Az Android 10 az eddigi leggyorsabban terjedő verzió!

0

Egy frissen közzétett Google Developers Blog posztban az áll, hogy az Android 10 az eddigi leggyorsabban terjedő zöld robotos disztribúció. Persze ez nem egyik napról a másikra valósulhatott meg, számos intézkedés és újítás kellett ahhoz, hogy ez az eredmény megszülethessen.

A Google blogbejegyzésében jelent meg az alábbi ábra, amelyen jól látszik, hogy kifizetődtek a keresőóriás erőfeszítései a frissítések gyorsítására. Az Android 10-et futtató eszközök száma 5 hónap alatt elérte a 100 milliót, most pedig már 400 milliónál jár világszerte, vagyis sokkal gyorsabban terjedt, mint a korábbi verziók. És hogy mik is voltak ezek az erőfeszítések? Erről lesz szó az alábbiakban.

A keresőóriás az elmúlt években számos új gyakorlatot vezetett be annak érdekében, hogy felgyorsítsa a frissítést a gyártók számára. Amikor az Android Oreo rendszer volt terítéken, bemutatták a Project Treble-t, ami képes volt külön kezelni az Android rendszer magját, valamint azokat a különböző változtatásokat, amelyeket a gyártók utólag eszközöltek a szoftveren.

Amikor megérkezett az Android Pie, bemutatták a Developer Preview programot, amelynek segítségével a gyártóknak lehetősége nyílt tesztelni az új főverziókat jóval azelőtt, hogy megjelent volna.

Az Android 10 esetében a fontos újítás a Project Mainline nevet viseli, a segítségével a kritikus fontosságú applikációkat és a rendszer alkotóelemeit a Google Play Áruházon keresztül is frissíteni lehet. A Google ezen újítás révén volt képes 2 milliárd készüléket frissíteni az Exposure Notification API-val, amelynek az volt a célja, hogy kövesse a koronavírus-járvány terjedésének útját.

A Nougat rendszerrel érkezett “Seamless” frissítési metódus nem terjedt valami gyorsan, mivel kétszer akkora tárhelyet igényel, mit amekkora a rendszernek fenn van tartva. Ezzel a háttérben egy külön partícióra lehet letölteni és telepíteni a frissítéseket, amelyek akkor aktiválódnak, amikor az okostelefon vagy táblagép a legközelebbi alkalommal újraindul. Ennek van immáron egy új verziója, ami a “Virtual A/B” névre hallgat, ugyanerre képes, csak jóval kevesebb szabad helyet igényel a működése.

Miért is beszéltünk erről? Mert a Google a jövőben el fogja várni a partnereitől, hogy azok alkalmazzák ezt a megoldást, minden olyan mobil esetében, ami Android 11-et futtat, így sokkal gyorsabban el lehet majd juttatni a készülékekre az OTA frissítéseket. Az Android 11 nemrégiben kapta meg a második nyilvános bétáját, egy rakás fejlesztői előzetest követően, és ahogyan eddig tudjuk, az új zöld robotos rendszer hivatalosan szeptember 8-án debütálhat.

Forrás: GSMArena

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid