Xiaomi Huami Amazfit Bip Lite teszt – társ a mindennapokban

0

A Huami Amazfit Watch BIP Lite tökéletes megoldás azok számára, akik intelligens órát keresnek maguknak, alapvető lehetőségekkel, hosszú üzemidővel és kedvező áron.

Bevezető, tartozékok

A viselhető eszközök (okosórák, aktivitásmérő karkötők) egyre népszerűbbek, de közel sem annyira, mint ahogyan azt a gyártók szeretnék. Az eMarketer felmérései szerint a fogyasztókat nem sikerült meggyőzni arról, hogy tényleg szükségük van ilyen kütyükre. Ez nem is csoda, hiszen rengeteg gyermekbetegséget hordoztak, és ezek jó részét a mai napig sem sikerült leküzdeni.

A Xiaomi jelenleg a világ negyedik legnagyobb okostelefon-gyártója, nem igényel bemutatást. Ellenben a Huami-t talán kevesebben ismerik. A céget a Huawei kutatási és fejlesztési mérnökeként dolgozó Mr. Wang Huang alapította, 2013 decemberében. Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Xiaomival, részben ennek köszönhetően öt év alatt a globális piac egyik legnagyobb viselhető eszközgyártója lett, 46 millió eladott termékkel.

Ahogyan az óra, úgy a csomagolása is erősen hajaz az Apple Watch-ra. A kis fehér doboz felső részén a szitázott, ezüst Amazfit logó és felirat töri meg az egyhangúságot. Az alsó részen vegyesen angol és kínai feliratokat találunk a specifikációkról. Gyártóként a Huami van megjelölve, a további információk megtekintéséhez pedig a www.mi.com oldalra irányítja az érdeklődőket a címkén lévő mandarin nyelvű felirat.

A fedél leemelése után a fitnesz okosóra alatt mindösszesen egy angol és kínai nyelvű használati útmutatót, valamint egy szenzációsan jó, bepattintós, POGO-tűs, USB töltőbölcsőt helyeztek el, egy külön kis dobozkában.

A közvetlen elődnek tekinthető Amazfit Pace esetében is hasonló volt a doboz tartalma. Halkan megjegyezném, hogy a sokkal gyakrabban használt töltőbölcső ott sem és a Pace 2 esetében sem nyerte el a tetszésem, mert sokkal macerásabb volt a töltés velük.

Külső, kijelző

Az Amazfit Bip félúton van az okosóra és a fitnesz karkötő között. Gyakorlatilag a Xiaomi Mi Band 2 és a Huami Amazfit Pace közti űrt tölti ki, árban és tudásban egyaránt. A formavilága a klasszikus kerek óradizájnnal ellentétben az almás gyártó szögletes stílusát idézi.

Egyéni ízlés kérdése, hogy a hagyományos kerek, vagy a négyzet alakú kialakítás tetszik jobban, szerencsére van bőven választék mindkét formavilágból. Az óraszerkezet kiterjedése 39,4×34,1×9,5 milliméter, súlya 31 gramm, viselése abszolút kényelmes, effektíve mióta megkaptam, le sem vettem a kezemről. Az IP68-as védelemnek köszönhetően fürdéskor vagy zuhanyzáskor is rajtam volt, elvileg 1,5 méter mélységig, 30 percig nem ázik be. Igazság szerint a meleg víz, a tusfürdők, samponok károsodást okozhatnak, valamint úszás közben a hirtelen fellépő nyomáskülönbség miatt is beázhat a szerkezet, erre a gyártó is felhívja a figyelmet. Személyes tapasztalat alapján, a családtagok által használt Mi Band 2 az eltelt egy év alatt jól bírja a mindennapos fürdést, az Amazfit Pace négy hónap alatt több alkalommal is karon maradt tusolás közben (mindkét eszköz IP67-es védelmű). Az 5 ATM minősítésű Pace 2 pedig az uszodában úszás közben is rajtam volt.

A fenti képen jól látható a forma- és legfőképpen a méretbeli különbség a Bip és a Pace 2 között. Árban és tudásban is inkább az első generációs Amazfit Pace áll hozzá közelebb. Vásárlás előtt fontos az óra átmérőjének helyes megválasztása, általánosan elmondható, hogy a hölgyek számára a 39 mm-es vagy annál kisebb, míg a férfiaknak a 39-46 mm közötti tokméretű órák ajánlottak. A Huami Amazfit Bip mindkét nem számára ideális méretekkel rendelkezik.

Az orvosi minőségű, hőre lágyuló műanyagból (Makrolon) készült óratest hibátlan összeszerelési minőséggel rendelkezik. Az óraszíja is jó minőségű szilikonból készült, hipoallergén, ezért vélhetően senkiből nem fog allergiás reakciókat kiváltani. A gyors zárral rögzített, 20 milliméteres, szabványos, cserélhető óraszíj jól igazodik a csuklóhoz.

Az óra jobb oldalára egy nyomógomb került, ami három funkcióval rendelkezik. Ezzel tudjuk bekapcsolni, vissza tudunk lépni a menüben, illetve nyomva tartás esetén az előre kiválasztott edzésprogramot indíthatjuk, vagy az órát kapcsolhatjuk ki. A hátlapon a töltő csatlakozási pontjait és a pulzusmérő szenzort találjuk.

A legszenzációsabb része a történetnek az Amazfit Pace családnál is alkalmazott kijelzőtechnológia. A 2,5D-s lekerekítéssel és speciális ujjlenyomat-taszító bevonattal ellátott, Gorilla Glass 3 üveg által védett, 1,28 hüvelykes, 176×176 pixel felbontású, mindig aktív (always-on) LCD megjelenítőtől az adatok láttán a pixelhuszárok nem dobnak hátast, az biztos. A színes érintőkijelző azonban transzflektív, ami egy kis magyarázatot igényel. Az egész dolog lényege egy, a panel mögött elhelyezett, hihetetlenül vékony tükör, amely visszatükrözi a külvilág fényeit, és ezt használja fel a kijelző a megvilágításra. Azaz minél nagyobb a fény, annál jobban látható a kijelző is. Bizonyára nem kevés felhasználónak okoz bosszúságot más eszközöknél, hogy tűző napon szinte lehetetlen leolvasni a kijelzőt. A Mi Band 2 mellett sok egyéb okosórának, karkötőnek, de akár csúcstelefonnak jelent kihívást az erős napfényben való láthatóság. Természetesen van háttérvilágítás, amely bekapcsolható egy gombnyomással, vagy a karunk felemelésével, így minden fényviszonynál jól látható a kijelző tartalma.

Van még egy hatalmas előnye a transzflektív technológiának, ez pedig az, hogy gyakorlatilag nem használ energiát, így brutális üzemidő jön ki. Már 2005-ben is rácsodálkoztam erre a megoldásra, a Nokia 9300 Communicator telefon esetében. Egy olyan kaliberű cégnek, mint a Xiaomi, érdemes lenne újragondolni, továbbfejleszteni, és piacra dobni egy transzflektív kijelzős mobilt.

Beüzemelés, használat, funkciók, üzemidő

A bekapcsolásához tartsuk nyomva a jobb oldalon található egyetlen nyomógombot. Az óra kijelzőjén megjelenik egy ikon, ami a csatlakozásra várakozást ábrázolja. Kapcsoljuk be a Bluetooth-t a telefonon, majd iOS esetében az App Store, Android telefon használatakor a Play Áruház kínálatából töltsük le az Mi Fit alkalmazást. Jelentkezzünk be az Mi-fiók, a Google-, vagy Facebook-azonosítónkkal, a Profil fülön adjuk hozzá az Amazfit Bip-et, és a telefon elkezdi keresni az órát. Miután megtalálta, megerősítést kér, ekkor nyomjuk meg az óra kijelzőjén az Ok gombot és a Bip csatlakoztatva van.

Még mielőtt használatba vehetnénk új kedvencünket, firmware-, erőforrások és A-GPS-frissítést hajt végre a készülék. A Wi-Fi és a GPS legyen bekapcsolva, valamint az órát tartsuk a telefon közelében. A folyamat 10 perc alatt lezajlik, utána használatra kész az eszköz.

Az Mi Fit alkalmazás régi ismerős, hiszen már 4 évvel ezelőtt is megtalálható volt a Play Áruházban. Hála a folyamatos frissítéseknek, mára már egész jól használható, kiforrott, de közel sem tökéletes app vált belőle. Az Állapot fülön az alváselemzést, az utolsó tevékenység és sorozat, valamint a pulzusszám alakulását kísérhetjük figyelemmel. A Tevékenység lapon a négyféle edzésprogramot indíthatjuk el, amelyek a szabadtéri futás, futópad, kerékpározás, vagy séta lehetnek. A Profil alatt a személyes adatok, értesítések és egyebek beállításait végezhetjük el. A további okosságok eléréséhez érdemes a Play Áruházból beszerezni a magyar fejlesztésű Mi Bandage applikációt, de a Notify & Fitness, a Tools & Amazfit, vagy az Amazfit Master app is nagyon jó, az Mi Fit-ből kimaradt lehetőségek kiaknázására. Az ékezetes betűk támogatásához, a hívó nevének kijelzéséhez, valamint a megszámlálhatatlan mennyiségű egyedi watchface (óraszámlap) cserélgetéséhez kevés lesz a hivatalos Mi Fit app. A gyárilag az órán és az alkalmazásban lévő számlapok közül személy szerint elég kevéssel voltam kibékülve esztétikai értelemben, de ez már tényleg csak ízlés dolga.

Az órakezelése egyszerű, a főképernyőn lefelé söpörve a ne zavarjanak mód (DND) kapcsolható be, azonnal, illetve automata állásba, amikor is az óra észleli, ha elaludtál és automatikusan letiltja az értesítéseket. Felfelé húzott gesztussal az értesítéseket, az ujjunkat jobbra húzva az időjárást találjuk, balra elhúzva pedig az alkalmazások közül választhatunk.

Funkciók tekintetében kiemelt szerepet kapott a lépésszámláló. Alapértelmezetten 8000 lépés van beállítva napi teljesítendő célként, de ez persze módosítható. Ha megvan a napi lépésszám, akkor értesít minket és azonnal világgá is kürtölhetjük a közösségi médiákban, mert az annyira (nem) fontos! A GPS + GLONASS támogatásnak köszönhetően nem kell telefont magunkkal vinnünk az útvonal rögzítéséhez. Sporttevékenység megkezdésekor automatikusan elindul a GPS, de ezt a számlapon megjelenő ,,Skip” feliratra bökve ki is hagyhatjuk, ilyenkor nem lesz a nyomvonal rögzítve. A pozíciószerzés 20-30 másodperc alatt megtörténik, a GPS az útvonalat pontosan rögzíti. A Google Fit appal szépen együtt dolgozik a Huami által fejlesztett Mi Fit. Jó szolgálatot tesz a geomágneses szenzor (iránytű), légnyomás-szenzorral (barométer) és a tengerszint feletti magasság kijelzésével megtámogatva.

Az alváskövetéshez háromtengelyes gyorsulásmérő és optikai pulzusszenzor áll rendelkezésre. A készülék érzékeli, ha elaludtunk, és folyamatosan monitorozza az alvási ciklusainkat. Rögzíti az elalvás, a felébredés időpontját, és az ébren töltött időt, lényegesen leegyszerűsítve, mély és könnyű alvási ciklusra bontva. Jópofa megoldás, hogy összehasonlítja a többi felhasználóval az alvási időnket és pontozza is azt. Ijesztő egy 24 órás szolgálat után rendszeresen 33 pontot kapni, és azt olvasni, hogy ,,az emberek 99%-a jobban aludt, mint ön”. Az alvás egyébként 90-120 perces alvásciklusokból épül fel, melyek ötször ismétlődnek, öt fázisban, két alvástípus, a NREM (szemmozgás nélküli) és a REM (gyors szemmozgásos) alvás szerint, egy éjszaka folyamán. Természetesen ilyen szintű alvásdiagnosztika csak alváscentrumokban, speciális eszközökkel valósítható meg.

A készülékbe épített optikai pulzusmérő szenzor fotopletizmográfiai (PPG) módszerrel méri a viselő pulzusát, vagyis a zöld fénnyel megvilágított bőr alatti erekben áramló vér sebességéből kalkulálja a pulzust. Nyugalmi pulzus mérésekor az értékek pontosak voltak, ezt egy hitelesített vérnyomásmérővel teszteltem. Figyelembe kell venni, hogy a PPG módszer esetén korlátozott penetrációs mélységgel kell számolni, azaz inkább a felszíni véredények méréséről van szó, amelyek érzékenyek a bőr hőmérsékletére. Futópadon történő futáskor, ahogy növekedett az intenzitás, úgy romlottak az eredmények, ezt egy Polar mellkasöv pulzusmérővel néztem, amely az EKG-val egyenértékű pulzusszámjeleket küldött a pad LED kijelzőjére. Az eltérés 5-10% volt, ezen csodálkozni nem kell, ez technológia ennyit tud, órától függetlenül. A pulzusérzékelés lehet 24 órás, csak alvás közben működő, vagy akár ki is kapcsolhatjuk. Az érzékelési gyakoriság 1, 10 vagy 30 perc között állítható.

Az alkalmazásértesítések esetében, ha angol nyelven használjuk a mobilunkat, értelemszerűen ékezetes karakterek nélkül, akkor minden frankó lesz. A már említett harmadik féltől származó alkalmazásokkal, a hívó nevének kijelzése és a speciális karakterek megjelenítése, amelyeket egyébként kérdőjellel helyettesít, megoldható. Minden értesítés, amit beállítunk, megtekinthető az órán, de megválaszolni nem tudjuk őket, ahogyan a bejövő hívást is csak némítani vagy elutasítani lehet. Hangszóró híján csak rezgéssel értesít minket.

Az eseményemlékeztető hasznos, csakúgy, mint az egyénileg beállítható tétlenségi figyelmeztetés, amely szól, hogy ideje egy kis mozgásnak. Az ébresztő funkció szuper, nem kell a telefon csörömpölésével a családot felkelteni.

Az óra meghajtásáról gondoskodó hardverről hivatalos információ nincs, meg nem erősített források szerint a Pace-ben használt, 1,2 gigahertzes, kétmagos chipsetre bízták a feladatot. A Bluetooth 4.0-s adatkommunikációs szabvány egészen biztos, hiszen ezen keresztül kapcsolhatjuk az egyedi, zárt rendszerrel rendelkező Bip-et a telefonunkhoz. A kapcsolat egyébként stabil, ha a két eszköz egymástól 10-15 méternél távolabb kerül, megszakad, de amit hatósugáron belülre kerülünk, villámgyorsan felépül a kontaktus.

A 45 napos üzemidő csak a felhasználókat kábító marketinganyagban létezik. Nálam folyamatosan jönnek az értesítések, 10 percenként méri a pulzusomat, napi 20-30 perc séta, futás vagy kerékpározás, állandó alvásfigyelés és egyedi számlapok használatával naponta 5-8%-ot csökkent a töltöttség. Tudni kell azonban, hogy a nem gyári számlapok a másodperc kijelzésével megspékelve sokkal jobban merítik a 190 mAh kapacitású, Lithium-Polymer akkumulátort. Ha megelégszünk az alapértelmezetten rendelkezésre álló 21 darab számlap egyikével, akkor a másodperc kijelzése esetén 4%, nélküle 3%-ot merül naponta a kicsike. Az én használati szokásaimmal, számlaptól függően, 13, 20 vagy 26 naponként volt szükség a töltésre, az órát 20%-ig merítve. A feltöltés, 20-ról 100%-ra 120 percet vett igénybe. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy az alacsony áramfelvételű eszközöket, headseteket, aktivitásmérőket biztonságosan tölteni csak a számítógép USB portjáról, vagy külső akkumulátorról lehet. A Xiaomi Power Bank esetében a bekapcsoló gombot kétszer megnyomva indul a kétórás, alacsony áramerősségű töltési periódus.

Mit kapunk a pénzünkért?

A Xiaomi Huami Amazfit Bip Lite nagyon kényelmessé tette a mindennapokat. Nem kell előbányászni a mobilt, ha érkezik egy értesítés vagy hívás, elég ránézni az órára és csak a fontos dolgok esetén reagálni rá. Az óra remek társ a testmozgásban, a sportosabb, egészségesebb életmód kialakításában. Végül, de nem utolsósorban, élőben sokkal jobban néz ki, mint a promóciós fotókon.

A Xiaomi Huami Amazfit Bip Lite a geekbuying német raktárból elérhető, a rendelés leadásától számított negyedik munkanap után már meg is érkezett. A HUAMIBIPDE kupon használatával, a szállítással megnövelt végső ár 84 USA dollár, ami 22 ezer forint.

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Kastély Béla

A jövő mindig attól függ, hogy mit teszünk meg a jelenben.

NapiDroid