anderson és DC betáp található, a maximális töltési sebesség egyaránt 132 watt. Alatta egy EU szabványos 230 V-os (Shuko) aljzat 500 W-os névleges és 1000 W-os csúcsteljesítménnyel szerénykedik.

Középen egy LED-panel ad információt az aktuálisan használt kimeneti portokról és az akkumulátor töltöttségről. A kijelző napfényben is látható, de a kimenő-bemenő watt értékekről és az aksi feltöltöttségéről nem közöl %-os arányt, ami igencsak fontos lenne. Van itt még négy darab DC kimenet (12V/10A) és egy szivargyújtó csatlakozó (12V/10A) is. A bekapcsoló, illetve a DC-AC gombpárost is itt találjuk.

A jobb szélen az USB kimeneteket aktiváló gomb mellett egy USB QC 3.0 (5V-9V/2A) két USB (5V/2A) és egy Type-C (5V-9V/2A) port helyezkedik el. A Type-C esetében a 18 wattos teljesítmény „WTF” nem tudjuk mire vélni, a minimum lenne a 60-65 watt, ami elég például egy notebook tápegység nélküli üzemeltetéséhez.

Az USB szekció alatt egy másik hagyományos 230 V-os, – alternate current, vagyis váltóáram kimenet várja a csatlakozni kívánó eszközöket. Természetesen mindkettő csatlakozóaljzat 230 voltot és tiszta szinuszhullámot biztosít, vagyis az inverter kimenete olyan, mint a fali konnektor: bármilyen 230 V-os berendezés biztonságosan üzemeltethető róla. Modifikált hullám esetén a TV/Hi-Fi-nél, laptop/PC-nél csíkok lennének a képben, ill. zúgna, na meg a szerszámgépek rendellenesen melegednének.

A FlashFish P63 felső részén semmit nem találunk és a hátsón sem, pedig ide elfért volna egy LED lámpa, ami kempingezéskor jól szokott jönni. Az alsó részén pár infó morzsát, figyelmeztetést és tanúsítványt jelző feliratot olvasgathatunk.

A jobb- és baloldalra a szellőzőrács alá 1-1 ventilátor került, ezek a gépház hűtését jól – de igen hangosan, 67 decibeles hangerővel – oldják meg, hőkamerával a hőmérsékleteket folyamatosan ellenőriztük.

A narancs, illetve a hátoldalon lévő szürke színű szövet burkolatba bevart négy darab 320 × 375 milliméteres monokristályos napelem-panel elméleti összteljesítménye 100 watt (18 V/5,56 A). A FlashFish 21,5-23,5%-os magas konverziós hatékonyságot ígér, ami kiváló érték. A monokristályos szilícium napelemeket PET és EVA bevonat védi a környezeti hatásoktól. Ez a fajta bevonat az alacsonyabb árszegmens moduljaira jellemző. A prémium gyártók olyan ETFE bevonatot használnak, amely áttetszőbb, és jobban ellenáll a karcolásoknak. A napelem IP65 tanúsítvánnyal rendelkezik, a szabadban maradt panelben az eső nem tesz kárt, bár áramot sem fog termelni ilyenkor.

A hátoldalon lévő négy darab tépő zárás láb kihajtható és könnyedén beállítható az ideális, 30-35 fokos dőlésszög. A cipzáras zseben találjuk az intelligens töltésvezérlő modult, amely a következő csatlakozásokkal rendelkezik:

  • DC kimenet: 100W (18V/5,56A) (Power Station innen tölthető)
  • USB-C PD kimenet: 65W
  • USB QC3.0 kimenet: 18W

A FlashFish P63 18650-es Lítium-Ion akkumulátorokból összerakott pakkja 140400 mAh-s kapacitást kínál, 3,7 V feszültség mellett, vagy másképpen számolva 520 wattórát ad. Természetesen ez csak az akkumulátorcellákban meglévő kapacitás. Az üzem közbeni veszteség és a feszültségátalakítás miatt értelemszerűen kevesebb energia jut a végberendezésekhez. Az AC kimeneten 500 W-os névleges (állandó) és 1000 W-os (pillanatnyi) csúcsteljesítményt ad le. Egy 950 wattos mosogatógép lett próbaképp rádugva, amely ugyan elindult, de 1-2 másodperc múlva a túlterhelés elleni védelem működésbe lépett és az AC kimeneteket letiltotta. A túlterhelés védelem – és az összes többi – tökéletesen ellátja a funkcióját. Az akkumulátor BMS (Battery Management System), azaz az akkumulátor felügyeleti rendszere által védve van túltöltés, túláram, túlfeszültség, túlmelegedés, túlterhelés és rövidzárlat ellen is.

A gyártó adott egy becslést, ebből a kapacitásból egy átlagos telefon 44 alkalommal, egy laptop 11 alkolommal újratölthető, vagy egy projektor kint a kertben egy nyári estén 2,5 órán keresztül nyomatja a házimozit a P63 energiáját használva. Az AC kimenetekről laptop és ventilátor működött, illetve állóporszívó, fúrógép, hajvágó, szegélyvágó, elektromos fűrész, elektromos kerékpár akkumulátorait töltöttük. Az USB csatlakozókról telefonokat, tableteket, fülhallgatókat és egyéb kisseb fogyasztókat etettünk energiával.

A FlashFish 1000 töltési ciklust ír elő a P63-hoz, mielőtt az akkumulátor eléri maximális kapacitásának 80 százalékát, vagyis heti 3 feltöltéssel ez 8 év – sőt több, mert soha nem merítünk 0%-ra -, 20-ról 96%-ra való töltés 0,65 ciklusnak felel meg ugyebár.

Annak érdekében, hogy megtudjuk, milyen teljesítményt kaphatunk ténylegesen a töltőállomástól, elvégeztünk egy alacsony wattos és egy nagy wattos tesztet. Előbbihez a digitális fogyasztásmérőbe egy T elosztót dugtunk, az egyik ágról egy laptop működött, a másikról pedig egy ventilátor, mert árnyékban is 30 fok meleg volt.

A közel 8 órás mérés alatt állandó 35 – 90 wattos terhelést kapott a Power Station. A 230 V-os kimeneten keresztül 418 Wh hasznosítható kapacitást mértünk. Ez az 520 Wh-s gyári specifikáció 80%-ának felel meg. Meg kell említeni, hogy a cellákban mindig marad biztonsági tartalék, az akkumulátor védelmére.

A lenti képpel szeretnék búcsúzni hűséges, jobb létre szenderült tacskó kutyusunktól, aki közel 7 éven át szerepelt szinte minden tesztben legalább egy kép erejéig ♥.

A nagy wattos teszt során a T elosztóra két elektromos kerékpárt csatlakoztattunk, amelyek együttesen 180-190 wattot vettek fel. Ezzel 2 óra 46 perc alatt sikerült lemeríteni az erőművet, ezalatt 432 Wh-t vett le az akkumulátorból, ez a megadott 520 Wh-s gyári kapacitás 83%-ának felel meg, ami dicséretes érték.

Mérőeszköz hiányában nem mértük le az USB és DC csatlakozókon levehető valós kapacitást, de a konverziós veszteség ezeknél mindig kisebb, így a hasznosítható kapacitás is nagyobb az AC kimeneteken mérteknél.

A FlashFish TSP100 napelem tesztünket tökéletes napsütésben, 20 °C-os külső hőmérsékleten, déli tájolással és az ideális 30-35 fokos dőlésszöggel kezdjük. Ilyen körülmények között 80-85 W-os teljesítményt regisztráltunk. Több órával később, 14 fokkal melegebb időben, 52 °C-os napelem-panel hőmérsékleten már csak 40-55 W-os teljesítményt mértünk. A felhőzet fokozódásával azonban a panel teljesítménye gyorsan 10-30 wattra csökken, esőben pedig értelemszerűen nullára.

A napelem Type-C kimenetére egy Xiaomi telefont dugtunk rá. A kijelzőn egyből megjelent a „MI TURBO CHARGE”, és pont ugyanannyi idő alatt töltötte fel a napelem a telefont ideális körülmények között, mint a saját 67 wattos hálózati töltője.

Természetesen azt is meg akartuk vizsgálni, hogyan viselkedik a modul, ha az egyes területek árnyékolva vannak. Az árnyékolás azt jelenti, hogy a napsugárzást többek között házak vagy fák blokkolják, így a modul egyes részei nem kapnak közvetlen megvilágítást. A teszthez fogtunk egy takarót és letakartuk a modul részeit. Ha a négy szegmens valamelyikét lefedtük, a teljesítmény 20-25%-kal csökken. Ez egyértelművé teszi, hogy mind a 4 szegmens külön kis napelem-panel, amelyek belsőleg párhuzamosan kapcsolódva adják az összteljesítményt.

A Power Station kizárólag napelemről töltöttük vissza, reggel kiraktuk a lemerült P63-at a napelem-panel mögé, estére fel is szívta magát. A 12 V-os autós szivargyújtós töltővel nem mértük, de 25 wattos töltési teljesitmenyevel valószínűleg leérünk Horvátországba a kempingbe, mire feltöltődik ez az energiakocka.

A Max-ra töltést egyszer végeztük el egy másik Power Station 230-as konnektorából – Max tacsi felügyelete mellett -, a mellékelt 90 wattos hálózati töltővel, így 622 Wh-t vettünk ki közel 8 óra alatt. Így a töltési veszteség a gyári kapacitáshoz viszonyítva 102 Wh, ami hő formájában töltési veszteségként eloszlik.

Összegezve a FlashFish P63 hordozható töltőállomás arra, amire mi használtuk, az elektromos kerékpárok töltésére bevált. A töltőállomás konnektorából 418, illetve 432 Wh jött le – ami szép teljesítmény -, a tiszta szinuszos inverter hatásfoka kiváló. Egy átlagos laptop, asztali-PC monitorral és perifériákkal együtt – 35 és 90 watt között fogyasztással -, akár egy teljes 8 órás munkanapot is elketyeghet áramszünet esetén.

legfájóbb pont a PowerDelivery funkció hiánya, így ugrik az a lehetőség, hogy a Type-C porton keresztül töltsük a laptopunkat (45 watt a minimum), így ehhez az AC csatlakozót kell használni. Az átmenő töltési lehetőség (pass-through charging) is korlátozott, töltés közben csak az USB és a DC kimenetet használható, a 230 V-os konnektorok ilyenkor nem működnek. A LED lámpa hiánya és a semmitérő LED-panel miatt is érheti szó a ház elejét, ezért ajánlunk majd lentebb pár jobb alternatívát.

A hiányosságokért az ár kárpótolhat, főként a lentebb írt, kuponnal realizált végösszeg.

A FlashFish TSP100 Solar Panel kiváló kivitelezéssel, kompakt szállítási méreteivel, IP65 védelmével és egy megfelelő töltőállomással együtt igazán jó kültéri zöld energiaforrássá modifikál egy ilyen pakkot. A nyári 80 wattos teljesítmény meggyőzött minket a tesztben, szépen visszatermeli az elhasznált energiát – napocska a barátunk -, nincs különösebb hiba vele.

FlashFish P63 Power Station megvásárlásához a BGXIFD853 kupon használatával, szállítási biztosítással 379,43 dollárra lesz szükségünk, ami 130 ezer forint.

A FlashFish TSP100 napelem-panel a BGXIFD843 kuponkóddal, szállítási biztosítással 134,94 dollár, ami 46 ezer forint.

FlashFish P63 hordozható töltőállomás és FlashFish TSP100 napelem egyben is megvásárolható, ehhez használjuk a BGXIFD854 kódot, így szállítási biztosítással együtt 512,81 dollárt, vagyis 175 ezer forintot kell a kasszánál hagynunk.

Kaptunk kupont két másik töltőállomásra is, kétségtelenül ezek jobb választások:

A cég újdonsága, a FlashFish QE01D UPS 600W most a BGXIFD845 kuponnal csak 377,39 dolcsi, ami 128 ezer forint.

Az egykori telefonmárka, az Oukitel egyre komolyabb szereplője a Power Station biznisznek. Az Oukitel CN505 614WhBGXIFD846 kuponnal mindösszesen 370,06 dollár, ami 125 ezer forint.

A termék EU raktárból érkezik, a rendelést követően 3-5 munkanapon belül, nincs további szállítási díj, VÁM, ÁFA és egyéb hercehurca, annyit fizetünk, amennyi fentebb írva van! A szállítási biztosítás nem kötelező, de ajánlott!

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid