A Huawei Mate 30 mobilok mellett a Mate X is Play Áruház és más Google-appok nélkül jöhet

0

Az USA szankciói egyáltalán nem enyhülnek, Donald Trump többször leszögezte, hogy nem áll szándékában a Huawei-jel kereskedni, és ez kihat a gyártó készülékeire is. Az első modellek, amelyek már komolyabban érintettek, az új Mate 30 széria tagjai lehetnek, valamint a hajlítható Mate X.

Nemrég a Google szóvivője azt nyilatkozta, hogy a Mate 30 széria nem rendelkezik Android-licenccel, vagyis nem kerülhet rájuk gyárilag sem a Play Áruház, sem más szolgáltatása a vállalatnak. Most pedig egy másik jelentés nem csak megerősítette ezt, hanem azt is hozzátette, hogy Huawei Mate X-szel ugyanez a helyzet.

Az amerikai tiltások értelmében csak akkor biztosíthatná a Google a fejlesztéseit a Huaweinek, ha külön engedélyt ad az USA kereskedelmi hivatala, erre azonban nagy valószínűséggel nem fog sor kerülni. A Reuters korábbi jelentése szerint ugyanis eddig már több, mint 130 hasonló kérelmet adtak be különféle amerikai vállalatok, és eddig egyet sem fogadtak el.

Nemrég életbe lépett egy újabb 90 napos haladék, de ez csak a korábbi készülékekre vonatkozik, így a Mate 30, a Mate 30 Pro, és valószínűleg a frissített Mate X sem kap zöld utat, és egyre több forrás utal arra, hogy valóban Google-alkalmazások nélkül lesz kénytelen kiadni a Huawei a mobilokat.

Az Android rendszer persze marad, de annak csak a nyílt forráskódú verzióját (AOSP) használhatja a Huawei, ami egy teljesen lecsupaszított rendszer a Google mindenféle szolgáltatása nélkül. Persze utólag valószínűleg lehet majd telepíteni a Google Play-t és a többi appot, de ez inkább csak azok számára opció, akik valamennyire azért értenek a telefonokhoz. Ez szinte biztosan negatívan befolyásolja majd az eladásokat, legfőképpen Európában, itt akár 30%-os is lehet a csökkenés egy kínai elemző szerint.

Huawei Mate 30 Pro

Persze még semmi sem dőlt el, teljesen biztosat majd csak a Huawei Mate 30 mobilok bemutatóján, szeptember 19-én tudunk mondani. A nehézségek ellenére egyébként nagyon ígéretesek az új csúcsmodellek, nemrég jelentették be a bivalyerős Kirin 990 chipeket, amik ezekben debütálnak, és kamerák terén is egész biztosan lesz pár izgalmas újítás.

A Huawei Mate X pedig a legfrissebb infók szerint októberben vagy novemberben jelenik meg, és mivel már több hónapot csúsztak vele, lehetséges, hogy frissített hardvert kap. Eredetileg Kirin 980-nal jött volna a mobil, és e mellett vagy helyett jöhet Kirin 990-es változat, de egyelőre ezt sem tudni biztosra.

Via GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid