Drágulhatnak az androidos mobilok a Google legújabb döntése miatt

0

A nyáron történtek miatt várható volt, hogy nagyobb változások lesznek a Google-nél, és most bejelentették, hogy mostantól a főbb alkalmazásaikat csak licencelés után lehet felhasználni.

Aki esetleg lemaradt volna róla, júliusban 4,34 milliárd eurós büntetést kapott a Google, mivel az EU versenyügyi bizottsága úgy ítélte meg, hogy visszaéltek az erőfölényükkel. A vád szerint kötelezték a gyártókat, hogy előre telepítsék az alkalmazásaikat a készülékekre, ráadásul a cég kereső programja volt minden esetben az alapértelmezett.

A gigavállalat most bejelentette, hogy ennek vége, és mostantól nem köteleznek senkit ezeknek a programoknak és szolgáltatásoknak az előtelepítésére. Ellenben mostantól licencelni kell majd az alkalmazásaikat, persze némi pénzért cserébe. Így tehát a gyártóknak fizetnie kell a Play Áruház, a Chrome, és a többi program felhasználásért, ám ők dönthetik el, hogy ezekből melyiket kérik.

Maga az Android rendszer továbbra is ingyenes marad, így tehát a jövőben is szabadon nyúlhatnak majd hozzá a vállalatok. Az appokból befolyó összegből szeretné a Google az operációs rendszer fejlesztésére fordított kiadásokat fedezni, ami érhető, hisz ez rengeteg pénzt emészt fel.

A változás egyébként az európai piacra vonatkozik, bár az még nem teljesen tiszta, hogy az EU-s gyártóknak kell-e ezért fizetni, vagy pedig az Unióba szánt összes mobil után elkérik a díjat (ez utóbbi a valószínűbb). Magáról az összegről egyelőre nincs hír, ám emiatt a mobilok drágulása várható. Abban sajnos biztosak vagyunk, hogy ezt a különbözetet nem a gyártók fogják benyelni, hanem szimplán csak áthárítják majd a felhasználókra, vagyis tovább drágulhatnak a telefonok.

Forrás: PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

NapiDroid