A siketek jelbeszédét fordítja valós időben egy mobillal összekapcsolt kesztyű

0

A halláskárosultaknak sajnos nem túl sok lehetőség áll rendelkezésre, ha kommunikálni szeretnének, a legtöbb esetben a jelbeszéd az egyetlen számukra elérhető opció. Ennek megtanulása igencsak komoly terhet ró a család többi tagjára, nagyon kevesen képesek pontosan társalogni ezen a “nyelven”. A Kaliforniai Egyetem tudósai azonban megoldást találtak erre a problémára, egy fejlett szenzorokkal felvértezett kesztyű formájában, ami egy okostelefonnal párosítva a megfelelő szoftverrel képes valós időben fordítani a siketek jelbeszédét.

A fordítás valós időben történik, és a jelbeszéd írott szöveggé, vagy beszéddé képes alakulni a folyamat során. A kaliforniaiak fejlesztése összesen 660 különböző amerikai jelbeszéd fordulatot képes azonosítani, mégpedig elképesztő, 99 százalékos pontossággal. A folyamathoz szükséges kesztyűben speciális érzékelők találhatóak, minden egyes ujjban egy, ezeket pedig egy áramkör köti össze. A kesztyű Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál az okostelefonnal, amin egy különleges alkalmazás fut, ez nagyjából 60 szó/másodperc sebességgel végzi a fordítási feladatokat.

Ez a készülék jelenleg csak prototípus, viszont sokkal kevésbé ormótlan, mint a korábbi hasonló próbálkozások, és mindössze 50 dollár anyagköltségű alkatrészek kerültek bele, szóval a végén remélhetőleg egy megfizethető termék lesz az eredmény, ha sikerül gyártót találni. Nyilván a tömeggyártás még odébb van, hiszen a készüléknek addig sokkal gyorsabbá kell válnia, valamint még több jelnek kell az adatbázisba bekerülnie.

Forrás: PhoneArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid