Xiaomi Mi Band 2 okoskarkötő teszt

38

Pár hete mutatták be a régóta várt Xiaomi Mi Band 2-t, amit szerencsére viszonylag hamar le is tudtunk tesztelni. A tapasztalatokat alább olvashatod.

Előzmények, történet

A Xiaomi 2014 júliusában mutatta be a Mi Band okoskarpántot, azaz nagyjából 2 éve, és az eszköz hamar óriási siker lett. 2015 első negyedévére a viselhető kütyük piacának második legnagyobb szereplőjévé vált a Xiaomi úgy, hogy mindössze egyetlen ilyen terméke volt. Tavaly novemberben érkezett a Mi Band 1S, ami az alap modellhez képest pulzusmérőt is kapott, ekkorra egyébként már 10 milliónál is több Mi Band tulajdonos volt világszerte. Múlt hónapban pedig végre bemutatták a Mi Band 2-t.

Csomagolás, tartozékok

Xiaomi-Mi-Band-2-NapiDroid-01

A Mi Band 2 egy kisméretű, egyszerű dobozban érkezik, amiben csak a legszükségesebb tartozékokat találjuk. A készüléken és a különálló szíjon kívül mindössze egy töltőkábelt és egy kínai nyelvű használati útmutatót kapunk, de másra nem is igazán lesz szükségünk.

Nézd meg rövid bemutató videónkat!

Külső

Xiaomi-Mi-Band-2-NapiDroid-03

A Mi Band 2 legfontosabb része a mag, ami egy apró, kapszulaszerű kütyü. A tetején találunk egy OLED kijelzőt, valamint egy kapacitív érintőgombot, oldalt van a töltő csatlakozója, alul pedig a pulzusmérő.

Xiaomi-Mi-Band-2-NapiDroid-02

A Mi Band 2-höz egy egyszerű, fekete szilikonszíj jár, ami könnyű, kényelmes, a mérete pedig természetesen testre szabható. A korábbi modellnél nem egyszer előfordult, hogy egy rossz mozdulatnál kiesett a mag, itt viszont kicsit biztosabbnak tűnik, szorosan bepattan a helyére, valószínűleg hosszabb távon is tartós lesz, bár ez csak idővel derül majd ki.

Xiaomi Mi Band vs Mi Band 2

Xiaomi Mi Band vs Mi Band 2

A fémkapocs is megfelelő, biztosan tartja az eszközt a csuklónkon, nem kell attól félni, hogy kiakad és leesik.

Xiaomi-Mi-Band-2-NapiDroid-08

A szíj egyébként bármikor lecserélhető lesz a későbbiekben, a korábbi Mi Bandekhez is rengetegféle színű és anyagú karpántot lehet kapni különböző gyártóktól.

Xiaomi-Mi-Band-2-NapiDroid-09

A Xiaomi Mi Band 2 nagy előnye, hogy IP67-es tanúsítványt kapott, azaz por- és vízálló. Kézmosásnál, zuhanyzásnál egyáltalán nem kell félteni a készüléket, és elvileg akár víz alá is meríthető.

Nem esett még szó a kinézetről, ami ugyebár elég szubjektív, de nekem nagyon tetszik a Mi Band 2. A dizájn egyszerű és minimalista, de összességében egy divatos, sportos kütyüről van szó, ami szinte bárkinek a csuklóján jól mutat.

Kijelző

A Mi Band 2 egyik legnagyobb újítása az elődökhöz képest az OLED kijelző. Ez monokróm, és elég kicsi (0.42 col), de a célnak tökéletesen megfelel. Tudja mutatni az órát, a megtett lépéseket, a megtett távolságot, az elégetett kalóriákat, a pulzust és az akkumulátor töltöttségét.

Xiaomi-Mi-Band-2-NapiDroid-05

A kijelző teljesen egybeolvad a Mi Band 2 fekete előlapjával, ami így meglehetősen jól néz ki. A fényerő közepes, és sajnos nem állítható. Valamennyire napsütésben is látszik a megjelenítő, de kicsit halvány, ilyenkor jól jönne több fényerő, de akkor meg már éjszaka lenne sok, tehát összességében azért rendben van a dolog.

Xiaomi-Mi-Band-2-NapiDroid-04

A fényes fekete előlap sajnos gyűjti az ujjlenyomatot, szinte mindig maszatos, de ez azért annyira nem feltűnő, együtt lehet vele élni. Azt nem tudom, hogy mennyire karcolódik könnyen, de lehet hozzá kapni üvegfóliát, ha valaki biztosra szeretne menni, bár szerintem ez ront a kinézeten.

Beüzemelés

A Mi Band 2 beüzemelése nagyon egyszerű. Töltsük le a Mi Fit nevű alkalmazást, aminek az angol nyelvű verziója a Play Áruházban is megtalálható. Fontos, hogy Android 4.4-es vagy frissebb rendszerű mobil kell hozzá. Ezután indítsuk el az appot, majd lépjünk be a Xiaomi fiókunkkal. Ha nincs ilyenünk, akkor itt lehet regisztrálni az email címünk vagy a telefonszámunk megadásával.

Mi-Fit-2-Play

Ezután az alkalmazás segítségével párosítani tudjuk az eszközt Bluetooth kapcsolaton keresztül, és nagyjából meg is vagyunk.

Funkciók, használat

Óra

Ez az egyik legalapvetőbb funkció, de már csak azért is érdemes kiemelni, mert az elődök nem váltottak ki egy karórát, a Mi Band 2 viszont már igen. Ha felemeljük a karunkat, akkor automatikusan felvillan a kijelző és mutatja az időt, ami elég hasznos lehet.

Xiaomi-Mi-Band-2-NapiDroid-12

Értesítések

Egész sok mindenről kaphatunk értesítést a Mi Band 2 segítségével. A karkötő rezegni kezd, ha hívásunk van, ez jól jöhet például, ha le van némítva a mobilunk. Az is beállítható, hogy mennyi késleltetéssel jelezzen a készülék (3-30 másodperc). Hasonlóképpen az SMS-ekről is értesít minket a karkötő, ha bekapcsoljuk ezt a lehetőséget.

Mi-Fit-2-screen-01

Ezeken túl bármilyen alkalmazásnál bekapcsolhatjuk (Messenger, Gmail, stb.) a jelzést, azaz teljes mértékben testre szabható, hogy mikor rezegjen a Mi Band 2. Arra viszont senki se számítson, hogy ezen fogja elolvasni az üzeneteit, még a hívó felet sem jelzi ki az eszköz. Hívásnál egy telefon ikon jelenik meg például, az alkalmazások értesítéseinél pedig egy “app” jel.

Van mozgásemlékeztető funkció, ami annyit jelent, hogy ha egy bizonyos ideig tétlenek vagyunk, akkor felhívja a figyelmünket a kütyü, hogy ideje lenne mozogni valamit.

Hasznos lehet még a “Do not disturb”, azaz “Ne zavarjon” opció, ezzel beállíthatjuk, hogy egy bizonyos napszakban, időszakban (pl. este 8-tól reggel 6-ig) ne jelezzen a karkötő.

Fitnesz

Mivel egy fitneszkarkötőről van szó, így nem meglepő, hogy kapunk egy rakat ehhez kapcsolódó lehetőséget. Az Mi Band 2 alapértelmezetten méri például a megtett lépéseket, a távolságot, kiszámítja az elégetett kalóriákat, és beállíthatunk egy napi célt (lépésszám), amit ha elértünk, jelez a készülék.

Mi-Fit-2-screen-02

Az aktivitásunkkal kapcsolatos adatokat természetesen eltárolja az alkalmazás, amiből mindenféle statisztikákat tudunk lekérdezni. Napi, heti vagy havi bontásban is láthatjuk a mozgásunkat, és így a fejlődést is nyomon lehet követni.

Pulzusmérő

A Mi Band 2-t pulzusmérővel is ellátták, elég csak a gombbal megkeresni a funkciót, és máris indul a mérés. Az eredmény viszonylag pontos, de sok múlik azon, hogy hol és hogyan ér a csuklónkhoz a szenzor.

Xiaomi-Mi-Band-2-NapiDroid-07

A mért pulzust azonnal kijelzi a karpánt, és minden adatot eltárol a mobilos alkalmazás.

Alvásfigyelés, ébresztés

A Xiaomi Mi Band 2, hasonlóan a korábbi modellekhez, figyelemmel kíséri az alvásunkat. Másnap visszanézhetjük, hogy pontosan mennyit aludtunk az éjszaka, és ebből mennyi volt mély alvás. Egy grafikonon láthatjuk az alvási ciklusokat, ami azt is jelzi, ha esetleg felkeltünk az éjjel.

Mi-Fit-2-screen-03

Természetesen van ébresztési lehetőség is, sokkal kellemesebb a rezgő karperecre ébredni, mint egy óra csörgésére vagy a telefonunk hangjára. Ráadásul ez rendkívül diszkrét, csak mi ébredünk fel rá, aki mellettünk van, az nyugodtan aludhat tovább.

Mi-Fit-2-screen-04

Amit viszont nagyon sajnálatos, hogy kivették az egyik legkirályabb funkciót a Mi Fit alkalmazás új verziójából. Az intelligens ébresztésről van szó, ami annyit jelent, hogy egy bizonyos időpont előtt akkor ébreszt a karkötő, amikor a legéberebbek vagyunk, így sokkal kipihentebben kelhetünk fel. Én ezt nagyon szerettem, a Xiaomi azonban valamiért eltüntette ezt a lehetőséget, és nem csak a Mi Band 2-nél nem érhető el, hanem a korábbi Mi Bandeknél sem, ha az új, frissített Mi Fit appot használjuk.

Megjegyzés: A főbb funkciókat igyekeztem bemutatni, de biztosan maradt ki néhány dolog.

Beállítások

Az alapvető beállítási lehetőségeket a Mi Fit appban találjuk. Megadhatjuk, hogy melyik kezünkön hordjuk a karpántot, testre szabhatjuk, hogy miket mutasson a kijelző, és ki tudjuk kapcsolni az óra automatikus felvillanását. Természetesen az értesítések is beállíthatók (miket jelezzen a karkötő), de erről már volt szó korábban.

Mi-Fit-2-screen-07

Jó hír, hogy a Mi Band 2 szoftverét folyamatosan frissíti a Xiaomi, és ezt a mobilos alkalmazás magától elvégzi, ha Wifire vagyunk csatlakozva.

Üzemidő

Xiaomi-Mi-Band-2-NapiDroid-15

A Mi Band 2 egy apró, 70 mAh-s akksit kapott, de az energiatakarékos működésnek hála akár 20 napot is kibír egy töltéssel a gyári adatok szerint. Még nincs nálam ennyi ideje az eszköz, de úgy gondolom, hogy teljesen reális ez az üzemidő, nagyjából 2 naponta merül 10%-ot a készülék.

Mi-Fit-2-screen-05

A töltés megoldása megegyezik az elődökével, a magot bele kell csúsztatni a dokkolós töltőbe.

Xiaomi-Mi-Band-2-NapiDroid-16

Összegzés

A Xiaomi Mi Band 2 szerintem egy remek készülék lett, méltó utódja az eredeti modellnek. A főbb funkciók nem változtak, de a kijelző egy hatalmas plusz, emiatt valószínűleg megéri váltani az elődökről. A kinézet modern és divatos, megmaradt a vízállóság, és továbbra is remek az üzemidő. Egyedül az intelligens ébresztést sajnálom, de ez az alkalmazásból tűnt el, a Mi Band 2 valószínűleg támogatná.

Xiaomi-Mi-Band-2-NapiDroid-06

Már csak egy valami van hátra: az ár. Szerencsére egyáltalán nem lett drága a Mi Band 2, jelenleg 40-45 dollár körüli áron kapható, és ennyit szerintem simán megér. Mi a TinyDeal webáruháztól kaptuk a készüléket, itt tudod megvásárolni.

Ha bármit hozzátennél a témához, vagy kérdésed van, nyugodtan írd meg kommentben.

Hogy tetszik a Mi Band 2?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid