Kell víruskereső Androidra?

0

A kérdés egyszerű, a válasz már nem annyira. Az átlag androidos felhasználóknak kell valamilyen plusz védelmi applikációt telepíteni?

Nagyon gyakran megkérdezik, hogy szükség van-e az Android víruskereső alkalmazásokra. A témában két álláspontot kell figyelembe venni, amelyek ütköznek egymással. Elsőként nézzük meg, mit mond a keresőóriás ez ügyben. A Google szerint felesleges a biztonsági szoftverek használata, ha négy alapvető szabályt betartunk:

1. A Play Áruházban elérhető szoftverek szigorú ellenőrzésen esnek át, ezért ne telepítsünk ismeretlen forrásból alkalmazásokat.

2. Használjuk mindig a legújabb Android verziót, a legfrissebb biztonsági hibajavító csomaggal.

3. Telepítésekor nézzük meg, hogy mihez szeretne hozzáférést az adott alkalmazás.

4. Internetezzünk okosan és ne dőljünk be a megtévesztő hirdetéseknek, felugró hirdetéseknek, hamis weboldalaknak, valamint óvakodjunk a felnőtt tartalommal rendelkező oldalak látogatásától.

A másik oldalt a vírusirtókat készítő cégek képviselik. Nézzük meg, mit mondanak a négy alapvető szabályra.

1. Egy ismert német biztonsági szoftvereket gyártó cég szerint naponta körülbelül tízezer androidos kártevő jelenik meg, és ez a szám folyamatosan növekszik. A Google komoly erőbedobással harcol a kártevőket tartalmazó alkalmazások ellen, de azok mégis bejutnak a Google alkalmazásboltba. Legutóbb például 56 alkalmazásról derült ki, hogy Facebook jelszavakat lop. Tehát a Play Áruház védelme, amelyet a Play Protect biztosít, kevés lehet a magánszféránk megvédéséhez.

2. A legújabb Android verzió sajnos nagyon kevés eszközön fut, ez jól látható a lenti képen. A biztonsági hibajavító csomag sem naprakész a legtöbb mobilon.

3. A felhasználóktól nem várható el az, hogy telepítéskor az alkalmazás által igényelt jogosultságok listáját ellenőrizze. Kellő szakértelem hiányában bízzuk magunkat egy plusz védelmet biztosító applikációra.

4. Egy vezető orosz vírusvédelmi cég jelentése szerint, tavaly a mobiltulajdonosok 25%-át felnőtt tartalommal rendelkező weboldalakon keresztül támadták meg. Számokban kifejezve 1,2 millió felhasználóról van szó, ami elsőre soknak tűnik. Ez ügyben két dolgot kell figyelembe venni. Csak a 2017-es évben 1276 millió Android rendszerrel futó készüléket értékesítettek, tehát az 1,2 millió arányaiban nem sok. A másik dolog, amit hangsúlyozni kell az, hogy az ilyen tartalmú jelentések készítői biztonsági szoftverek eladásával foglalkoznak.

Jól látható, hogy az álláspontok ütköznek, de a mérleg nyelve inkább a védelmi szoftverek alkalmazása felé billen. Sajnos a döntés nem ilyen egyszerű, mivel a biztonsági szoftverek hatékonysága is megkérdőjelezhető és igen komoly üzleti érdekek is húzódnak a háttérben.

A következő részben bővebben is kifejtjük, hogy mit gondolunk a témáról, addig is szavazz, és írd meg a véleményed kommentben!

Te használsz valamilyen védelmi alkalmazást az androidos eszközödön?

Napidroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid