Bluetti AC2A hordozható töltőállomás teszt – Kompakt és tartós megoldás!

0

Egy meglehetősen kompakt, de nagy tudású és sokoldalú akkumulátor állomás érkezett hozzánk tesztelésre, név szerint a Bluetti AC2A, ami egy friss, 2024-es modell. Ha valaki egy megbízható, könnyen hordozható áramforrást keres elérhető áron, akkor ez jó választásnak tűnik, de a lényeg úgyis a valós használat során derül ki, ezért nem is húzzuk az időt, nézzük meg, hogy mit tud ez a masina.

Néhány fontosabb jellemző elöljáróban (ezek a gyári adatok):

  • 300 W-os teljesítmény (ezt folyamatosan le tudja adni, huzamosabb ideig)
  • 600 W-os csúcsteljesítmény
  • 204,8 Wh kapacitás
  • Tartós és biztonságos LiFePO4 (Lítium-vasfoszfát) akkumulátor
  • 3000+ töltési ciklus után is megmarad a kapacitás 80%-a
  • UPS (szünetmentes táp) funkció
  • Telefonos appról is vezérelhető, felügyelhető
  • 5 kimeneti port (DC szivargyújtó, USB-C, 2xUSB-A, AC)
  • 2 bemeneti port (tölthető napelemről, autóról vagy konnektorról is az aksi)

Csomagolás, tartozékok

A Bluetti AC2A nem egy óriási eszköz, így egy viszonylag kis méretű dobozban érkezett, jól becsomagolva és kibélelve. Az akkumulátor állomást minden oldalról vastag habszivacs veszi körbe szállítás közben.

A készüléken kívül túl sok mindent nem kapunk, jár hozzá egy fali AC töltőkábel (adapter szerencsére nem kell, ez be van építve), egy napelemes DC töltőkábel, valamint némi leírás.

Külső, csatlakozók

Az AC2A egy egész kompakt méretű eszköz, mindössze 25 x 17,5 x 15,5 cm-es, és 3,6 kg-ot nyom a mérlegen. Nyilván nem arra való, hogy zsebben vagy táskában szállítsuk, de az ilyen típusú akkumulátor állomások között ez a legkisebb kategória.

A külső borítás természetesen műanyag, de a minőségibb fajtából, egy jól összerakott készülékről van szó, egyáltalán nem kelt olcsó érzetet. IP védettség nincs, ebben a kategóriában nem is szokványos, tehát vizes környezetben ne használjuk. Ha ilyesmit keresel, akkor az AC60 egy jó alternatíva lehet, ez is járt nálunk.

A legtöbb lényegi dolog elöl van, itt találjuk például a kijelzőt, ami egész jól látszik napsütésben is, és minden fontosabb adat leolvasható róla (töltöttség, kimeneti és bemeneti teljesítmény, lemerülésig hátralévő becsült idő, funkciók ikonjai, esetleges hibajelzések). Alternatívaként pedig ott a mobilos app, erről lesz még szó.

A portok több szekcióra vannak bontva. A bal felső sarokban találjuk a DC bemenetet, ezt napelemes töltéshez fogják a legtöbben használni, alatta pedig van egy DC kimenet (szivargyújtó, 12V/10A).

Középre kerültek az USB portok, van itt egy 100W-os Type-C, ami sok mindenre jó, akár laptopok töltésére is, illetve két normál USB-A van mellette, ezek nem gyorstöltők, 5V/2,4A-t, vagyis 12W-ot tudnak. Jobb oldat pedig az egyetlen 300W-os AC (230V-os konnektor) kimenetet találjuk, emögött természetesen tiszta szinuszos inverter dolgozik, és szükség esetén akár 600W is kipréselhető belőle Power Lifting módban.

Elöl találjuk még a készülék három gombját, van egy DC/USB kapcsoló, egy bekapcsoló gomb, valamint egy AC kapcsoló.

Két oldalt látható a hűtés rácsos nyílása, illetve jobb oldalt van az AC bemenet, amin keresztül konnektorról tölthető az akku, ehhez mindössze egy szokványos kábel kell.

Alul van négy gumitalp, fent pedig egy fogantyút is kialakítottak, ami megkönnyíti a szállítást.

Használat, tapasztalatok

A bekapcsoló gombbal kelthető életre az eszköz, majd aktiválni kell a DC/USB portokat és/vagy az AC konnektort, és már meg is kezdhetjük az áramvételezést, ami egészen addig tarthat, ameddig a 204,8 Wh-s telep le nem merül. A ténylegesen kinyerhető kapacitás persze ennél egy kicsit kevesebb, hamarosan lesz szó erről is.

Mivel az AC2A maximális teljesítménye nem annyira nagy, így az egyik fő felhasználási módja mindenképpen a különféle kütyük töltése lesz. Vezeték nélküli töltő nincs rajta, de egyébként szinte mindenféle eszközzel megbirkózik.

A 100 W-os Type-C porton keresztül mehet laptopok, tabletek és különféle telefonok töltése márkától függetlenül, próbáltunk többek között Apple, Samsung és Xiaomi kütyükkel is. A normál USB-A portok nem gyorstöltők, de ezek is jól működnek, használhatók mobilok és mindenféle egyéb eszköz töltésére, működtetésére. Alternatívaként pedig használható az AC konnektor is a telefonunk (vagy más készülékünk) gyári adapterével, így elérhető a maximális támogatott sebesség minden eszköz esetében (viszont valamivel több lesz a veszteség a konverzió miatt, ezért jobban megéri az USB portokról közvetlenül tölteni).

Egyetlen AC konnektor került a AC2A-ra, de ez a legtöbb esetben elég is lesz, hiszen nagy teljesítményű eszközöket úgysem visz el, illetve szükség esetén használhatunk elosztót. Alapesetben 300 W-ot tud leadni a masina, ezt huzamosabb ideig is tudja, de ha kicsit fölé megyünk, akkor még nem kapcsol le, illetve van egy úgynevezett Power Lifting mód, amivel egészen 600 W-ig tud működtetni különféle eszközöket.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy tölthetünk róla szinte bármit (pl. drón, porszívó vagy barkácsgép aksi), illetve kisebb háztartási és egyéb otthoni gépeket tudunk üzemeltetni, akár tévét, hűtőt vagy számítógépet is, illetve különféle lámpákat, ventilátorokat, routereket, stb.

A nagy teljesítményű eszközöket (mikró, vízforraló, sütő, nagyobb barkácsgépek) viszont már nem viszi el a Bluetti AC2A, nem erre való. Ilyesmire ott van például a 2000 W-os Bluetti AC200P, ami szintén járt nálunk. Egyébként nem történik baj akkor sem, ha ilyen eszközöket kötünk rá az AC2A-ra, egyszerűen lekapcsol az aksi.

A teljesítmény mellett egy másik fontos kérdés, hogy meddig tudjuk tölteni/működtetni az eszközeinket az aksiról. Bár az AC2A teljes kapacitása 204,8 Wh, ebből nekünk 172 Wh-t sikerült kinyerni az AC csatlakozón keresztül. A pontos érték sok mindentől függ, de ez nagyjából olyan 84%-os a hatékonyság, ami egyébként egy jó érték. Számolni kell ugyanis azzal, hogy van egy konverziós veszteség, egy készenléti fogyasztás, illetve nem is lehet teljesen 0%-ra meríteni az aksit, egy kicsit hamarabb lekapcsol, hogy hosszabb legyen az élettartama.

Az egyik tartósabb tesztet egy 3-4 éves asztali PC és egy 27 colos monitor kombinációjával végeztük. Irodai munkával, videózással és böngészéssel átlagosan 50 W körül alakult a teljes áramfelvétel, így 3+ órát lehet dolgozni az AC2A-ról. Ez nem tűnik soknak, de ha például szünetmentes tápnak használjuk, és csak áramszünet esetén kapcsol be, akkor életmentő lehet.

Fontos kiemelni, hogy az AC2A kimeneti csatlakozói töltés közben is működnek, vagyis egyszerre lehet tölteni, illetve vételezni is róla áramot.

A szünetmentes táp (UPS) funkcióról már volt szó. Teljesen feltöltött állapotban, ha áramforráshoz csatlakoztatjuk az AC2A-at, akkor a rákötött fogyasztók “kikerülik” az akkumulátort, és csak akkor állnak át erre, hanem megszűnik az áramellátás. Ez jól működik a gyakorlatban, nem kapcsolt ki a számítógép és a WiFi router sem, amikor lelőttük a hálózati áramot.

Az akkumulátor állomás sokszor teljesen hangtalan, túlzott melegedést pedig egyáltalán nem tapasztaltunk. Csak akkor lehet hallani a hangját, ha bekapcsol a két ventilátor, ezek nagyjából annyira zúgnak, mint egy átlagos (régebbi) asztali számítógép hűtése. Nem zavaró, el lehet lenni mellette.

Természetesen számos különböző védelemmel el van látva az AC2A. Túlzottan alacsony vagy nagy hőmérséklet, túlfeszültség, túlzottan alacsony feszültség, túlterhelés, illetve rövidzárlat esetén is automatikusan leáll.

A beállításokat egyrészt elérhetjük magán az eszközön, ehhez bekapcsolt állapotban egyszerre kell 2 másodpercig nyomva tartani a DC és az AC gombokat. Itt kapcsolható be többek között a Power Lifting mód. Alternatívaként pedig a mobilos appon keresztül is elvégezhetjük a beállításokat.

Mobilos app

Az AC2A mobilos funkcióihoz és beállításaihoz a BLUETTI app letöltése és telepítése szükséges, ez elérhető Androidra és iOS-re is. Az app használható regisztráció nélkül is, de érdemes lehet létrehozni egy saját fiókot. A kapcsolat az eszközzel Bluetooth-on keresztül jön létre, vagyis csak ennek a hatótávján belül lehet elérni és vezérelni.

Elsőként hozzá kell adni az AC2A-t az apphoz az “Add Device” opcióval, ehhez be kell kapcsolni a Bluetooth-t és a helymeghatározást is a telefonon/táblagépen. Ezután meg fog jelenni az aksi, ami a “My Devices” menüpontból lesz elérhető később.

Az eszközt kiválasztva látni fogjuk többek között, hogy mely portok aktívak, illetve mennyi az aktuális kimeneti és bemeneti teljesítmény. Az AC és a DC portokat tudjuk aktiválni és deaktiválni is, illetve kikapcsolható az eszköz.

A beállítások között pedig van még pár hasznos opció, állítható a töltési sebesség, ki- és bekapcsolható a Power Lifting mód, illetve az ECO módok, és az automatikus kikapcsolás idejét is testre lehet szabni tétlenség esetén (30 mp, 1 perc, 5 perc vagy soha). Van egyébként hasonló beállítás külön az AC és a DC portokra is az ECO módoknál (1, 2, 3 vagy 4 óra tétlenség után kapcsoljon le, és az is megadható, hogy mekkora áramfelvétel számítson aktív használatnak).

Fontos tudnivaló még, hogy ha kikapcsoljuk az eszközt akár az appal, akár manuálisan, vagy magától kapcsol ki, akkor megszakad a kapcsolat az alkalmazással, és bekapcsolni csak manuálisan lehet.

Töltés

A Bluetti AC2A oldalán található az AC töltő csatlakozó, ezen keresztül mindössze egyetlen szokványos kábellel, konnektorról akár 270 W-tal tölthető az akku. A teljes töltési idő Turbo módban durván 1 óra 15 perc, de már 45 perc után 80%-on lesz az akku. A normál (Standard) töltés az alapértelmezett, ezzel 2 óra egy teljes töltés (kb. 130 W), illetve van egy csendes (Silent) mód is lassú töltéssel, ami 4 órát vesz igénybe (ezek között az appon belül lehet váltani). Átmenő töltés esetén pedig 570 W is lehet a felvett áram, ilyenkor 270 W-tal tölt az akku, és további maximum 300 W-tal működtethetünk más eszközöket a konnektorról.

A DC bemeneti csatlakozón keresztül pedig mehet a napelemes töltés legfeljebb 200 W-tal, ilyenkor a töltési idő 1 óra 30 perc ideális esetben. Illetve mehet a töltés autós szivargyújtóról is szükség esetén, de ehhez már külön kell beszereznünk a kábelt.

Töltéskor természetesen a kijelző mutatja, hogy mennyit vesz fel az AC2A, illetve az alkalmazás is, ha be van állítva.

Mennyire lehet hosszú távú befektetés?

Egyelőre nincs több éves tapasztalatunk az AC2A-ról, mivel egy friss modellről van szó, de azért a rendelkezésre álló adatok alapján igyekszünk néhány infóval szolgálni. Hatalmas előnye ennek a modellnek, hogy LiFePO4 (Lítium-vasfoszfát) akkumulátor található benne, ami egy kifejezetten biztonságos és tartós megoldás. Az élettartama akár 4-5-szörös is lehet egy hagyományos Líthium-ion telephez viszonyítva.

A gyártói ígéretek szerint 3000 töltési ciklus (teljes lemerítés és feltöltés) után is megmarad a kapacitás legalább 80%-a, ha pedig nem mindig merítjük le teljesen és nem is töltjük mindig 100%-ra, akkor ez jóval több is lehet. Egy ilyen készüléket a legtöbben nem napi rendszerességű használatra vesznek, de még ezzel is simán benne lehet 8-10 évnyi üzem, és akkor még mindig csak ott tartunk, hogy 20%-ot csökkent a kapacitás. Ha pedig csak időszakosan használjuk, például áramszünet esetén, vagy szezonálisan egy nyaralóban vagy kempingezéskor, akkor akár jóval hosszabb időtartam is kihozható belőle. Amikor épp használaton kívül van, akkor annyit érdemes csinálni, hogy 3-6 havonta 80%-ig feltölteni, így tényleg minimálisra lehet csökkenteni a degradációt.

Összegzés, ár

A Bluetti AC2A egy kis méretű akkumulátor állomás, és ennek megfelelően nem a nagy kapacitás vagy teljesítmény miatt érdemes választani, sokkal inkább a hordozhatóságon, a tartósságon és a funkciókon van a hangsúly.

Mindenképpen előny a minőségi kivitel, a LiFePO4 akkumulátor-technológia, ami nem csak tartós, hanem biztonságos is, illetve az olyan extrák, mint az átmenő töltés, a szünetmentes táp (UPS) funkció vagy a mobilos app. A portok száma elfogadható, a 100 W-os Type-C különösen hasznos, de van két normál USB-A, egy szivargyújtó és egy AC is.

A 300 W-os teljesítmény nem sok, de kisebb fogyasztókhoz elég, és szükség esetén 600 W-ig is elmehetünk a Power Lifting móddal. A 204,8 Wh kapacitás (amiből kb. 170 Wh a kinyerhető) pedig leginkább kütyük töltésére, illetve az eszközeink rövidebb ideig történő működtetésére lesz elegendő.

Ezekkel a jellemzőkkel a Bluetti AC2A leginkább hordozható töltőállomásnak jó, illetve áramszünet esetére vészhelyzeti megoldásnak (kisebb fogyasztókhoz, akár szünetmentes tápként is) vagy áramellátás nélküli helyekre (nyaraló, kemping, sátras kirándulás). Egy napelemmel kombinálva egyébként akár huzamosabb ideig (hetek, hónapok) is megoldható róla az elektromos eszközeink (telefon, laptop, lámpa, stb.) töltése.

Az ára igazából teljesen megfizethető, valamivel 100 ezer Ft alatt kijön, és tartós vételnek ígérkezik, már csak az 5 év garancia miatt is, de ennél jóval hosszabb lesz az élettartama szerencsés esetben.

 

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid