A mobilok sugárzása káros lehet a tizenévesekre

0

Eddig nem sikerült érdemben bizonyítani semmilyen összefüggést a telefonok, okostelefonok által kibocsátott sugárzás és a különféle egészségügyi rendellenességek között. Egy friss tanulmány azonban arra nyitja rá a szemünket, hogy igenis lehet káros hatása a mobilozásnak, ráadásul pont a gyerekek, vagyis jobban mondva a kamaszok az egyik veszélyeztetett csoport.

A svájci illetőségű Swiss TPH (Trópusi és Közegészségügyi Intézet) kimutatásai szerint a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás káros hatással bírhat a tinédzserek emlékezőtehetségének fejlődésére. A kutatók egy három évvel ezelőtt megkezdett kutatást vettek újra elő, amelyet nagyobb erőforrásokkal, és jóval több alany bevonásával folytattak le. Azt vizsgálták, milyen hatással van a rádiófrekvencia-modulált elektromos mágneses mező (RF-EMM) a tizenévesek memóriájának teljesítményére. Nem mellesleg ez az első olyan kutatás, aminek sikerült megbecsülnie, hogy átlagosan mekkora sugárzásnak van kitéve egy XXI. századi tinédzser. Akit érdekel a teljes anyag, ide kattintva megtekintheti.

Részlet a közzétett tanulmányból

A kutatás egy éven át zajlott, amelynek eredményeként a tudósok arra jutottak, a telefonhasználat, egészen pontosan az RF-EMM károsan hat a figurális memória teljesítményére. A 2015-ös mérések is pontosan ugyanezt az eredményt hozták. A svájci kutatók hétszáz 12 és 17 év közötti alanyt vizsgáltak az egy éves időtartam során, elsősorban az emlékezőtehetségük fejlődésére fókuszálva. A tesztek egyike egy verbális memória próba volt, aminek a célja a bal agyfélteke munkára bírása, de volt koncentrációt, valamit figurális memóriát vizsgáló feladat is. A tudósok arra jutottak, leginkább a figurális memória volt kitéve az ártalmas hatásoknak, és elsősorban azoknál a gyermekeknél, akik fejük jobb oldalához tartották a készüléket.

Forrás: Science News

A svájciak szerint a mobiltelefon használat képes érdemben manipulálni az agyat, az általa keltett sugarak befolyásolják annak ritmusát. Hosszú távon ennek hatásai vannak a memóriára – vélik a kutatók. Azért akadnak megnyugtató hírek is.

A kutatást más kimutatásoknak is alá kell támasztania egyrészt, másrészről lehetséges biztonságosan használni a telefonokat. A fej jobb oldalához tartott készülék helyett használjunk headsetet, vagy válasszuk a kihangosítás lehetőségét. Már 10 cm távolság a fejtől tizedére, de akár századára csökkentheti a káros hatású sugarak befolyását az agyra. Mondjuk, hogy a vezeték nélküli headsetek esetében mi történik, arról egyelőre nem szól a fáma…

Forrás: PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás
NapiDroid