Le akarják váltani Mark Zuckerberget a Facebook éléről

0

Az elmúlt hónapokban a Facebook háza táján sorozatosak voltak a botrányok, amelyek alapjaiban kérdőjelezték meg a cég adatvédelmi politikáját, illetve annak üzleti modelljét. A részvényesek egy része úgy gondolja, a legjobb megoldás az lenne, ha Mark Zuckerberget eltávolítanák a vállalat éléről, és a helyére valamilyen független vezetőt állítanának.

Indítónak ott volt a Cambridge Analytica balhé, aztán nemrégiben kiderült, hogy cirka 30 millió felhasználó személyes adatait lophatták el ismeretlenek. Az Egyesült Államok választásának befolyásolásáról szóló vádakat és a különböző álhírek terjesztésével kapcsolatos aggályokat nem is említenénk, bőven elegendőek a fentiek is ahhoz, hogy a befektetők bizalma megrendüljön, pláne ha még a bevételek lassulásával is számolniuk kell.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg leváltásának gondolata egy kisebb tulajdonostól, a Trillium Asset Managementtől ered, később zászlajuk alá gyűltek Illinois, Rhode Island és Pennysylvania állam nyugdíjpénzeket kezelő alapjai, de az “összeesküvők” közé tartozik még New York állam számvevője is. A négy befektető közül hárman már tavaly is szerették volna, ha eltávolítják Zuckerberget, tehát nem ez az első ilyen jellegű megmozdulás. Az előző kísérlet idéjén egyébként a kisrészvényesek többsége is az ügy mellé állt. Az előző próbálkozás kudarc volt, a Facebook hivatalos indoklása szerint egy független elnök megválasztása zavart, és csökkent hatékonyságú szervezést jelentene.

A Batman Kezdődik zárójelenete biztosan nem történik meg Zuckerberggel

Mark rajongóinak azonban nem nagyon kell aggódnia, mert az úriembert kvázi lehetetlen leváltani a pozíciójáról, ez még akkor sem sikerülhet, ha a legnagyobb befektetők egységesen összefognak ellene. Az áprilisi állapotok alapján Zuckerberg kezében van a szavazatok 60 százaléka, így a következő részvényes gyűlésen, ami leghamarabb májusban lesz, csak akkor juthat érvényre egy ilyen javaslat, amennyiben ő maga is így gondolja helyesnek.

Forrás: PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid