A Qualcomm X65 a világ első 5G modemje 10 Gbps sebességgel

0

Tudjuk, tudjuk: Mucsaröcsögén még 4G sincs, de a technológiai fejlődés iránt rajongók remélhetőleg azért örömmel olvasnak most arról, hogy a Qualcomm bemutatta 5G modemjeinek negyedik generációját, köztük egy olyan konstrukcióval, ami képes akár 10 Gbps-os sávszélességre is. A szóban forgó modem a Qualcomm X65 nevet viseli, de vele egyidőben debütált a sokkal megfizethetőbb X62 is, ami olcsóbb mobilok belsejében arathat majd babérokat.

Az új modemek az “3GPP Release 16” szabványra épülnek, amit “második fázisos 5G”-nek is neveznek. Amit a lapkagyártó az újdonságok kapcsán elsőként megemlít, az a frissíthető architektúra, ez azt jelenti, hogy a jövőbeni szoftverfrissítések új 5G funkciókat biztosíthatnak. Ez hasonló a szintén Qualcomm fejlesztésű frissíthető GPU szolgáltatáshoz.

Az X65 által biztosított elméleti letöltési maximum 10 Gbps, amelyet az 1000 MHz-es frekvencia tesz lehetővé. Az X62 által biztosított legnagyobb letöltési sebesség pedig 4,6 Gbps-os, az adatátvitel a 400 MHz-en frekvencián történik. Érdemes megemlíteni, hogy mindkét modem támogatja a 6 GHz alatti frekvenciákat és az mmWave-et is.

Az X65 és az X62 arra lett tervezve, hogy az új QTM545 mmWave antennával működjenek, ami nagyobb energiával képes a jel továbbításra, ráadásul támogatja az összes globális mmWave frekvenciát, nem kivétel a vadonatúj n259 (41 GHz-es) sávszél sem. A Qualcomm állítása szerint kifejlesztette a világ első mesterséges intelligenciára épülő antenna hangolási technológiáját. A fejlesztés elvileg képes érzékelni, hogy a felhasználó hogyan tartja a kezében az adott készüléket, teszi ezt a korábbiaknál 30 százalékkal pontosabban, így javítva az adatátviteli sebességét, a lefedettséget és nem mellesleg a használt mobil akkumulátorának élettartamát.

Szintén ugyanezt a célt szolgálja az 5G PowerSave 2.0, ami kihasználja a már említett Release 16 szabvány “Connected-Mode Wake-Up Signal” funkcióját. Lényegében arról van szó, hogy ez a technológia lehetővé tesz egy jóval tovább tartó “alvó módot”, amiből csak akkor ébred fel a modem, amikor az valóban szükséges. A gyártói dokumentáció szerint ez akár 10 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást.

A Smart Transmit 2.0 sokkal gyorsabb feltöltési sebességet biztosít, mindemellett javítja a lefedettséget és ráadásul az RF-kibocsátási előírásoknak is teljesen megfelel.

A Qualcomm már kiküldte az X65 és X62 mintáit a különböző gyártóknak, az első olyan eszközök, amelyekben ezek a modemek szolgálnak, valamikor 2021 vége felé debütálhatnak.

Az újdonságokat okostelefonokba is beszerelik, de rögzített eszközökben szintén felhasználásra kerülnek majd.

Ha szeretnél többi tudni a Qualcomm 5G-vel kapcsolatos jövőbeni terveiről, akkor érdemes megnézni a “What’s Next In 5G” második részét, angol nyelvismeret erősen ajánlott.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid