Kiszivárgott néhány az Android 12 funkciói és újításai közül

0

Még hosszú hónapok vannak hátra az Android 12 operációs rendszer debütálásáig, de szerencsére már vannak most is olyan előzetes kiadások, amelyek lehetővé tesznek némi betekintést az új szoftver dizájnjába, illetve az általa kínált funkciókban. Most az XDA csapatának köszönhetően mi is gyorsan bepillanthatunk a soron következő zöld robotos rendszer néhány újdonságába.

Képernyőmentések

Az egyik az XDA fejlesztői által elénk tárt új funkció a legörgethető képernyőmentéshez kapcsolódik. Az Android 11 lehetővé tette, hogy egy jóval nagyobb darabot meg tudjunk örökíteni az okostelefonon látható tartalomból, úgy, hogy miközben készül a képernyőkép, görgeti az adott tartalmat. Ez a következő rendszerben egy kicsit egyszerűbben fog történni, miután elkészült a képernyőmentés, lehetőségünk lesz kiválasztani azt a területet, amelyet szeretnénk megörökíteni az adott oldalból, tartalomból, bármiből.

Osztott képernyős multitaszking

Egy másik sokat használt funkció is fejlődni fog. Az osztott nézet bővül egy új opcióval, amely az App Pairs, vagyis az alkalmazás párok nevet kapja, ezzel képesek leszünk megváltoztatni a megnyitott applikációk helyzetét, vagy át tudjuk őket rendezni úgy, hogy a kettő közötti határvonalra koppintunk. A Pin To Top gombbal az éppen megnyitott alkalmazást a megjelenítő egynegyedére lehet csökkenteni, és miután kiválasztottuk a második használni óhajtott applikációt, a funkció két egyenlő részre felezi meg a képernyőt a megnyitott appok között.

Google Asszisztens

Kapunk egy új lehetőséget arra, hogy előcsalogassuk a Google Asszisztenst. Azokon a készülékeken, amelyek Android 12 rendszert futtatnak, ha hosszan nyomjuk a bekapcsoló gombot, a virtuális segéd máris rendelkezésünkre fog állni. Android 11-ig ezt úgy tehetjük meg, hogy vagy alulról felfelé simítjuk a képernyő alsó felét, vagy használhatjuk a ” Hey Google” hangutasítást. Egyébként vannak olyan telefonok, amelyek saját dedikált Google Asszisztens billentyűvel lettek ellátva, ami sokkal könnyebbé teszi a virtuális asszisztens megidézését, a maga módján valami hasonlót biztosít ez az új opció.

Gyorsbeállítási csempék

A gyorsbeállítások csempéit vezérlő gombot is megváltoztatják formatervében és funkcionálisában. A “Device Control” opció – ez az okosotthon vezérlést teszi még egyszerűbbé -, amely az Android 11 rendszerrel érkezett, most már elérhető egy gyorsbeállítás csempével, ami a lecsúsztatható menüben lesz megtalálható. Az új gyorsbeállítások csempe biztosít továbbá egy kikapcsoló gombot azoknak, akik inkább egy hardveres billentyűt szeretnének használni a hangasszisztens aktiválásához.

Táblagépes multitaszking

Bár egy ideje nagyon úgy nézett ki, a Google magasról tesz a táblagépekre, az Android 12-t futtató tabletek is kínálni fognak néhány érdekességet, főleg ha szeretünk egyszerre több mindennel dolgozni. A tálca, vagy ha úgy tetszik “dock” funkciónak valószínűleg mindenki örülni fog, ez a fícsör az almás cuccokról már jól ismert lehetőségeket fogja biztosítani: szemünk előtt lesznek a nemrégiben megnyitott applikációk, illetve azok, amelyeket rendszeresen használunk. Az Android 12 azt is lehetővé teszi majd, hogy a táblagépen két kezdőképernyő jelenjen meg egyszerre.

Az Android 12 dizájnt érintő változtatásai

Az új Android verzió némileg át fogja alakítani a hangerőszabályzó külalakját. Az új vezérlő vastagabb lesz, illetve sokkal lekerekítettebb. Az értesítési panelen található fényerőszabályzó csúszka is szélesebb, valamint kerekebb lesz a korábbiakhoz képest. Az alkalmazások megnyitásakor látható animációk is meg fognak változni, az új appok splash screen animációkat kapnak, ezeket az operációs rendszer automatikusan hozza majd létre. Jelen pillanatban azért akadnak még problémák azokkal az appokkal, amelyek natívan tartalmazzák ezt a funkciót, de ezt a problémát a keresőóriás valószínűleg kijavítja majd az Android 12 megjelenése előtt. Az alkalmazáslista megnyitása is új animációt kap, ami sokkal gyorsabb és pattogósabb lesz, mint bármikor azelőtt. A többi effektust is úgy fogják átalakítani, hogy a felhasználói felület még folyamatosabbnak tűnjön. Végül, de nem utolsó sorban egy teljesen új töltési animáció is részét képezi majd az Android 12 rendszernek, ami a töltőkábel csatlakoztatásakor jelenik meg, és sokkal diszkrétebben belesimul majd az interfészbe, kevésbé vonja el a felhasználó figyelmét.

Egyéb fejlesztések

A fent felsoroltakon kívül az Android 12 fejlesztett biztonsági funkciókat, értesítési és helymeghatározási engedélyeket kínál, ezeken kívül további előrelépések történnek az alkalmazások és a riasztások kezelésében is. Az új mobil operációs rendszer várhatóan az idei év harmadik negyedében jelenik meg, de az első bétát már a jövő hónapban megrendezésre kerülő Google I/O fejlesztői konferencián is meg fogják mutatni.

További újításokról itt olvashatsz:

Forrás: XDA via PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid