Pokémon Go tippek, trükkök

15

A Pokémon Go csak nemrég jelent meg, de néhány nap alatt a világ legfelkapottabb játékává nőtte ki magát. Nemrég én is letöltöttem, és most leírok néhány tippet, amik elengedhetetlenek a gyors fejlődéshez és a hatékony játékhoz.

A tippek előtt még fontos megemlíteni, hogy a Pokémon GO már Magyarországon is elérhető Androidra és iOS-re, bárki ingyen letöltheti, akinek támogatott a telefonja. Ha esetleg valamiért nem tudod leszedni a Play Áruházból, akkor itt találod a telepítő APK-t, de ehhez engedélyezni kell az ismeretlen forrásokból származó alkalmazásokat a beállításoknál.

1. Légy óvatos!

Ez a legfontosabb, hiszen a Pokémon GO egy veszélyes játék. Mindig figyelj a környezetedre, ne csak a telefonodat bámuld séta közben, és akkor nem lesz gond.

pokemon-go-tippek

2. Így kezdj Pikachuval

A rajzfilmhez hasonlóan itt is három pokémon közül választhatsz a játék elején (Charmander, Bulbasaur és Squirtle), de ha egyiket sem fogod be, hanem odébb állsz, és ezt megismétled még párszor, akkor elvileg Pikachu is megjelenik.

pikachu-pokemon-go

3. Minden pokémont kapj el, amit csak tudsz

Vedd komolyan a “catch ‘em all” szlogent, igyekezz minden felbukkanó állatkát elkapni, nem számít, ha van már belőle pár. Az összes pokémonra szükséged van, hiszen egyrészt tapasztalati pontot kapsz értük, másrészt speciális cukorkát (candy), ami az adott faj fejlesztéséhez elengedhetetlen. A gyengébbeket utána át tudod adni a professzornak (Transfer), akitől plusz egy candy-t kapsz minden egyes pokémonért.

4. Használd a nyomokat

Frissítés: kivették a nyomokat a játékból, és egyelőre nem tudni, hogy visszakerülnek-e egyáltalán. Így ez a pont már nem aktuális.

A radaron megjelenő pokémonok alatt látsz 1, 2 vagy 3 nyomot, ez azt mutatja, hogy milyen messze vannak. Minél kevesebb a nyom, annál közelebb van hozzád a célpont. Ha meglátsz egy ritkább pokémont, azt érdemes felkutatni. Indulj el egy irányba, és ha csökken a távolság, akkor jó úton jársz, ha pedig nő, akkor fordulj vissza (hideg-meleg keresős játék). Nincs könnyű dolgod, hiszen több lehetséges irány is van, de ha kitartó vagy, akkor célt fogsz érni.

pokemon-go-nearby

A nyomokon túl van egy másik segítséged is. A pokámonokat távolság szerinti sorrendben látod. Azaz ha van például több három nyomos, akkor elsőként a közelebbit hozza. Ezt is fel tudod használni a kutatásnál, érdemes figyelni, hogy hogyan változik a sorrend.

Ha pedig biztosra akarsz menni, akár pontosan is kiszámolhatod egy pokémon helyét. Erről itt írtam bővebben.

Így működnek a nyomok

5. Keresd azokat a helyeket, ahol több Pokéstop van

Ha rövid idő alatt több Pokéstopot be tudsz járni, az egyáltalán nem hátrány, ráadásul ezeken a helyeken állítólag több pokémont is találsz.

pokemon-go-pokestop

6. Kavargó levelek

Frissítés: az egyik frissítéssel megszüntették a kavargó leveleket, már nem látszanak a játékban.

Biztosan te is láttál már a térképen kavargó leveleket. Állítólag ezeken a helyeken nagyobb valószínűséggel bukkannak fel pokémonok.

pokemon-go-levelek

7. Ne szalaszd el az erősebb pokémonokat

Amikor be akarsz fogni egy pokémont, látod a harci erejét (ez a CP, de a nagyon erőseknél csak három kérdőjel van), illetve megjelenik egy színes kör a labda eldobása előtt. Ha zöld a kör, akkor könnyű befogni, ha sárga, akkor közepesen nehéz, ha pedig narancs vagy piros akkor nehezebb. Utóbbi értelemszerűen erősebb pokémonoknál fordul elő. Ilyen esetben a dobás előtt érdemes átváltani a Great Ball nevű labdára (ha van ilyened), mert ebből nehezebben szabadul ki a pokémon. Lehet velük Razz Berry-t is etetni (a táskádban találod, ha van ilyened), ezzel a következő dobásnál nagyobb sikerre számíthatsz.

pokemon-go-items

Ha mégis kiszabadul egy pokémon a labdából, nincs nagy gond, a legtöbb esetben nem tűnik el, és újra próbálkozhatsz. Néha 5-10-szer is meg kell fogni egy-egy erősebb példányt, mire megadja magát.

8. Így könnyebb lesz a befogás

Amikor be akarsz fogni egy pokémont, és ráteszed az ujjad a labdára, akkor megjelenik egy változó nagyságú színes kör. Akkor dobd el a labdát, amikor kisebb a kör, így kisebb eséllyel szabadul ki a célpont.

pokemon-go-catch

9. Szerezd vissza az elhibázott pokélabdákat

Amikor nem találsz célba a labdával, akkor néha vissza tudod szerezni. Amikor leesett, gyorsan kattints rá, és ha szerencséd van, akkor visszakerül a cuccaid közé, miután befogtad a pokémont. Ez nem mindig jön be, de érdemes vele próbálkozni.

10. A játék elején ne fejlessz

Eleinte teljesen fölösleges a pokémonokat fejleszteni, inkább gyűjts be minél többet, és spórolj a csillagporral (stardust) és a cukorkákkal (candy).

pokemon-go-pidgey

11. Mindig a legerősebb pokémonokat fejleszd

A CP (combat point) jelenti egy pokémon harci erejét. Ha már magasabb szinten vagy, akkor erősebb pokémonokat találsz, ekkor érdemes elkezdeni fejleszteni őket. Az adott fajtából mindig a legmagasabb CP-vel rendelkezőket fejleszd tovább (itt az evolúcióra gondolok), csillagport (stardust) pedig tényleg csak az legerősebbekre használj. Ezek jellemzően azok, amiket nehéz volt befogni (narancs vagy piros kör jelent meg).

pokemon-go-1

12. Csapatválasztás

Az 5. szinttől tudsz belépni a Gymbe (edzőterem), itt lehet harcolni, de előtte kell egy csapatot választani (sárga, kék vagy piros). Ennek nincs sok jelentősége, esetleg lehet direkt úgy választani, hogy a haverjaid mellett/ellen legyél. Ha ez nem szempont, akkor nézd meg a környéken a Gymeket, és válassz egy olyan színt, amelyik nincs többségben. Vagy csak simán azt amelyik szimpatikus.

pokemon-go-teams

13. Így harcolj, ha nem akarsz gyorsan veszíteni

Az első harcok alkalmával sokan gyorsan kinyíratják magukat, mert nem tudják a megfelelő technikát. Amint elindul a küzdelem, azonnal kezdd el vadul nyomogatni a szemben álló pokémont, így tudsz folyamatosan támadni. Hosszú megnyomásra a különleges támadást lehet ellőni, de csak ha feltöltődtek az élet alatti csíkok.

pokemon-go-csata

Jobbra vagy balra történő ujjhúzással tudsz kitérni a támadások elől, de ez csak a különleges támadásra igaz. Ha látod, hogy az ellenfél erre készül, akkor mozdulj el valamelyik irányba.

14. Figyeld a pokémonok típusát

Megvan, hogy melyik fajta pokémon melyik ellen hatékony, ez nagyon fontos a harcoknál. Nézd meg, hogy mik védik az adott Gymet (edzőterem), és okosan állítsd össze a csapatod.

 • Fire
  Hatékony ezek ellen: Steel, Bug, Ice, Grass
  Gyenge ezek ellen: Rock, Water, Ground
 • Water
  Hatékony ezek ellen: Fire, Ground, Rock
  Gyenge ezek ellen: Electric, Grass
 • Grass
  Hatékony ezek ellen: Water, Ground Rock
  Gyenge ezek ellen: Fire, Ice, Poison, Flying, Bug
 • Electric
  Hatékony ezek ellen: Water, Flying
  Gyenge ezek ellen: Ground
 • Normal
  Hatékony ezek ellen: semmi
  Gyenge ezek ellen: Fighting
 • Ice
  Hatékony ezek ellen: Grass, Ground, Flying, Dragon
  Gyenge ezek ellen: Fire, Fighting, Rock, Steel
 • Poison
  Hatékony ezek ellen: Grass, Fairy
  Gyenge ezek ellen: Ground, Psychic
 • Fighting
  Hatékony ezek ellen: Normal, Ice, Rock, Dark, Steel
  Gyenge ezek ellen: Flying, Psychic, Fairy
 • Ground
  Hatékony ezek ellen: Fire, Electric, Poison, Rock, Steel
  Gyenge ezek ellen: Water, Grass, Ice
 • Rock
  Hatékony ezek ellen: Fire, Ice, Flying, Bug
  Gyenge ezek ellen: Water, Grass, Fighting, Ground, Steel
 • Psychic
  Hatékony ezek ellen: Fighting, Poison
  Gyenge ezek ellen: Bug, Ghost, Dark
 • Bug
  Hatékony ezek ellen: Grass, Psychic, Dark
  Gyenge ezek ellen: Fire, Flying, Rock
 • Flying
  Hatékony ezek ellen: Grass, Fighting, Bug
  Gyenge ezek ellen: Electric, Ice, Rock
 • Dragon
  Hatékony ezek ellen: Dragon
  Gyenge ezek ellen: Ice, Dragon, Fairy
 • Fairy
  Hatékony ezek ellen: Fighting, Dragon, Dark
  Gyenge ezek ellen: Poison, Steel
 • Ghost
  Hatékony ezek ellen: Psychic, Ghost
  Gyenge ezek ellen: Ghost, Dark
 • Dark
  Hatékony ezek ellen: Psychic, Ghost
  Gyenge ezek ellen: Fighting, Bug, Fairy

15. Okosan járd körbe a Pokéstopokat

A Pokéstopokra nagy szükséged van, hiszen ezek adnak pokélabdát, gyógyitalt, tojásokat és sok más fontos dolgot. Ezekből érdemes betárazni, ami úgy a legegyszerűbb, ha okosan körbejárod a környékbeli Pokéstopokat. Ha kipörgettél egyet, akkor nagyjából 5 perc múlva lesz újra aktív. Ha szerencséd van, akkor van a környékeden olyan hely (pl. néhány háztömb), ahol 5-10-15 perc alatt körbe tudsz járni minél többet, és amint végigérsz, kezdheted is elölről. Így rövid idő alatt fel tudsz tankolni a legfontosabb tárgyakból, és még értékes tapasztalati pontokat is szerzel.

Ezt egyébként a városokban könnyebb megoldani, vidéken sajnos elég kevés a Pokéstop, illetve a befogható pokémon, így jóval lassabban lehet fejlődni.

16. Okosan használd el a Lucky Eggeket

Frissítés! Erről a pontról bővebben itt olvashatsz: Így tudsz extrém gyorsan fejlődni! (rendkívül hatékony, profi tipp)

A Lucky Egg fél óráig megduplázza a kapott XP-t, ami nagyon jól jön a fejlődéshez. Gyűjts össze egy rakat Pidgey-t és Weedle-t (ezek gyakoriak, és kevés candy kell az evolúcióhoz), használj el egy Lucky Egget, majd fejlessz fel egyszerre minél több pokémont (itt az evolúcióra gondolok, ehhez nem kell stardust, csak candy, ami úgyis csak az adott fajhoz jó). Normál esetben 500 XP-t kapsz egy evolúcióért, de ha sok ilyet csinálsz, és ezt még meg is tudod duplázni, akkor rengeteg XP-t nyersz.

pokemon-go-egg

17. Nem érdemes csalni

Frissítés: véglegesen tiltják a csalókat a Pokémon GO-ban!

A Pokémon GO a sétáról szól, az a lényege, hogy megmozgassa az embereket. A megtett utat nem lehet kiváltani például autózással, ugyanis van egy sebességkorát (ez egyesek szerint 10-15 km/h, mások szerint 30 km/h), és ha ezt túllépjük, akkor azt nem veszi figyelembe a rendszer. Nem fejlődnek az inkubátorban lévő tojások, és pokémonok is ritkábban bukkannak fel. Persze érdemes lehet mondjuk buszozás vagy villamosozás közben bekapcsolni a játékot, ha más nem azért, hogy kipörgesd a Pokéstopokat, amik mellett elhaladsz.

18. Kapcsold ki az AR módot

Ha sokan vannak körülötted, inkább kapcsold ki az AR (kiterjesztett valóság) módot, mert valószínűleg nem fognak örülni annak, ha feléjük tartod a telefont (akár azt is hihetik, hogy épp őket fotózod). Így ráadásul kevésbé is merül a mobilod aksija játék közben.

pokemon-go-ar

19. Így kíméld a mobilod aksiját

Sokan panaszkodnak arra, hogy a Pokémon GO nagyon gyorsan meríti a telefonjukat, így nem tudnak egyhuzamban sokat játszani. Erre megoldás lehet egy powerbank is, de ha nincs ilyened, akkor érdemes bekapcsolni az energiatakarékos módot a játék beállításainál. Ez annyit tesz, hogy ha fejjel lefelé tartod a mobilt, akkor elsötétül a képernyő, de a játék tovább fut, azaz méri a megtett távolságot és ugyanúgy felbukkanhatnak pokémonok. Én a hangot le szoktam venni, de ha megrezzen a telefon, akkor azonnal tudom, hogy megjelent egy befogható állatka. Érdemes továbbá beállítani, hogy a képernyő később kapcsoljon ki (2, 5 vagy akár 10 percre), így tovább aktív marad a játék.

pokemon-go-battery

Bónusz:

pokemon-go-oreg

Egyelőre ennyi tippet sikerült összeszednem, de igyekszem majd bővíteni a listát. Ha van bármi hozzáfűzni valód a témához, nyugodtan írd meg kommentben!

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Szakos Péter

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid