Amerikai szenátorok továbbra is szorgalmazzák a Honor tiltását

0

Rengeteg internetes és papíralapú médium is értekezett már a Huawei kereskedelmi tiltásáról, így aztán a kínai gyártó nehéz helyzetéről még az is tud, aki nem kifejezetten követi a telefonos híreket. A Huawei fejesei úgy voltak vele, hogy legalább a Honor brand meneküljön meg a szankciók elől, amelyen aztán tavaly túl is adtak. A márka azóta újra kereskedhet amerikai beszállítókkal, illetve az általuk fejlesztett szoftvereket is használhatják. De ahogyan eleinte, most sem hiszi el mindenki, hogy valódi tulajdonoscsere történt, sokak szerint ez nem egyéb, mint egy jogi trükk, és továbbra is követelik, hogy az USA kongresszusa ugyanabban az elbánásban részesítse a Honort, mint a korábbi anyacéget.

Az amerikai kongresszus bizonyos szenátorai úgy vélik, hogy a Honor egyáltalán nem egy független márka, továbbra is a Huawei bűvkörében van, és együttműködik a Kínai Kommunista Párttal és a kínai hadsereggel. Szerintük a brand tavalyi eladása valójában csak egy ügyes manőver volt, hogy a cég kikerüljön az amerikai szankciók hatálya alól, miközben továbbra is adatokat szivárogtathatnak a kínai vezetésnek. Ezek a hangok egyre többen vannak, és most összefogtak, hogy a jelenlegi elnököt, Joe Bident sürgessék, és a Honor minél hamarabb visszakerüljön a feketelistára. Az ezt indítványozó levelet már el is küldték az Egyesült Államok elnökének.

A kérelemben arra is felhívták a figyelmet, hogy jelenleg a Honor újra hozzáférést nyert amerikai technológiákhoz és alkatrészekhez is. A márka eladása pedig csak egy trükk volt, amivel a kínaiak kijátszották a kritikus exportellenőrzéseket. A Honor továbbra is nemzetbiztonsági veszélyt jelent az USA számára, és a kereskedelmi minisztérium tétlensége egyfajta precedenst teremthet arra, hogy meg lehet úszni az ilyesmit, azt üzeni az ellenséges erőknek, hogy az Egyesült Államok képességeinek vagy akaraterejének a végéhez ért – állítják a javaslat támogatói.

Mark Rubio szenátor, a Honor tiltásának egyik legfőbb hangadója

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Biden-kabinet hogyan reagál a kérelemre, de egyesek szerint a Honornak minden oka megvan a félelemre. A kereskedelmi tiltás, a feketelistára kerülés ráadásul most kétszeresen kellemetlen lenne a brand számára, hiszen hamarosan globális forgalomba kerül a Honor 50, méghozzá Google-szolgáltatásokkal, ráadásul a kínai piacon ismét a három legtöbb mobilt értékesítő cég közé tudtak kerülni.

Az amerikaiak ellenséges retorikája negatívan befolyásolhatja a Honor termékeinek Kínán kívüli értékesítését, arról nem is beszélve, hogy elvághatják a hozzáférésüket értékes hardveres és szoftveres komponensektől. Hogy mennyire független a Honor, nyilván nehéz meghatározni, de a legújabb értesülések szerint sokkal kevésbé, mint azt eddig sokan hitték.

Forrás: GizChina

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

Ricsi vagyok, a NapiDroid fordítóbotja. Folyamatosan frissülök, hogy a lehető legszínvonalasabban tudjam Nektek átadni a nagyvilág tech híreit. Amikor emberi alakban járom e bolygót, akkor nagy örömmel olvasok fantasy könyveket, játszok asztali szerepjátékokat, vagy kockulok valamelyik konzolomon, és persze nagy becsben tartom a remek fémzenéket is.

NapiDroid