Használjak vírusirtót Androidon?

0

Az előző részben egy egyszerű és gyakran elhangzó kérdést tettünk fel, mégpedig azt, kell-e víruskereső Androidra vagy sem. Most igyekszünk ezt megválaszolni.

Az álláspontokat az előző részben már megismerhettük, a Google szerint felesleges, a biztonsági szoftverek gyártói szerint azonban szükséges plusz védelmi alkalmazást használnunk. A kérdésben indítottunk egy szavazást is, melynek eredményén nem lepődtünk meg. Először is szeretnénk megköszönni a szavazatokat és a hozzászólásokat. Nézzük a számokat: 1728-an szavaztak, ebből 825-en az “igen”, míg 903-an a “nincs szükség rá” mellé tették a voksukat. A napidroid.hu körében is megoszlanak a vélemények, ezért nehéz állást foglalni. Az elmúlt öt évben, azonban nagyon sok androidos eszköz megfordult a kezünkben, és sajnos találkoztunk olyan készülékekkel, amiket fertőzés ért.

Mi történt, és hogy vették észre a fertőzést a hozzánk fordult elkeseredett tulajdonosok? Két kategóriát különböztethetünk meg. Az első egyszerű és felismerhető, ilyenkor gyanús hirdetések jelennek meg a telefonokon, alkalmazások települtek önállóan, üzenetek mentek ki a telefonról a tudtunk nélkül, esetleg belassul és melegszik a készülék. Volt olyan is, amikor az ártalmas alkalmazás rootolta a készüléket (rendszergazda jogosultságot szerzett) és hozzáfért a tulajdonos személyes adataihoz. Jobb esetben elég volt egy gyári állapot visszaállítása (factory reset), ami mindent törölt a mobilról. Ezért nagyon fontos, hogy mindig legyen biztonsági mentésünk a számunkra fontos adatokról (fényképek, videók, SMS-ek, alkalmazásadatok, híváslista, kapcsolatok)! Adódik a kérdés, baj esetén minden felhasználó rendelkezik biztonsági másolattal privát adatairól? Itt jegyezném meg, hogy hamarosan készítünk egy írást arról, hogy miként lehet biztonsági mentést készíteni az Android rendszeren.

Sajnos előfordult olyan is, amikor a gyári visszaállítás sem volt elég, mert a károkozó felülírta a system partíciót. Ezen a partíción helyezkedik el az egész operációs rendszer, valamint az Android kezelőfelülete és az eszközre telepített alkalmazások is. Ilyenkor már csak a fenti képen is látható, gyártó és típus specifikus számítógépes helyreállító szoftverek és a megfelelő driverek telepítése után végrehajtott firmware flash segített a probléma végleges megoldásában.

A második kategóriába tartozó androidos károkozók alattomosabbak, semmilyen jelét nem fogjuk tapasztalni annak, hogy éppen lopják az adatainkat, csak utólag fogunk értesülni arról, hogy feltörték a telefonunkat. Szerencsére ilyennel még nem találkoztunk, csak a biztonsági szoftvereket gyártó cégek jelentéseiben olvastuk.

Akkor használjak vírusirtót Androidra vagy ne?

Véleményünk szerint, ha az előző részben ismertetett négy alapvető Google szabályt betartjuk, nem kattintunk például megbízhatatlan linkekre ismeretlen weboldalakon és kétes alkalmazásokat sem töltünk le gyanús forrásokból, akkor elég lehet az alap Android által nyújtott védelem. Azonban ha az ajánlásokat nem tudjuk, vagy nem akarjuk betartani, az Android rendszer felépítésével nem vagyunk tisztában, és az internet sötétebb oldalait is látogatjuk, érdemes lehet egy védelmi szoftver beszerzése. A következő részben éppen ezért bemutatjuk majd az 5 legjobb androidos vírusirtó alkalmazást.

Napidroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid