Ne használd víz alatt! – Sony Xperia szerviz tanácsok szakértőktől

8

A Sony Xperia okostelefonok vízállósága körül az utóbbi időben elég sok volt a bizonytalanság. Az alábbiakban a SmartClinic szerviz munkatársa szolgál fontos információkkal és hasznos tippekkel ezzel kapcsolatban.

Kisebb pálfordulást mutatott be a Sony 2015-ben, ugyanis az évekig “vízálló okostelefon”-ként promotált készülékeikkel kapcsolatban némiképp változtattak álláspontjukon. A japán gyártó, annak ellenére, hogy elmondásuk szerint készülékeik a lehető legmagasabb (IP68) vízállósági fokozatú védelmet garantálják, arra kéri vásárlóit, hogy ne használják víz alatt a Sony Xperia mobilokat.

Nevezhetjük-e vízállónak a Sony Xperiákat?

A Sony Mobile egy némiképp ellentmondásos termékleírásban ismerteti a por- és vízálló Sony Xperia okostelefonok tulajdonságiról való fontos tudnivalókat. Bár a magyar és az angol nyelvű leírás helyenként eltérő, a Sony felhívja figyelmünket arra, hogy víz alatt ne használjuk a készülék kameráját, ami az egyik hivatalos Xperia reklámot tekintve igen érdekes álláspont.

Az IP68-as értékelésű eszközök egy 30 perces, 1,5m mélységű édesvízben történő folyamatos merítésnek vannak kitéve, amely tesztek során megállapítják a készülék vízállóságát. A Sony ennek ellenére a korábbi nyilatkozatait tekintve igyekszik sokkal óvatosabban fogalmazni az IP68-as tanúsítvánnyal rendelkező készülékeiről. A japán gyártó már koránt sem biztos ugyanis abban, hogy víz alatt pontosan milyen funkcióit is használhatjuk készülékeinknek anélkül, hogy azok beázásos meghibásodás áldozatául esnének.

xperia-01

A cég egy korábbi nyilatkozatából következtetve arra jutottunk, hogy lényegi különbség nyilatkozik meg a Sony hivatalos tesztjei és a felhasználók mindennapos “próbatételei” között.

A vízállósági teszteknek alávetett Sony eszközöket óvatosan elhelyezzük egy vízzel teli, 1,5m mély tartályban. Fél órával később a készüléket óvatosan kivesszük a tartályból és teszteljük annak funkcióit.

Ebből a nyilatkozatból pedig már nem nehéz levonni a következtetéseket, a Sony szerint a készülékek teszteredményei nem adnak pontos adatokat arra vonatkozóan, hogy hogyan viselkedik az eszköz az úszómedencében, pl. egy vízbecsobbanás következtében, amikor a telefont erős ütés is éri a medence klóros vize által.

Sajnos az ilyen jellegű laboratóriumi körülmények között végzett tesztek sok esetben nem számolnak a valós környezeti veszélyekkel, melyek okostelefonjainkra leselkednek. És meg is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amely megmagyarázza, miért történhet meg, hogy egy alapvetően erős vízállósággal bíró készüléket azzal a problémával hoznak budai Sony Xperia szervizeinkbe, hogy végezzünk rajta ultrahangos tisztítást, készülékük ugyanis az IP68-as tanúsítvány megléte ellenére is beázott.

reviveaphone-water-damage-smartphone-rescue-kit-p47561-d

Ezek a problémák egyébként javarészt az Xperia Z3+ és Z4 megjelenésével kaptak nagyobb sajtófigyelmet. Ekkor tapasztaltuk ugyanis első ízben a japán gyártó véleménymódosítását vízálló okoskészülékeivel kapcsolatban, bár akkor még sokan gondolhatták, hogy kifejezetten az új típusú Xperiák érzékenyebbek a vízre, az elődmodellek továbbra is teljesen védettek – ez persze nem fedte a valóságot.

Kezeljük fenntartással a “vízálló” kifejezést!

És hogy ez miért olyan nagy ügy? Bizonyára többen találkoztatok már a vízálló Sony Xperia marketing kampányok fotóival, videóival. A gyártónak gyakorlatilag nincs olyan zászlóshajója, melyről ne készült volna olyan médiaanyag, amelyen a készülék vízállóságát magasztalták volna az egekbe.

Arról most nem szeretnénk szót ejteni, hogy ez marketing szempontból sem túl előnyös lépés, azt azonban, mint megbízható Sony Xperia szerviz, fontosnak érezzük hangsúlyozni, hogy a megelőzés érdekében ügyeljetek az alábbiakra a készülékeitek víz alatti használatát illetően:

  1. A készülék vízállóságának biztosítása érdekében az összes biztonsági fedél (micro USB port, micro SIM kártya és memóriakártya foglalat, illetve fülhallgató csatlakozó) szorosan lezárandó.
  1. Még a legmagasabb IP68-as besorolású Xperiákat se tedd ki szélsőséges körülményeknek, hiszen a készülék vízállósága laboratóriumi körülmények között lett tesztelve, koránt sem biztos, hogy az általunk mindennaposnak vélt környezeti hatásokra is jól reagál az eszköz.
  1. Soha ne merítsd a készüléked sós vízbe és ügyelj arra, hogy az okostelefon ne érintkezzen folyékony vegyszerekkel dúsított vízzel sem! Ezek az anyagok ugyanis vízállóságtól függetlenül káros hatással vannak az Xperia alkatrészeire és csatlakozóira.
  1. A készülék felületére került víz a későbbiekben is káros hatással lehet eszközeinkre, így minden esetben érdemes megvárni, amíg a Sony teljesen megszárad és csak ezt követően szabaddá tenni a portokat és foglalatokat.
  1. Az utolsó és talán a legfontosabb pont, hogy egy esetleges Sony Xperia kijelző csere vagy egyéb javítás után egyetlen szerviz sem tud garanciát vállalni a készülék további vízállóságára.

Azt azonban mindenképpen fontos kiemelnünk, hogy a Sony készülékek vízállósága szinte egyedülálló az okostelefon piacon, kihívói közül kevesen tudnak akárcsak lépést is tartani velük, nemhogy megelőzni őket. Példának okáért a legtöbb okoskészülék egy komolyabb forró vizes tusolás során keletkezett gőz hatására is beázásos meghibásodást produkálhat, a japán gyártó modelljei azonban nevetve állnak ellen az ilyen jellegű megpróbáltatásoknak.

Nem győzzük azonban hangsúlyozni, hogy érdemes feltételekkel kezelni a “teljesen vízálló okostelefon” mítoszát, ezt ugyanis (jelenleg) egyik gyártó sem tudja garantálni. Sokatmondó statisztika, hogy a Sony Xperia szervizeinkbe hozott készülékek meghibásodásának megközelítőleg 70%-a valamilyen mértékű beázásra vezethető vissza.

SmartClinic

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid