Xiaomi Mi Band 4 teszt – Sokat fejlődött a legnépszerűbb okoskarkötő!

0

A Xiaomi Mi Band 4-et (vagy nemzetközi nevén Mi Smart Band 4-et) még csak nemrég mutatták be, és mivel tudjuk, hogy sokan kíváncsiak rá, igyekeztünk a lehető leghamarabb beszerezni tesztelésre. A kütyü szerencsére nagyon gyorsan meg is érkezett, nézzük, hogyan teljesít a mindennapok során!

Doboz, tartozékok

A Xiaomi Mi Band 4 egy lapos, fekete és fehér színű dobozban érkezik, amelyen természetesen látható maga az eszköz képe, és néhány fontosabb adat, információ.

Kibontás után rögtön a karkötő fogad minket, amihez nem jár túl sok minden, kapunk egy töltőt (USB kábel+bölcső), valamint egy többnyelvű használati útmutatót, amelyben van többek között angol és német leírás is, mivel ez egy nemzetközi verziós készülék.

Külső

A Mi Band 4 alapvetően rettentően hasonlít az elődjére, a méret nem igazán változott, olyannyira, hogy a szíj kompatibilis az előző generációval (hurrá!). Ami elsőre leginkább szembetűnő változás (kikapcsolt kijelzőnél), hogy az előlap nem lett annyira lekerekített, kevésbé csepp alakú az egész. Nekem ez a Mi Band 3-ban pont nem annyira tetszett, úgyhogy személy szerint örülök ennek az apró módosításnak, így egy kicsit talán elegánsabb lett a forma.

A kijelző egyébként nagyobb lett, és színes is, de erről majd a következő pontban írok bővebben, maradjunk most az egyéb külsőségeknél. Az érintőgomb ezúttal nem süllyesztett, csak egy apró kör jelöli, vagyis az előlapi rész teljesen sík, leszámítva persze a hajlított széleket.

Van némi változás a hátlapon is, megújult a pulzusmérő szenzor, ám ami talán szembetűnőbb, hogy a töltőcsatlakozó oldalról hátra költözött. Ez mondjuk a fémallergiásoknak nem feltétlenül jó hír, de végül is süllyesztve van, szóval nem igazán érintkezik a bőrrel. A ház anyaga egyébként polikarbonát, és teljesen vízálló a kütyü az 5ATM szabvány szerint, vagyis nyugodtan lehet vele úszni, strandolni. Ezt alaposan le is teszteltem, semmi baja nem lett a kütyünek, sőt, még a 90+ fokos szaunát is bírta (bár erre már nincs hitelesítve, szóval csak saját felelősségre).

A szíj anyaga továbbra is TPU, nem változott az elődéhez képest, a töltőt viszont teljesen lecserélték, az eddigi becsúsztatós megoldások helyett most egy bölcsőszerű foglalatot kapunk. Sajnos a töltéshez továbbra is ki kell venni a készüléket a szíjból, de mondjuk 20 naponta egyszer ez nem annyira nagy tragédia.

A szíj mérete egyébként 12 fokozatban állítható, így egész vékony és egész vastag csuklóra is jó. A Mi Band 4 viselése igen kényelmes, pehelykönnyű az egész, egyáltalán nem zavaró, simán el lehet róla felejtkezni. Nekem éjszaka sem jelentett problémát, folyamatosan ezzel alszom, de a felső résznek azért van egy vastagsága, szóval ha ráfekszel, akkor már nyomhatja a kezedet.

Kijelző

Az egyik legnagyobb újítás a kijelző terén történt, a 0,95 colos AMOLED panel 40%-kal nagyobb, mint az előd esetében, a felbontása pedig 120×240 képpont, vagyis már egész jól el lehet rajta olvasni az értesítéseket, üzeneteket és a különféle adatokat.

A kijelző ezúttal színes lett, ráadásul gyönyörű, élénk, tehát a minőségére nem lehet panaszunk. Ami még remek hír, hogy javult a fényerő, már a 400 nitet is elérheti, ráadásul 5 fokozatban állítható, közvetlenül a karkötő menüjéből. A nagy kérdés persze, amire mindenki kíváncsi, hogy mennyire látható napsütésben. A legmagasabb fokozaton szerintem már egész jól olvasható nagyobb napfényben is, mindenképpen jelentős az előrelépés a Mi Band 3-hoz képest, de azért ne várjunk olyan fényerőt, mint amire mondjuk egy csúcsmobil képes. Automata fényerő opció sajnos nincs, de azt be lehet állítani, hogy estére lejjebb vegye, és mi adhatjuk meg, hogy pontosan mettől meddig.

A kijelző egyébként érintésérzékeny (kapacitív), vagyis nem csak egyetlen gombunk van a vezérlésre.

Hardver

Túl sok mindent nem lehet erről írni, de azért nézzük meg röviden, hogy mi található a Xiaomi Mi Band 4 belsejében! Kapunk először is egy 3 tengelyű gyorsulásmérőt és egy 3 tengelyű giroszkópot, amelyekkel az elődöknél sokkal pontosabban tudja érzékelni a kütyü a mozgást. Ezt használja a karkötő többek között lépésszámlálásnál, a különböző sporttevékenységek monitorozásakor, valamint alvásfigyeléskor is.

Kapcsolat terén pedig ezúttal már egy Bluetooth 5.0/BLE modemre vagyunk utalva, ami a legfrissebb verzió. Ezen kívül pedig annyit érdemes még megemlíteni, hogy kicsit erősebb lett a rezgőmotor.

Mi Band 4 beüzemelés, első lépések

A Xiaomi Mi Band 4 használatához a Mi Fit alkalmazást kell letölteni ami elérhető az Android 4.4+ és az iOS 9.0+ rendszerekre. Az app tud magyarul, és folyamatosan fejlesztik, egy rossz szavunk sem lehet rá.

A Mi Fit telepítése után be kell jelentkezni, ezt akár Google-fiókkal is megtehetjük. Ezután be kell állítani néhány alap adatot, a napi lépéscélt, majd kéri az alkalmazás, hogy párosítsunk egy eszközt. Itt természetesen a Karkötő opciót kell választani, majd meg is indul a párosítás folyamata.

Először be kell kapcsolni a Bluetooth-t a telefonon, ha eddig nem tettük volna meg, majd az app megkeresi a Mi Band 4-et. Ha megtalálta, akkor a karkötőn is meg kell erősíteni a csatlakozást egy érintéssel, és kész is vagyunk.

Ezután még valószínűleg frissülni fog a Mi Band 4 szoftvere, és ha ez befejeződött, akkor meg is kezdhetjük a használatot, illetve a további testreszabást. Alapértelmezetten nagyon sok fontos funkció ki van kapcsolva (hívások jelzése, alkalmazásértesítések, stb.), ezeket egyesével engedélyezni kell az első alkalommal.

Menürendszer, használat, funkciók

Maga a Mi Band 4 menüje angol, de igazából nem sok szó van benne, és a főbb elemek ikonokkal is jelezve vannak, szóval ez egyáltalán nem zavaró. Az alkalmazás pedig tud magyarul is, így a különféle beállításokat angol tudás nélkül is el tudjuk végezni mobilról.

A menü kezdőoldala természetesen az órakép, ami vagy a kijelző alatti gomb megérintésével, vagy a karunk felemelésével aktiválható, utóbbit az alkalmazásban kell beállítani. A karkötőn alapértelmezetten 3-féle óratéma van, a Mi Fit-en keresztül azonban továbbiakat tölthetünk le rá, és jelenleg közel 50 dizájnból választhatunk. Ezekből persze sok a “gagyi”, de remélhetőleg folyamatosan bővítik majd újabbakkal a kínálatot.

Az óraképről oldalra húzva az ujjunkat rögtön a zenevezérlés funkció jön elő, vagyis azonnal el lehet érni, nem kell a menürendszerből kikeresni minden egyes alkalommal. Ez remekül működik mindenféle zenés vagy videós alkalmazással (pl. Spotify, YouTube). A következő lehetőségek vannak: hangerő állítás, lejátszás indítása/megállítása és szám léptetése előre/hátra.

Ha pedig nem oldalra, hanem fel vagy le húzzuk az ujjunkat az óraképen, akkor a fő menüpontok között tudunk váltani, amelyek a következők (magyarra fordítva):

  • Státusz: kiírja az aznapi aktivitásadatokat (lépések, kalória, távolság, stb.).
  • Pulzusmérő: innen tudunk manuális pulzusmérést indítani.
  • Edzés: 6-féle választható edzésmód (ezekről még lesz szó lentebb).
  • Időjárás: a telefonról szinkronizált időjárásadatok (aktuális + előrejelzés több napra).
  • Értesítések: itt tudod elolvasni az üzeneteket, értesítéseket.
  • Egyéb: elég sok minden van itt (ne zavarjanak mód, ébresztő, zenevezérlő, stopper, időzítő, telefon kereső, némítás, órakép állítás, beállítások).

Nincs fölöslegesen sok lehetőség, és a fontosabb dolgok gyorsan elérhetők. Egyébként az egyes menüpontok sorrendje állítható az appon keresztül, és ki is lehet venni, amire nincs szükséged.

Mivel rengeteg a funkció, ezért nem szeretném mindet részletesen bemutatni, de néhányról azért érdemes szót ejteni. A zenevezérlés már volt, nézzük a többit!

Hívások, értesítések kijelzése

A Xiaomi Mi Band 4 rezgéssel jelez a bejövő hívásoknál (ha be van kapcsolva ez a funkció). A kijelzőn (elméletileg) látható a hívó fél neve, és van lehetőség a hívás elutasítására, illetve a jelzés némítására is közvetlenül a karkötőről. A nevet mondjuk nálam valamiért nem írta ki hívásnál, csak annyit, hogy “Incoming call”, ennek az okára még nem sikerült rájönnöm.

Természetesen megjelennek az SMS-ek és az alkalmazásértesítések is. Az értesítéseknél általában látszik az app neve vagy ikonja, üzeneteknél a feladó neve, valamint a szöveg is, ha pedig több sor van, mint ami kifér a képernyőre, akkor görgetni is lehet. Az ékezetes betűk megjelenítése még nem tökéletes, nem mindet ismeri, de ezt minden bizonnyal javítják majd frissítéssel.

Egész napos aktivitásmérés, alvásfigyelés

Ezek manapság alap funkciók, de azért ejtsünk róluk pár szót röviden. A Mi Band 4 ugyebár automatikusan követi az egész napos mozgást, és mindent elment, így később visszanézhetjük, hogy mikor mennyit mozogtunk (lépések, kalória, stb.).

Az alvásfigyelés mindig is a Mi Band karkötők erőssége volt, így természetesen a legújabb kiadás is remekel ezen a téren. Az alkalmazáson keresztül láthatjuk, hogy mikor mennyit aludtunk, ebből mennyi volt a mély és a könnyű alvás, mikor ébredtünk fel az éjszaka és hasonlók. Remek statisztikákat vezet az app, és ajánlásokat is tesz a jobb alváshoz.

Sportmódok, pulzus

A főmenüben a “Workout” ikonra kattintva megjelenik a 6-féle választható sportmód, ezek a következők: kinti futás, futógép, kerékpár, séta, kondi és úszás. Nyilván ezeken kívül mást is lehet vele mérni, ilyenkor válasszuk azt, ami a legközelebb áll a tervezett tevékenységhez.

GPS ugyebár nincs a Mi Band 4-ben, de ezt leszámítva minden fontosabb dolgot rögzít mozgás közben, többek között a lépésszámot, az elégetett kalóriamennyiséget, és természetesen a pulzust is nézi folyamatosan. A sportmódot lehet szüneteltetni is edzés közben, illetve ha végeztünk, akkor ki kell lépni belőle, és mentésre kerülnek az adatok, amiket utána mobilról is visszanézhetünk.

Alapvetően jól működnek ezek, a pulzusmérő is egészen pontos, de az egyik leginkább beharangozott újítás, az úszás monitorozása egyelőre nálam nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Elvileg felismerné a karkötő az úszásnemet, valamint számolja a megtett távot az előre beállított medencehossz alapján, de az esetemben egyiket sem találta el, igaz, még csak egyszer volt alkalmam letesztelni. A jó hír, hogy a szoftver még nagyon friss, egész biztosan csiszolni fognak rajta a közeljövőben.

A pulzusmérő egyébként akár egész nap is mérhet, nem csak edzéskor, ezt az appon keresztül tudjuk beállítani. Lehet olyat is, hogy csak nappal, vagy akár éjszaka is, illetve megadhatjuk, hogy nap közben mettől meddig mérjen, és a gyakoriság is beállítható (1, 5, 10 vagy 30 perc). A figyelmeztetést is be tudjuk kapcsolni, ilyenkor a karkötő jelez, ha egy bizonyos érték fölé megy a pulzusunk.

Egyéb okosságok

A Xiaomi odafigyelt a felhasználói visszajelzésekre, és számos olyan dolgot beletettek a Mi Band 4-be, amiket az elődökből sokan hiányoltak. Ilyen például a stopper és az időzítő, amiknek azért bőven van helye egy fitneszkarkötőn. Csak kiválasztjuk a menüből a kívánt funkciót, az időzítő esetében beállítjuk, hogy mennyiről számoljon vissza, majd indíthatjuk is.

Az ébresztő még mindig az egyik kedvenc apróságom, nagyon praktikus és kellemes, amikor nem valamilyen csörgésre kelsz, hanem csak rezeg a kezeden a karkötő, ráadásul így csak te ébredsz fel, aki veled van, az nem. Van szundi funkció is, és a kütyüről közvetlenül is tudjuk ki- és bekapcsolni az appban előre beállított ébresztési időpontokat.

Van még egy “Screen Lock”, vagyis képernyőzár funkció, ezt bekapcsolva egy felfelé történő ujjhúzással tudjuk feloldani a kijelzőt, mondjuk személy szerint ennek nem sok értelmét láttam.

Beállítások

A Mi Band 4-en közvetlenül is el tudunk végezni néhány fontos beállítást. Ilyen például a kijelző fényereje, a képernyő lezárása, illetve van újraindítási és gyári visszaállítási lehetőség.

Van továbbá “Ne zavarjanak” mód (DND), némítás, a már említett ébresztők ki- és bekapcsolása, valamint tudjuk módosítani az óraképet (Band display), amiről szintén volt már szó.

Az alkalmazáson belül pedig rengeteg egyéb opciót kapunk, ezeket nem sorolnám fel, az alábbi képernyőképeken sok minden látszik.

Üzemidő

A Mi Band 4 az elődjétől egy kicsit nagyobb, 135 mAh kapacitású akkumulátort kapott, de a funkció is több lett, a kijelző pedig nagyobb, így változatlan, 20 napos üzemidőt ígér a Xiaomi. Ez egyébként teljesen reális is, átlagos használattal valószínűleg simán összejön ennyi. Érthető okokból ezt még nem tudtam teljesen letesztelni, de 10 nap után még 50% fölött volt az aksi.

Xiaomi Mi Band 4 verziók: kínai, Global, NFC-s…

Érdemes néhány szót ejteni arról is, hogy milyen változatokban érhető el a Mi Band 4. Alapvetően van egy kínai belpiacos verzió, illetve egy olyan kiadás, amit a nemzetközi felhasználóknak készítettek, ez utóbbi Global vagy International néven fut a legtöbb webshopban (hivatalosan pedig Xiaomi Mi Smart Band 4).

A cikkben a hivatalos nemzetközi verzióról van szó, de elvileg a kicsit olcsóbb kínai modell is teljesen megegyező (mindkettőn van angol menü), az eltérés a csomagolásban és a használati útmutatóban van. Ennek ellenére ha teheted, inkább a Globalt érdemes venni.

Az NFC-s kiadásból csak olyan van, amit a kínai piacra szántak, ez valószínűleg nem is lesz kapható máshol hivatalosan. Persze be lehet rendelni külföldi oldalakról, de a fizetés úgysem fog működni vele nálunk. Illetve létezik még egy limitált Bosszúállók kiadás is, de ez szintén csak Kínában kapható.

Összegzés

Kétségtelen, hogy a Xiaomi Mi Band 4 sokat lépett előre az elődjéhez képest, és összességében egy remek kütyü lett. Kaptunk egy méretesebb, színes érintőkijelzőt, aminek nagyobb a fényereje, fejlettebbek lettek a szenzorok, és érkezett egy rakat új funkció, amiket sokan hiányoltak korábban. Az ár pedig továbbra is rettentően kedvező, már 10-12 ezer Ft környékén be lehet szerezni a kütyüt, ami nem pénz érte. Ja, és az üzemidő továbbra is kiváló, ami szintén nem utolsó szempont.

Persze vannak ennél fejlettebb viselhető kütyük, amelyekben például már GPS is van, de ezek általában drágábbak is, és a legtöbbször nagyobbak, nehezebbek. A Mi Band 4 egy pehelykönnyű kiegészítő, ami az árához és a méreteihez képest nagy tudással bír, és minőségre is kifogástalan.

Mivel ennyire olcsó, szinte bárkinek ajánlható, a korábbi Mi Band verziók tulajdonosai is elgondolkozhatnak a cserén, és a teljesen új belépők is örömüket lelhetik benne. Persze az is igaz, hogy mára hatalmas lett a kínálat, van bőven alternatíva, de akinek tetszenek a Xiaomi termékei, az egész biztosan nem fog csalódni benne.

Hozzánk a GearVita jóvoltából jutott el a Mi Band 4 Global verziója, és kupont is kaptunk hozzá. Az YRMB4NP kóddal 35,99 dollárra csökken a vételár, ami durván 10.300 Ft, de erre még rájön az EU Priority Line szállítás, így olyan 11.900 Ft-ra jön ki. További részletek és vásárlás ezen a linken.

Neked hogy tetszik az új Xiaomi Mi Band 4?

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid