Vámmentes (áfamentes) rendelési lehetőségek kínai webshopokból

0

Mivel rengeteg kérdés érkezik hozzánk a vámolással, a vámhatárokkal, és az áfa- illetve vámmentes rendelési lehetőségekkel kapcsolatban, ezért most igyekszünk összeszedni minden ezekkel kapcsolatos fontosabb tudnivalót, szabályt és kiskaput.

Ha Kínából rendelsz valamit, akkor annak a nettó árát fizeted ki, vagyis az összeg nem tartalmazza az áfát. Éppen ezért bármilyen az EU-n kívülről érkező csomagot vámolás alá vonhatnak, ezzel nem árt tisztában lenni, és számolni vele. Vannak azonban lehetőségek ennek az elkerülésére.

A rendelés az alábbi 3 esetben lehet vámmentes:

 • Ha kis értékben rendelsz (37 euró végösszeg alatt nem kell fizetni)
 • Ha európai raktárból rendelsz
 • Ha valamilyen vámmentes szállítási módot választasz

+1. Vámbiztosítás (Tariff Insurance): néhány webshop kínál ilyen lehetőséget. Ha ezt kéred, és megvámolják a csomagod, akkor a költségeid egy részét vagy egészét kifizetik.

Most pedig nézzük meg részletesebben is a lehetőségeket!

37 euró alatti rendelés

Magánszemély által megvásárolt áruk esetében hivatalosan a következő összeghatárokat kell figyelembe venni:

 • 0-22 euró között: vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
 • 22,1-150 euró között: vámmentes, de 27% áfa terheli a küldeményt
 • 150,1 euró felett: kereskedelmi vámtarifa +27% áfa terheli a küldeményt

Fontos: a teljes kifizetett összeget veszik alapul, a szállítási költség is beleszámít!

Ha tehát 22 euró alatt van a csomagod értéke, akkor nem kell semmit fizetned rá. Fölötte elvileg ki kell fizetned a 27%-os áfát. DE! Van egy olyan szabály, hogy ha 10 euró alatt van az ÁFA összege, akkor azt elengedik. Ez azt jeleni, hogy valójában 37 euróig (kb. 41-42 dollár) nem kell tartani a vámolástól, ez alatti értékben nyugodtan rendelhetsz. (Ekkor is előfordulhat, hogy megfogják a csomagod, de fizetni nem kell.)

150 euró fölött előfordulhat, hogy vámot is kell fizetni, de ez termékkategóriánként változó (0-12%). Nem lehet előre kiszámítani hogy mennyi lesz, így ezzel most nem foglalkozunk. Telefonoknál és tableteknél egyébként nincs vám, csak az áfa.

A vámolásnak van egy fix ügyintézési díja is. Ez a Magyar Posta esetében 3500 Ft, futárszolgálatoknál pedig valamivel több (a DHL-nél pl. 6000 Ft).

EU raktárak

Az EU-n belül vámmentesség van, ezért több kínai webáruház is létrehozott európai raktárakat. Ez egy közel 100%-os módszer, nem igazán van kockázata.

Az EU raktárak előnye a gyors, akár pár napos szállítási idő és a vámolással kapcsolatos bonyodalmak és költségek teljes elkerülés. Hátrány, hogy általában kisebb a választék és a készlet, az árak pedig kicsit magasabbak.

Néhány link:

Vámmetes szállítási módok

Számos webáruház kínál egyéb vámmentes szállítási lehetőségeket. Ezeknél eredetileg Kínából küldik a csomagot, de egy másik EU-s országba érkezik elsőként, és onnan adják fel újra a terméket a te címedre.

Fontos: ezek az esetek többségében működnek, de nem 100%-osak, előfordulnak ritka kivételek, amikor egy vámmentes szállítással rendelt csomagot mégis megvámolnak. Ilyenkor a költségek téged terhelnek, de érdemes írni az adott webshop ügyfélszolgálatának, sokszor ki lehet alkudni valamilyen részleges kártérítést.

Ismertebb vámmetes szállítási módok:

Gearbest:

 • EU Priority Line (általában jól működik, sokan használják)
 • Europe Registered – új! (120 dollár alati termékeknél elérhető, jól működik)
 • Netherlands Registered(PDM) – új! (jól működik, közel 100%-os megbízhatóság)
 • EU Railway Priority Line (nagyobb méretű termékekhez, lassú de megbízható)
 • EU Express (régebbi jól működött, az utóbbi időben már nem annyira biztos, de a legtöbbször nincs vele gond)

A terméklapon nem látszik az összes opció, a rendelési oldalon válassz végleges szállítási módot. A legtöbb terméknél a fentiek közül egy, vagy esetleg kettő érhető el, nem az összes.

Banggood:

 • EU Priority Line (általában jól működik, sokan használják)
 • European Direct Mail (helyette már EU Priority Line szokott lenni)
 • European Railway Direct Mail (nagyobb méretű termékekhez, lassú de jól működik)

Tomtop:

 • Duty Free Shipping (sajnos nem mindig működik, számolni kell a vámolással, de az alap szállítási módoknál jobb)

Geekbuying:

 • EU Priority Line (jól működik, nem szokott vele probléma lenni)

GearVita

 • EU Priority Line (a legtöbbször működik, de nem 100%-os)

Mi van, ha mégis megvámolják a csomagot?

Ha 37 dollár alatt volt a rendelés összértéke, akkor is vámolás alá vonhatják a csomagot. Ilyenkor csak igazolnod kell, hogy valóban vámhatár alatt van az érték (pl. PayPal screenshot), de semmit nem kell fizetned (áfát, vámot és kezelési költséget sem!).

Ha EU raktárból rendeltél, akkor szinte lehetetlen, hogy megvámolják a csomagot. Esetleg az fordulhat elő, hogy tévedésből mégsem Európából adták fel, hanem Kínából, de ez nagyon ritka. Ilyen esetben reklamálni kell először a webshopnál, hogy térítsék a teljes vámolási költésgedet. Ha esetleg erre nem hajlandóak, akkor nyiss PayPal vitát.

Ha “vámmentes” szállítással rendeltél: Ezek a szállítási módok az esetek 95-99%-ában működnek, vagyis megéri élni velük, de előfordulnak ritka kivételek, amikor mégis megvámolják a csomagodat. Ilyenkor a plusz költségek téged terhelnek, de érdemes írni a webshopnak, sokszor adnak valamilyen részleges kompenzációt.

További hasznos cikkek:

NapiDroid.hu

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!
Megosztás

About Author

A Napidroid.hu alapítója.

NapiDroid