5 legjobb vírusirtó Androidra 2018-ban

0

Az olyan pluszban telepített védelmi szoftvereket, mint például a vírusirtók, gyakran éri az a vád, hogy rontanak a telefon teljesítményén, foglalják az értékes tárhelyet és az üzemidőt is lecsökkentik. Vajon tényleg így van?

Vírusirtót nem könnyű választani, a Google Play Áruházban hatalmas a kínálat, ezért most ebben szeretnénk segítséget nyújtani. Az alábbiakban összegyűjtöttük a véleményünk szerint leghasznosabbakat. A kiválasztás három szempont alapján történt:

  1. Elismert biztonsági szoftvereket gyártó cég terméke legyen, amellyel van személyes tapasztalatunk más operációs rendszer esetében.
  2. Független német vírusvizsgáló laboratórium, az AV-TEST  mérései szerint védelem és használhatóság tekintetében maximális értéket hozott, azaz 6 pontot ért el.
  3. Legalább 4 csillagos átlaggal rendelkeznek a Play Áruházban, egyszóval a felhasználók többsége elégedett és jónak találja az adott alkalmazást.

Vizsgáltuk a vírusirtó alkalmazás által felhasznált energiát és az igénybe vett tárhelyet. Megnéztük a teljesítményre gyakorolt ​​hatását, melynek mérésére a Geekbench 4 applikációt használtuk. A tesztet az Avast, az AVG, az ESET és a Norton vírusirtó esetében egy Xiaomi Mi Mix 2 telefon végeztük, amely a teljesítmény-tesztben a védelmi szoftver telepítése előtt 1967/6772 pont hozott. A Kaspersky Internet Security esetében a teszteszköz egy Elephone U Pro telefon volt, amely a védelmi szoftver telepítése előtt 1629/5856 pontot ért el. A pontszámok alakulását megmértük telepítés után és a víruskereső teljes szkennelése alatt is.

Avast Mobile Security & Antivirus és AVG AntiVirus FREE 2018

Az 1991-ben Prágában alakított cég terméke az egyik legnépszerűbb víruskereső alkalmazás, több mint 100 millió letöltéssel rendelkezik. Az Avast 1,3 milliárd dollárért felvásárolta 2016 őszén az AVG Technologiest, így gyakorlatilag a két alkalmazás funkciókínálata és védelmi értéke teljesen azonos, csak a látványvilágban van némi eltérés.

A plusz funkciók közé tartozik az alkalmazás és fotók PIN-kóddal történő zárolása, a hívásblokkolás, az alkalmazásengedélyek átvizsgálása, Wi-Fi-biztonság ellenőrzése.

Az alkalmazások 14 napos próbaverziói természetesen tartalmaznak reklámokat, de minden funkció elérhető, az Avast előfizetése 2499 Ft/év, az AVG AntiVirus Pro esetében pedig 2799 Ft/év.

Az Avast és az AVG alkalmazása nem ront számottevően a telefon üzemidején és nem lassítja a készüléket normál használat és teljes körű vírus vizsgálat közben sem.

ESET Mobile Security & Antivirus

Az 1992-ben Pozsonyban alapított cég meghatározó szereplő a IT biztonsági termékek piacán, az elmúlt 12 évben az összes VB100 teszten sikeresen szerepelt, és ezzel világcsúcsot állított fel. Az ESET védelmi alkalmazását a legfrissebb AV-TEST nem vizsgálta, egy korábbi mérésüket vettünk figyelembe.

A kártevők elleni védelem mellett rendelkezik lopásvédelemmel, adathalász és alkalmazás védelemmel, SMS és hívásszűrővel, valamint a telepített alkalmazások engedélyeit is figyelemmel kíséri.

Az ESET vírusirtó prémium funkciói az aktiválást követő 30 napig ingyenesen használhatók, utána 2990 Ft/ év az előfizetési díj, vagy az ingyenes verziót használjuk tovább.

Az ESET telepítése után kisebb eltérés volt a pontszámokban, valamint a teljesítmény- teszt közben több alkalommal lefuttatott kártevő ellenőrzés alatt is magasabb pontszámokat hozott, mint az előző két rivális. Tárhely és az akkumulátor használati igény is kevesebb volt.

Norton Security & Antivirus

Az 1990-ben Kaliforniában alapított cég az elsők között volt, aki vírusvédelmet adott az emberek kezébe. A Symantec alkalmazása szintén hatékony védelmet nyújt az okostelefonok és táblagépek számára.

Az egyszerű kártevő védelmen túl a Norton Mobil Security rendelkezik a legtöbb hasznos funkcióval, így drágább, mint a rivális alkalmazások. A 30 napos teljes értékű próbaverzió letelte után az éves előfizetési díj 5499 Ft.

A Norton telepítése után sem történt lényeges változás a szintetikus teszt pontszámai és a valós használat során a rendszersebesség tekintetében. A tárhely és akkumulátor használat is elhanyagolható.

Kaspersky Internet Security

Az 1997-ben Moszkvában alapított Kaspersky Lab a világ legnagyobb magánkézben lévő informatikai biztonsági vállalata. A korábban már számítógépen megszokott átfogó és minőségi védelmet láthatjuk viszont az Androidos eszközökre tervezett védelmi alkalmazásban.

A Kaspersky prémium verzióját 30 napig használhatjuk, utána átvált az ingyenes változatra. Az éves előfizetési díj 2239 Ft, ami havi szintre lebontva kevesebb, mint 200 Ft.

Jól látható a fenti képeken, hogy a Kaspersky Internet Security telepítése az Android rendszer teljesítményére nem igazán volt hatással. Az osztott képernyős módot sajnos az alkalmazás nem támogatja, ezért a teljesítménymérés alatti teljes vírusvizsgálatot nem lehetett lefuttatni. A tárhely és az akkumulátor használat a Kaspersky esetében volt a legmagasabb, de még mindig elhanyagolható.

Összegzésként elmondható, hogy a felsorolt Android vírusirtók minimális mértékben rontanak az adott eszköz teljesítményén és az üzemidején. A technológia fejlődésével a kártékony megoldások is fejlődnek, az asztali platformról a mobil felé tolódik el a hangsúly, ezért a készülékeken tárolt információk folyamatosan veszélynek vannak kitéve. Az általunk ajánlott védelmi szoftverek komoly segítséget nyújthatnak a mobilunk megvédésében.

Korábbi cikkeink a témában:

Napidroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid