Kínából rendelés vám és áfa tudnivalók 2018

0

Az egyik leggyakoribb kérdés a kínai rendelésekkel kapcsolatban, hogy mikor kell vámot vagy áfát fizetni, és hogyan lehet ezt (legálisan) elkerülni. Éppen ezért összeszedtük a legfrissebb, 2018-as tudnivalókat a témával kapcsolatban, és néhány hasznos tippet is megosztunk veletek. (A cikk frissítve, 2019-ben is aktuális!)

Ha Kínából rendelsz valamit, akkor annak a nettó árát fizeted ki, azaz nem tartalmazza az áfát az összeg. Ez nem csak az államnak rossz, hanem a hazai kereskedőknek is, hiszen nekik rá kell pakolni az áraikra a plusz 27%-ot, így sokkal nehezebb versenyre kelniük a kínai webshopokkal. Hivatalosan persze a kintről rendelt cuccokra is meg kell fizetni az áfát a legtöbb esetben, és ezt a hatóságok igyekeznek is behajtani.

A cikk második felében összeszedem a kivételeket és a legális “kerülő utakat”, de most nézzük az alap esetet. Bármilyen EU-n kívülről érkező csomagot vámolás alá vonhatnak, ekkor a hatóságok megállapítják az értékét, bekérnek bizonyos dokumentumokat, és ez alapján kiszabják, hogy mennyit kell fizetni.

Vám és áfa – Összeghatárok

Magánszemély által megvásárolt áruk esetében hivatalosan a következő összeghatárokat kell figyelembe venni:

 • 0-22 euró között: vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
 • 22,1-150 euró között: vámmentes, de 27% áfa terheli a küldeményt
 • 150,1 euró felett: kereskedelmi vámtarifa +27% áfa terheli a küldeményt

Fontos: a teljes kifizetett összeget veszik alapul, a szállítási költség is beleszámít!

Ha tehát 22 euró alatt van a csomagod értéke, akkor nem kell semmit fizetned rá. Fölötte elvileg ki kell fizetned a 27%-os áfát.

150 euró fölött előfordulhat, hogy vámot is kell fizetni, de ez termékkategóriánként változó (0-12%). Nem lehet előre kiszámítani hogy mennyi lesz, így ezzel most nem foglalkozunk. Telefonoknál és tableteknél egyébként nincs vám, csak az áfa.

A vámolásnak van egy fix ügyintézési díja is. Ez a Magyar Posta esetében 3500 Ft, futárszolgálatoknál pedig valamivel több (a DHL-nél pl. 6000 Ft).

A 37 eurós kiskapu

Csak most volt szó a 22 eurós határról, de ezt máris megcáfoljuk. Van ugyanis egy olyan szabály, miszerint ha 10 euró alatt van az ÁFA összege, akkor azt elengedik. Ez azt jeleni, hogy valójában 37 euróig (kb. 42 dollár vagy 11.800 Ft) nem kell tartani a vámolástól, ez alatti értékben nyugodtan rendelhetsz. (Ekkor is előfordulhat, hogy megfogják a csomagod, de fizetni nem fog kelleni.)

A vámolás menete

Egy példán keresztül bemutatom, hogy hogyan is működik a vámolás egy normál postai csomag esetében. Tegyük fel, hogy rendeltél Kínából egy 100 dolláros okostelefont valamilyen olcsó vagy ingyenes szállítással. A csomagod utazott 20-30 napot, majd kapsz egy értesítést a Magyar Postától (valószínűleg SMS-ben), hogy vámkezelni fogják a küldeményt.

Az SMS tartalmazza a csomagod számát, erre kell majd hivatkozni. A www.posta.hu/vam oldalon találod a további teendőket, de a lényeg, hogy el kell küldeni néhány dokumentumot a vámkezeléshez. Én a következőket szoktam:

 • Vámkezelési megbízás: innen tudod letölteni, kitöltöd, kinyomtatod, aláírod és beszkenneled vagy lefotózod. Ezt egyébként pár nappal az SMS után postán ki is küldik a címedre félig kitöltve az alap adatokkal, ezt is meg lehet várni.
 • PayPal képernyőmentés, amivel igazolod, hogy mennyit fizettél.
 • Ezeken kívül küldj még képernyőmentést a rendelést visszaigazoló emailről, hogy látszódjon az összeg.

Ezeket a postaimport@posta.hu email címre kell eljuttatni.

(Erre eddig nem tértem ki, de az az a verzió, amikor a Magyar Postára bízod a vámkezelés intézését. Ez nem kötelező, intézheted akár magad is, de így a legegyszerűbb.)

Ha minden rendben ment, akkor nem biztos, hogy kapsz további visszaigazolást. Jó esetben csak pár nap, de akár több hétig is eltarthat a vámolás, és a kiszabott összeget a postás kéri majd el, amikor kiszállítja a csomagot. Ez a jelen példa esetében a 100 dolláros érték 27%-a (kb. 7850 Ft), valamint egy 3500 Ft-os díj, amit a posta kér az ügyintézésért. Összesen tehát kb. 11.350 Ft, így ez eredetileg fizetett 28 ezer Ft-ból majdnem 40 ezer lett.

Vámmentes rendelési módok

A példa alapján egyértelműen látszik, hogy ha megvámolják a csomagot, akkor már mindjárt nem annyira kedvező az ár, így ha lehet, akkor érdemes ezt elkerülni, aminek több legális módja is van.

 • 37 euró végösszeg alatti rendelés (erről volt szó korábban)
 • EU raktárból történő rendelés
 • Vámmentes szállítási módok

Rendelés EU raktárból

Vámolás csak akkor van, ha az Európai Unión kívülről érkezik a csomag, az EU-n belül nem kell ettől tartani, ezért sok kínai webáruház hozott létre európai raktárakat. Ezekből átalában kicsit drágábbak a termékek, de még mindig jobban járunk, mintha megvámolnák a csomagot, ráadásul így sokkal gyorsabban, akár pár nap alatt megkapjuk a rendelt termékek.

 • Ha EU raktárból szeretnél vásárni, akkor feltétlenül olvasd el ezt a cikket.

Vámmentes szállítási módok

Számos webáruház kínál valamilyen vámmentes szállítási módot az EU raktárakon kívül is. Ezek a legtöbbször jól működnek, az esetek 95-99%-ában valóban nem lesz vámolás, de előfordulnak ritka kivételek, amikor mégis fennakadnak a vámon. Ilyenkor a plusz költségek alapvetően a vásárlót terhelik, de írni kell az adott webáruháznak, általában ki lehet alkudni legalább egy részleges kompenzációt.

Ismertebb vámmetes szállítási módok:

Gearbest:

 • EU Priority Line (általában jól működik, sokan használják)
 • Europe Registered – új! (120 dollár alati termékeknél elérhető, jól működik)
 • Netherlands Registered(PDM) – új! (jól működik, közel 100%-os megbízhatóság)
 • EU Railway Priority Line (nagyobb méretű termékekhez, lassú de megbízható)
 • EU Express (régebbi jól működött, az utóbbi időben már nem annyira biztos, de a legtöbbször nincs vele gond)

A terméklapon nem látszik az összes opció, a rendelési oldalon válassz végleges szállítási módot. A legtöbb terméknél a fentiek közül egy, vagy esetleg kettő érhető el, nem az összes.

Banggood:

 • EU Priority Line (általában jól működik, sokan használják)
 • European Direct Mail (helyette már EU Priority Line szokott lenni)
 • European Railway Direct Mail (nagyobb méretű termékekhez, lassú de jól működik)

GearVita

 • EU Priority Line (a legtöbbször működik, de nem 100%-os)

Tomtop:

 • Duty Free Shipping (sajnos nem mindig működik, számolni kell a vámolással, de az alap szállítási módoknál jobb)

Geekbuying:

 • EU Priority Line (jól működik, nem szokott vele probléma lenni)

 

Kapcsolódó hasznos cikkek:

Napidroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid